Pred papeževim potovanjem v Sarajevo
Spletni Časnik

Petek, 5. Junij 2015 ob 12:53

Odpri galerijo

Osnovni povodi za apostolsko potovanje papeža Frančiška v Sarajevo v soboto, 6. junija, so trije: opogumiti katoliške vernike, ki živijo v Bosni in Hercegovini; predramiti klice dobrega v tej deželi; spodbuditi k prijateljstvu, bratstvu, dialogu in miru. Tako meni kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svetega sedeža, v intervjuju za vatikansko televizijo.

Kardinal Prolin je spregovoril o logu potovanja, ki bo potekalo pod geslom Mir z vami. »V logu,« je pojasnil, »vidimo goloba, ki ima v kljunu vejico miru. Potem je tu križ, znotraj katerega je trikotnik, ki predstavlja meje Bosne in Hercegovine. Barve so enake barvam iz državne zastave. Zatem je tu še omemba katoliške skupnosti, ki jo večinoma predstavljajo Hrvati. Geslo je pozdrav vstalega Jezusa njegovim apostolom. Papež gre kot romar dialoga in miru na kraj, ki ga je Janez Pavel II. poimenoval ‘Jeruzalem Evrope’.«

Na vprašanje o sedanjih razmerah v državi je kardinal Parolin najprej spomnil na posledice vojne, ki je za sabo pustila več kot sto tisoč mrtvih in ogromno oseb, ki so morale zapustiti lastne domove ter oditi kot begunci. Poudaril je, da je »posledice vojne čutila predvsem katoliška skupnost, ki se je od začetka devetdesetih let do danes skoraj razpolovila, z osemsto tisoč na štiristo tisoč oseb«. Pripomnil je, da je v nekaterih župnijah ostalo le nekaj družin, predvsem pa ostareli. Poleg tega se danes beleži visoka migracija, predvsem mladih, zaradi brezposelnosti, pomanjkanja dela in iskanja boljših možnosti v drugih okoljih. Tu je tudi splošen demografski padec, ki prav tako prizadene katoliško skupnost.

Vatikanski državni tajnik je spregovoril tudi o »kompleksni politični strukturi države, ki se kaže v skupnem bivanju treh etnij: Bošnjakov, Hrvatov in Srbov; na strukturni ravni pa se izraža preko skupnega obstoja treh stvarnosti: Federacija Bosne in Hercegovine, Republika srbska in okrožje Brčko«. Pri tem je kardinal Parolin je izpostavil potrebo po »realizaciji temeljne enakosti med vsemi državljani in med vsemi socialnimi, kulturnimi in političnimi plastmi« v državi, in sicer na način, da bi se vsi »čutili državljani v polnem pomenu besede s svojo specifično identiteto, neodvisno od števila«. Gre za stanje, ki bi po njegovem prepričanju nedvomno lahko pomagalo k miru. To pa bi seveda s pomočjo mednarodne skupnosti, ki je navzoča v državi, lahko prispevalo k želji Bosne in Hercegovine po vstopi v Evropsko unijo. Kardinal je dodal, da bi Bosna in Hercegovina v tem smislu lahko postala zgled za primere po svetu, kjer obstajajo težave pri povezovanju in sprejemanju različnosti, kar pogosto postane povod za konflikte, namesto za vzajemno bogatenje.

Ob koncu intervjuja je kardinal Parolin izrazil željo, da bi papežev obisk Sarajeva prispeval k dobremu in izboljšanju države, a da bi prav tako bil povabilo vsem ljudem, naj ponovno najdejo razloge za mir, spravo ter človeški, duhovni in materialni napredek.

Besedilo papeževega sporočila prebivalcem Bosne in Hercegovine

Dragi bratje in sestre!

Še nekaj dni me loči od potovanja, ki me bo pripeljalo med vas v Sarajevo. Ta misel mi vliva veselje in že sedaj želim prav prisrčno pozdraviti vse vas, ki živite v tem mestu in v celi Bosni in Hercegovini.

Med vas prihajam z Božjo pomočjo, da katoličane utrdim v veri, da izkažem podporo ekumenskemu in medverskemu dialogu ter predvsem zato, da vas opogumim za mirno sožitje v vaši deželi. Vabim vas, da se mi pridružite v molitvi, da bi to apostolsko potovanje prineslo sadove za vso krščansko skupnost in za celotno družbo.

“Mir z vami,” je geslo mojega obiska. To so besede, s katerimi je Vstali Jezus pozdravil svoje učence v dvorani zadnje večerje, ko se jim je prikazal na večer velike noči. Prav On, naš Gospod in naše upanje, nam daruje svoj mir, da bi ga sprejeli v svoje srce ter ga naprej delili z veseljem in ljubeznijo.

Jaz pa se pripravljam, da bi med vas prišel kot brat in glasnik miru, da bi vsem vam izrazil – in to poudarjam – svoje spoštovanje in prijateljstvo. Vsaki osebi, vsaki družini in vsaki skupnosti bi rad oznanil Božje usmiljenje, nežnost in ljubezen.

Dragi bratje in sestre v Bosni in Hercegovini, vsem vam prinašam svojo ljubezen in močno duhovno bližino. Vas katoličane pa opogumljam, da bi bili skupaj z vašimi someščani pričevalci vere in Božje ljubezni. Tako boste prispevali h gradnji družbe, ki se je napotila proti miru v sožitju in medsebojnem sodelovanju.

V upanju, da se srečam z vami, kličem na celotno deželo Gospodovega blagoslova in materinsko zaščito Device Marije. Hvala in se kmalu vidimo!

Vir: Radio Vatikan.

Pred papeževim potovanjem v Sarajevo - Časnik

Sorodni prispevki: Okrožnica papeža Frančiška: Lumen fidei – Luč vere V petek, 5. julija 2013, je izšla prva okrožnica papeža Frančiška z naslovom Lumen fidei – Luč vere. Dokument, ki so ga  predstavili v Tiskovnem uradu Svetega sedeža,... Utrinek: Papež sprejel Putina V ponedeljek se je papež Frančišek […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17814 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17766 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17819 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17170 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17124 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17071 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Pred papeževim potovanjem v Sarajevo