KOLEDAR DOGODKOV: Molitev in post za domovino 2015, počastitev Karla Destovnika Kajuha, 70 letnica S
Spletni Časnik

Ponedeljek, 22. Junij 2015 ob 11:12

Molitev in post za domovino 2015

Iniciativna skupina molitve in posta za domovino letos že petič pripravlja devetdnevnico kot molitveno pripravo na dan državnosti ter dan molitve in posta za domovino, ki bo letos potekal pod geslom SOS (svoboda, odgovornost, sočutje) za Slovenijo, s poudarkom na odgovornosti za uboge in skupno dobro. V preteklih letih sta nas molitev in post že povezala v skupni prošnji, naj Gospod blagoslovi Slovenijo.

Letošnja devetdnevnica za domovino se bo začela v torek, 16. junija, na Slomškovem grobu v mariborski stolnici z mašo za domovino, ki jo bo daroval nadškof mons. Alojzij Cvikl.

Devetdnevnico bomo sklenili z dnevom molitve in posta od torka, 23. junija, od 18. ure, do srede, 24. junija, do 18. ure. V Ljubljani bo osrednja 24-urna molitev pri sv. Jožefu. Zadnja ura molitve bo v ljubljanski stolnici pred tradicionalno mašo za domovino, ki jo bo ob somaševanju slovenskih škofov daroval škof mons. Andrej Glavan.

V Kopru bo v sredo, 17. junija, ob 19. uri v stolnici maša in molitev za domovino, ob 20. uri pa v Rotundi okrogla miza z naslovom Skupno dobro in korupcija.

V ponedeljek, 22. junija, bo ob 12. uri v Galeriji Družina, Krekov trg 1, v Ljubljani tiskovna konferenca, na kateri bodo sodelovali mladi različnih veroizpovedi in Slovenski oktet.

________________

Svečanost v počastitev Karla Destovnika Kajuha

Vabljeni na svečanost v počastitev pesnika Karla Destovnika Kajuha, ki bo v torek, 23.6. 2015 ob 20. uri, v Galeriji Repanšek, Rudnik pri Radomljah 13, Radomlje.

Slovesni govorec bo Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev.

Ustvarjalci slovesnosti:

Pavle Ravnohrib, recitator
Mešani pevski zbor Odmev
Svetlana Novaković, flavtistka

Tone Ftičar, povezovalec
Janez Repanšek, ustvarjalec obeležja Karla Destovnika Kajuha
Marjeta Humar, organizacija in vsebinska zasnova

Več informacij o dogodku na povezavi.

________________

70 letnica Slovenskega Primorca

Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič vabita na novo Srečanje pod lipami, ki bo v torek, 23. junija 2015. Tema večera bo 70. letnica Slovenskega Primorca. O pomenu goriškega časopisa Slovenskega primorca bodo spregovorili prof. Irena Brumat, prof. Lojzka Bratuž, msgr. Oskar Simćić in dr. Karl Bonutti. Predstavljen bo tudi projekt DIGITISK zadruge Goriška Mahorjeva z digitalizacijo 40.000 strani demokratičnega povojnega tiska Slovencev v Italiji. Večer bo uvedel in vodil zgodovinar in profesor Peter Černic. Dogodek bo potekal v zunanjih prostorih pri Kulturnem centru Lojzeta Bratuža s pričetkom ob 20.30, v primeru slabega vremena pa v komorni dvorani.
________________

II. konferenca slovenskih mladinskih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije

Svetovni slovenski kongres vabi na II. konferenco slovenskih mladinskih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije, ki bo potekala 23. in 24. junija 2015 v prostorih Instituta »Jožef Stefan«, Jamova 39, Ljubljana

Častni pokrovitelj
Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor

Odprtje konference
Sprejem častnega pokrovitelja v Predsedniški palači
23. junij 2015 ob 10. uri, Prešernova 8, Ljubljana

Osrednje programske točke
Uvodna predavanja uglednih gostov
Odhajanje v tujino – vprašanja in problematika
Vrnitev v Slovenijo po študiju v tujini – uspešni primeri
Predstavitev mladih raziskovalcev in inovatorjev iz sveta in Slovenije
Predstavitev podjetij v luči iskanja perspektivnih kadrov

Celoten program na povezavi. Kotacije ni.

________________

Kresovanje in praznik domovine

Dom sv. Jožef Celje vabi na tradicionalno kresovanje in praznik domovine v sredo, 24. junija 2015

– ob 17.00, maša za domovino
– ljudsko rajanje, ansambel Ognjeni muzikanti in Kvatropirci
– ob 21.00, pozdrav domovini,
slavnostni govornik mag. Marjan Ferjanc, direktor Splošne bolnišnice Celje
Sodelujejo: Godba na pihala s Svetine, Župnijski zbor, dekliška skupina
Jožefinke, Zbor zaposlenih Doma sv. Jožef in Fantje z Jožefovega hriba.
– kres in nadaljevanje rajanja

Izkupiček srečelova in prireditve je namenjen uprizoritvi Slehernika.

________________

Maša za domovino

V ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja bo v sredo, 24. junija 2015, ob 18.00 novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan skupaj s slovenskimi škofi daroval sveto mašo za domovino.

K zahvalni maši za domovino so poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Pri bogoslužju bodo poleg Zbora Slovenske filharmonije sodelovali tudi predstavniki Enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske.

________________

Slomškov romarski pohod

Društvo Slomškova romarska pot v sodelovanju z občinami Slovenske Konjice, Šentjur in Vojnik včetrtek, 25. junija 2015, organizira Slomškov pohod ob dnevu državnosti in 850-letnici Žičke kartuzije.

Pohod na dan državnosti je postal že tradicionalen. Letos ga bomo ob 12.30 sklenili s kratkim kulturnim programom tudi ob častitljivi 850-letnici Žičke kartuzije, kjer bo nato ob 13. uri maša za domovino, ki jo bosta darovala mariborski nadškof in metropolit msgr. mag. Alojz Cvikl in celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

Romarji se nam lahko pridružijo tudi ob poti:
– ob 6.30 pri Slomškovi domačiji na Ponikvi,
– ob 7.00 pri župnijski cerkvi na Ponikvi,
– ob 9.30 pri cerkvi sv. Uršule,
– ob 7.30 pri cerkvi v Novi Cerkvi,
– ob 9.00 na Frankolovem in
– ob 11.00 v Brdcih.

Ob 15. uri bo za romarje organiziran povratni avtobusni prevoz.

Društvo Slomškova romarska pot je društvo, ki osvešča javnost o delu Antona Martina Slomška na različnih področjih: narodnem, cerkvenem, ekumenskem, kulturnem … Ena od glavnih dejavnostih je tudi skrb je tudi promocija in skrb za Slomškovo romarsko pot. Ta združuje kraje, ki so bili pomembni mejniki Slomškovega življenja, in sicer tako v Sloveniji kot tudi v Avstriji.
________________

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

KOLEDAR DOGODKOV: Molitev in post za domovino 2015, počastitev Karla Destovnika Kajuha, 70 letnica

Sorodni prispevki: Prejeli smo: Nagovor škofa Glavana pri maši za domovino Spoštovani g. opat, sobratje v duhovniški in diakonski službi. Spoštovani visoki gostje in predstavniki družbenega življenja: g. Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta, g. mag. Miroslav... Vabilo: “Goreči škof”, božji služabnik Anton Vovk Dom sv. […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17400 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17352 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17412 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16777 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16736 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16674 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

KOLEDAR DOGODKOV: Molitev in post za domovino 2015, počastitev Karla Destovnika Kajuha, 70 letnica S