Memorial za vse žrtve nasilja v tržaški Rižarni
Spletni Časnik

Četrtek, 16. April 2015 ob 23:44

Odpri galerijo

4. aprila 1945 so v nacističnem taborišču Rižarna v Trstu ubili in kremirali novinarja in demokrata Jožeta Golca in druge. Doslej (morda načrtno) zamolčanih žrtev, v glavnem demokratov, večinoma Slovencev, pa tudi Hrvatov, Italijanov, Judov in drugih, so se prvič spomnili v memorialu v soboto pred Belo nedeljo, ki so se ga udeležili tudi nekateri preživeli taboriščniki.

Pred spomenikom na dvorišču nekdanjega taborišča je nekaj uvodnim besedam sledila zbranost, polaganje cvetja in molitev za pomorjene, ki jo je vodil vojaški vikar v Slovenski vojski msgr. dr. Jože Plut. Zapeli so Fantje izpod Grmade. V dvoranici nad pisarno hišnika Rižarne je sledil pogovor, ki je vodil Ivo Jevnikar, časnikar, ki je raziskoval njihovo usodo.

Dr. Plut je v nagovoru dejal: “Če naj kakšen človek ostane v trajnem spominu naroda, naj bo to človek, ki se je prizadeval: – za blagor vseh ne glede na vero ali kakršnoloki prepričanje: – za demokaracijo in ne totalitarizem ideologij; – za pravice narodov in manjšin in ne za brezčutnost internacionalizmov. Resnica, pisano z velikim R, danes govori tudi o človeku z imenom Jože in priimkom Golec, o človeku z imenom Rafael in priimkom Požar in mnogimi drugimi z imenom priimkom, z datumom rojstva, s starši, z dostojanstvom, temeljnimi in neodtujljivimi pravicami, tudi pravico do dobrega imena, groba in spominjanja. Govorimo o človeku, govorimo o ljudeh!”

Vir: katoliska-cerkev.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Memorial za vse žrtve nasilja v tržaški Rižarni - Časnik

Sorodni prispevki: Vabilo: Maša in memorial za žrtve vseh totalitarnih režimov V petek, 22. avgusta 2014, ob 9.00 bosta v ljubljanski stolnici potekala osrednja sveta maša in memorial ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov. Sveto... Aleksander Zadel: Mladi so oropani izkušenj in to je […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17923 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17876 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17927 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17275 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17228 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17173 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Memorial za vse žrtve nasilja v tržaški Rižarni