M. Mazzini, Planet Siol: Dobra novica za jugonostalgike
Spletni Časnik

Sreda, 13. Maj 2015 ob 12:51

Praznovanje prvega maja je edinstvena priložnost, da srečate množico brez dietnih omejitev.

Vsi so sposobni jesti isto hrano, nihče ne stoka o glutenu, ni veganov in ne vegetarijancev, skratka ni obsesij zdajšnjega srednjega sloja, marveč le njegove radosti izpred 40 let, muzealni tableau vivant.

Vsi so cepljeni, nihče nervozno ne pogleduje proti nebu, s čim ga zaprašuje Nato; skratka ljudje nekega drugega časa.

Preživeli so ga, torej je moral biti varen.

Ni čudno, da ga hočejo nazaj, s svojo mladostjo vred.

In ni čudno, da so o njem pripovedovali svojim otrokom, ki se raju tudi ne morejo upirati.

Jugonostalgiki

Če mahajo z minulimi zastavami, seveda obstajajo tudi oni drugi, ki nad njimi spuščajo drone z narobe narisanimi kljukastimi križi (in prav narisano zvezdo!). Po svoje ni čudno, da so slovenski “partizani” glasni, kajti po drugih državah nekdanje Jugoslavije so že utihnili: Hrvaška sploh ni imela državne proslave zmage nad fašizmom, v Srbiji pa je rehabilitacija Draže Mihailovića menda tik pred zdajci.

Skratka, “levi” in “desni” so se enako navdušeno zagrizli v preteklost. Ni čudno, da nam zmanjkuje prihodnosti. Njega dni, v Jugoslaviji, smo razpravljali, kakšna bi lahko bila; zdaj debatiramo o tem, kakšna je bila.

Ostanimo danes pri nostalgikih. Precej jih je poudarjeno titonostalgičnih. Pogrešajo njega in njegovo čvrsto roko. Slovenstvo je kultura odsotnih očetov, zato ni čudno, da hrepenimo po njem. Če si zaželite hvalnic očeta Putina, odprite kdaj komentarje na RTV-portalu, na primer, ali berite nekaj novinarjev, ki so se že specializirali za njegove propagatorje.

Veliko jih je sistemonostalgičnih. Nedavno je celo izšla knjiga, v kateri avtorica zagovarja Kardeljevo samoupravljanje, ta totalni nateg, kot da ga sama ne bi doživela. Odgovora, čemu je država propadla, če so jo delavci tako dobro upravljali, ne boste dobili. Ni čudno, da je knjiga uspešnica.

Nekateri pa pogrešajo moč in pomen nekdanje države. Z njimi se strinjam: država z 20 milijoni prebivalcev je nekaj povsem drugega kot državice, ki so ostale za njo.

Pred nekaj tedni sem tako spotoma odkril čudovito novico za tiste, ki pogrešajo nekdanjo moč. Čutim moralno dolžnost, da jim jo sporočim.

Prej moram razložiti tri glavne težave katerekoli jugoslovanske države, predprejšnje, prejšnje ali prihodnje. Vse oblike povezovanja narodov na tem območju so se srečale z vsemi in jih nikoli niso znale rešiti.

Prva težava: rentabilnost

Ko je zmanjkalo posojil, je zmanjkalo tudi Titove Jugoslavije. Tudi vse države, ki so nastale na pogorišču, se čezmerno zadolžujejo in gredo torej po uhojeni poti. In to zelo uhojeni – ti kraji so bili vedno nerentabilni. Že v XVI. stoletju so stokali, da ne morejo preživeti, sledili so kmečki upori in tako dalje. Ko je Avstro-Ogrska jemala slovo, smo bili eden od njenih bolj zaostalih delov. Ko pa je to siromašno območje postalo del Jugoslavije, je bilo daleč najbolj razvito, razmislite o tem.

Tito je spretno manevriral med vzhodom in zahodom ter vlekel posojila z obeh strani. Bili so taki časi in pametno je izkoristil priložnost. Danes Grki zaman hodijo v Berlin, Moskvo in Peking, torej Titova strategija ni več mogoča.

Druga težava: sobivanje

Kako imeti skupno državo, ne da bi se takoj poklali? Nekakšna polovična rešitev je bila vsakič diktatura, kjer pač sila države klavce drži narazen. Nedavno so bile spominske slovesnosti v Jasenovcu, zato citiram Branka Lustiga: “Delam vse, kar lahko, da ljudje razumejo, da so bile to ustaške enote, da so nemške enote v NDH pisale in pošiljale note, v katerih so prosile naše ljudi, naj ne bodo tako okrutni v taboriščih, da jih to moti, ker ljudje bežijo v partizane.” Prebral sem celo neverjeten podatek, da so Nemci imeli majhno SS-enoto v Jasenovcu, ki je nekega dne izginila. Tvegali so obtožbo dezerterstva, a so raje kar šli, kot da gledajo tisto klanje (Kerr, 2015). Kajti nemški ideal je bila industrializacija umorov, iztrebljanje kot deratizacija nas, manjvrednih ras – na ozemlju teh krajev pa so naši predniki morili rokodelsko, vsakega posebej, z veseljem in radostjo nad klanjem. Ne mislite, da je bila Slovenija kaka izjema. In če mislite, da danes te nevarnosti ni več, obiščite Facebook, hitro boste zagledali strumnega veseljaka, kako grozi s klanjem, po možnosti še v kaki kvazi uniformi.

Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

M. Mazzini, Planet Siol: Dobra novica za jugonostalgike - Časnik

Sorodni prispevki: M. Kovač, Družina: Žalitev davkoplačevalcev Od dobrih voditeljev pričakujemo, da znajo predvideti težave, da se z nepredvidenimi težavami soočijo in ukrepajo ter da za svoja dejanja prevzamejo odgovornost. Število zavezancev,... D. Steinbuch, Finance: Zlovešče sence XIV. partijskega kongresa Slovenski komunisti so v petdesetih […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17317 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17270 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17330 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16699 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16658 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16594 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

M. Mazzini, Planet Siol: Dobra novica za jugonostalgike