Simpozij ob 70 letnici konca druge svetovne vojne (VIDEO)
Spletni Časnik

Sreda, 3. Junij 2015 ob 13:23

Odpri galerijo

Ob 70 letnici konca druge svetovne vojne je včeraj v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo, Nove slovenske zaveze, Slovenskih katoliških izobražencev in Zbora za republiko v prostorih Državnega sveta RS potekal znanstveni posvet z naslovom LETO 1945 – 70 LET POTEM.

Uvodni nagovor dr. Andreje Valič Zver – direktorice Študijskega centra za narodno spravo je nosil naslov »Osvoboditev« ali nadaljevanje totalitarizmov.

Na prvem panelu so sodelovali dr. Stane Granda, z referatom »Konec vojne ali zmaga?«, ddr. Igor Grdina, z referatom »Enotna vojna ali niz spopadov?«, dr. Janko Prunk z referatom »Spremenjen položaj Slovenije in Slovencev ob koncu druge svetovne vojne« in dr. Janez Juhant, z referatom »Ustrahovani narod na poti k resnici in svobodi«.

V drugem panelu so sodelovali dr. Tamara Griesser Pečar, z referatom »Jaltska pogodba in izročitev beguncev Jugoslaviji maja 1945«, dr. Gregor Jenuš z referatom »Nemška manjšina pri nas ne bo imela nobene pravice, ker je ne bo.« (Boris Kidrič, 15.12.1945), Komunistični obračun z Nemci na Slovenskem in uničenje nemške manjšine«, Ivo Jevnikar z referatom »Obveščevalec Jože Golec in pričevanja o njegovi smrti 4. aprila 1945 v tržaški Rižarni« in dr. Aleš Maver z referatom »Bilo je že zdavnaj, v vekih, ki so bili pred nami«: Nekateri epilogi državljanskih vojn v rimski zgodovini in slovensko leto 1945«

V tretjem panelu so sodelovali: dr. Mitja Ferenc z referatom »Veš Sloven’c svoj dolg? Prikrita grobišča 25 let po spravni slovesnosti«, dr. Jože Dežman z referatom »Brez groba in spomina za vse, slovenska tranzicija ni sklenjena«, mag. Majda Pučnik Rudl z referatom »Nastaja dragoceno dokumentarno gradivo o terorju komunizma. O delu Komisije Vlade RS za izvajanje Zakona o popravi krivic« in dr. Tomaž Erzar, »Čas ne zdravi ran, ampak jih poglablja«: psihične posledice druge vojne in njihovo zdravljenje.

Na koncu smo prisluhnili še zgodbam pričevalcev (Dragica Podmiljšak Gudrun, Justin Stanovnik, Janko Maček in Jože Pavlič) o njihovih spominih na leto 1945.

Ob robu simpozija je bila v Državnem svetu na ogled tudi fotografska razstava UMIK ČEZ LJUBELJ – MAJ 1945, na katerem so bile razstavljene fotografije fotografa Marjana Kocmurja iz leta 1945. Razstavo je pripravil fotograf Tamino Petelinšek.

Produkcija videa: TOP TV.

Vir: Študijski center za narodno spravo

Simpozij ob 70 letnici konca druge svetovne vojne (VIDEO) - Časnik

Sorodni prispevki: Utrinek: Pučnik, predstavitev knjige (VIDEO) Objavljamo video predstavitve knjige dr. Rosvite Pesek Pučnik, ki je potekala v petek, 22. novembra 2013, v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. Video je nastal... Prejeli smo: Izjava ZZR o kazenskih postopkih zaradi javne kritike KPK Zbor za […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17923 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17876 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17927 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17275 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17228 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17173 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Simpozij ob 70 letnici konca druge svetovne vojne (VIDEO)