Prejeli smo: Nagrado Vstajenje bo letos prejel Jurij Paljk
Spletni Časnik
1. volilna enota

Četrtek, 2. April 2015 ob 14:49

Odpri galerijo

52. literarno nagrado Vstajenje prejme odgovorni urednik Novega glasa za zbirko zapisov Kaj sploh počnem tukaj.

31. marca 2015 se je na sedežu Slovenske prosvete v Donizettijevi ulici v Trstu sestala komisija literarne nagrade Vstajenje, katere člani so prof. Lojzka Bratuž, prof. Robert Petaros, prof. Zora Tavčar, prof. Diomira Fabjan Bajc, prof. Neva Zaghet, prof. Magda Jevnikar in urednik Marij Maver.

Iz lanske izvirne knjižne bere je komisija pregledala 15 del zamejskih in zdomskih avtorjev z letnico 2014. Odločila je, da nagrado Vstajenje prejme odgovorni urednik našega tednika Novi glas Jurij Paljk za zbirko zapisov Kaj sploh počnem tukaj, ki je lani izšla pri Mladinski knjigi v Ljubljani.

»Zapise Jurija Paljka – kot trdi urednik Aleš Berger v spremni besedi – poudarjeno prvoosebne, a prav nič samovšečne, prežema skrajna zavzetost, iskrena v samospraševanju in iskanju odgovorov, včasih polemično debaterska, drugič nostalgična ali celo turobna. Dostikrat neposredno nagovarja bralca, da bi ga pritegnil v tok pripovedi in povabil k razmisleku o vprašanjih, s katerimi se ukvarja.« Naslov esejistične knjige, v kateri je zbran izbor zapisov, ki jih je Jurij Paljk izvorno prispeval Novemu glasu, je povzet po knjigi znamenitega pisca in popotnika Brucea Chatwina. Povezovalne niti v posameznih besedili so knjige, revijalno delo, refleksija sodobne družbe ter mislečega posameznika v njej. Pisanje je doživeto, osebno; stilistično se napaja, kot pove avtor v predgovoru, pri treh italijanskih novinarjih, »velikih učiteljih časnikarstva«. Zapisi odsevajo obenem zamejsko dušo, razpeto med dve kulturi.

Denar za nagrado je prispevala Zadružna Kraška banka z Opčin. Svečana podelitev nagrade bo v ponedeljek, 13. aprila 2015, ob 20.30, v Peterlinovi dvorani v Trstu, na Donizettijevi ulica 3.

Slovenska prosveta

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

Prejeli smo: Nagrado Vstajenje bo letos prejel Jurij Paljk - Časnik

Sorodni prispevki: Utrinek: Izšla knjiga Jurija Paljka Kaj sploh počnem tukaj Pri Mladinski knjigi so v oktobru predstavili novosti slovenskih avtorjev, med katerimi so tudi kolumne novinarja in pisatelja Jurija Paljka po izboru Aleša Bergerja zbrane... NIKODEMOV VEČER: Medij te (lahko) naredi ali uniči (VIDEO) […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17923 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17876 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17927 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17275 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17228 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17173 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Prejeli smo: Nagrado Vstajenje bo letos prejel Jurij Paljk