KOLEDAR DOGODKOV: Srečanje pod lipami z J. Dežmanom, Umik čez Ljubelj – maj 1945, 5. Terčeljeva pot
Spletni Časnik

Četrtek, 4. Junij 2015 ob 12:00

Srečanje pod lipami z Jožetom Dežmanom

Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič vabita na Srečanje pod lipami v četrtek, 4. junija. Na večeru bo gost zgodovinar in predsednik komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jože Dežman, avtor zajetne monografije z naslovom Ni bilo lahko, a smo obstali in stojimo, ki je izšla pri Celovški Mohorjevi in preučuje žgočo tematiko povojnih pobojev v Sloveniji. Srečanje bo vodil zgodovinar Renato Podbersič, ki bo pobliže spregovoril tudi o še neodkritih primorskih grobiščih.
Večer bo v komorni dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž ob 20.30.

________________

Predstavitev fotomonografije “Umik čez Ljubelj – maj 1945″

Predstavitev fotomonografije “Umik čez Ljubelj – maj 1945 skozi objektiv Marjana Kocmurja” – v okviru razstave ČLOVEK, GLEJ, bo v petek, 5. junija 2015 ob 19h v nekdanjem Nunskem samostanu v starem mestnem jedru Škofje Loke, Blaževa ulica 12.

________________

5. Terčeljeva pot na Kovk

Terčeljev odbor Vipavske dekanije v soboto, 6. junija, vabi na 5. Terčeljevo pot na Kovk.

Zberemo se na gozdni jasi »Pod ta novo potjo«, ki leži na Taloški domačiji (Kovk 19, 5273 Col). Ob 9.30 bo molitvena ura z naslovom Skupno dobro, ki jo vodi Biblična skupina iz Šturij.

Ob 10. uri bo maša, ki jo bo ob somaševanju daroval ajdovski župnik Franc Likar, pri bogoslužju pa bosta prepevala združena zbora župnij Ajdovščina in Ustje. Po maši oblikujejo kulturni program Vipavski tamburaši pod vodstvom Mete Praček.

Do kraja prireditve bodo peš romanja iz petih smeri:
* Šturje (izpred Terčeljevega spomenika) ob 7. uri;
* Budanje (izpred cerkve) ob 7. uri;
* Col (iz parkirišča za cerkvijo) ob 7. uri;
* Otlica (izpred cerkve) ob 8. uri;
* Vipava (z glavnega trga) ob 6. uri.

Poti iz Šturij, Budanj in Vipave so zahtevnejše zaradi višinske razlike, iz Otlice in Cola pa položnejši.

Do Taloške domačije je mogoče priti tudi z avtomobili ali kolesi; od tam pa še 5 minut hoje do gozdne jase.

Sodelujejo:
Taloška domačija, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Col, gorski reševalci GRZ Slovenije, enota Ajdovščina; skavti stega Ajdovščina-Šturje, ekipa Rdečega križa Ajdovščina, župnija Ajdovščina, Karitas Šturje.

V primeru slabega vremena prireditev odpade.

Za Terčeljev odbor:
Nadja Ušaj Pregeljc
tel.: 031-506-555

________________

Prifarski muzikanti v Domu sv. Jožef Celje

Dom sv. Jožef Celje vabi v nedelj0, 7. junija 2015, ob 19. uri, v atriju Doma sv. Jožef na drugi koncert iz sklopa Večeri v atriju, ko bomo prisluhnili Prifarskim muzikantom, katere odlikuje štiriglasno petje, glasbeni kritiki pa jih uvrščajo med najboljše etno skupine na Slovenskem.

Prifarski muzikanti so skupina, ki je svojo glasbeno pot začela l. 1988 pri Fari v Kostelu. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, v zadnjih letih pa so svoj glasbeni nabor opazno razširili. Slišimo jih peti zimzelene melodije, pesmi dalmatinskih klap, domače in tuje popevke in tudi ljudske pesmi drugih narodov.

Vstop prost.
________________

Blagoslov kapelice in Parka spomina in opomina

V soboto, 13. junija ob 15.30 vabljeni na slovesno blagoslovitev kapelice in Parka spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici v čast žrtvam, ki počivajo v do zdaj prikritih grobiščih.

Obred blagoslovitve bodo opravili:
cetinjski nadškof in metropolit Črne gore dr. Amfilohije Radović
ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stane Zore in
škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji Geza Filo.

Slavnostni govornik Vlado Niklanović bo obudil spomine na dogajanje v Kamniški Bistrici pred 70 leti.

S pesmijo bo blagoslov spremljal Mešani pevski zbor Odmev pod vodstvom pevovodkinje Ane Smrtnik. Prireditev po povezoval Tone Ftičar.

________________

Molitev in post za domovino 2015

Iniciativna skupina molitve in posta za domovino letos že petič pripravlja devetdnevnico kot molitveno pripravo na dan državnosti ter dan molitve in posta za domovino, ki bo letos potekal pod geslom SOS (svoboda, odgovornost, sočutje) za Slovenijo, s poudarkom na odgovornosti za uboge in skupno dobro. V preteklih letih sta nas molitev in post že povezala v skupni prošnji, naj Gospod blagoslovi Slovenijo.

Letošnja devetdnevnica za domovino se bo začela v torek, 16. junija, na Slomškovem grobu v mariborski stolnici z mašo za domovino, ki jo bo daroval nadškof mons. Alojzij Cvikl.

Devetdnevnico bomo sklenili z dnevom molitve in posta od torka, 23. junija, od 18. ure, do srede, 24. junija, do 18. ure. V Ljubljani bo osrednja 24-urna molitev pri sv. Jožefu. Zadnja ura molitve bo v ljubljanski stolnici pred tradicionalno mašo za domovino, ki jo bo ob somaševanju slovenskih škofov daroval škof mons. Andrej Glavan.

V Kopru bo v sredo, 17. junija, ob 19. uri v stolnici maša in molitev za domovino, ob 20. uri pa v Rotundi okrogla miza z naslovom Skupno dobro in korupcija.

V ponedeljek, 22. junija, bo ob 12. uri v Galeriji Družina, Krekov trg 1, v Ljubljani tiskovna konferenca, na kateri bodo sodelovali mladi različnih veroizpovedi in Slovenski oktet.
________________

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

KOLEDAR DOGODKOV: Srečanje pod lipami z J. Dežmanom, Umik čez Ljubelj – maj 1945, 5. Ter

Sorodni prispevki: Vabilo: Srečanje pod lipami z Rosvito Pesek Kulturni center Lojze Bratuž, Krožek za družbeno-politična vprašanja Anton Gregorič in Mohorjeva Celovec vabijo na Srečanje pod lipami z gostjo večera dr. Rosvito Pesek ,... Vabilo: Srečanje pod lipami z Marijo Stanonik ​V četrtek ob 20.30 […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17238 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17192 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17251 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16623 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16582 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16519 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

KOLEDAR DOGODKOV: Srečanje pod lipami z J. Dežmanom, Umik čez Ljubelj – maj 1945, 5. Terčeljeva pot