Požareport: Lažna medijska karizma Luke Mesca …
Spletni Časnik

Nedelja, 5. Julij 2015 ob 17:10

Karizma (po Wikipediji) je sposobnost jasne in vizionarske komunikacije, katere sporočilo je navdihujoče ter pritegne in motivira druge posameznike. Karizma izvira iz vrednot in občutkov. O njej je govoril že starogrški filozof Aristotel in jo opisal kot vpliv, ki ga sestavljajo logos, ethos in pathos. Aristotel trdi, da moramo, če želimo prepričati ljudi, uporabiti močne argumente, vzpostaviti osebno in moralno kredibilnost in v ljudeh prebuditi čustva in strasti. Iz karizme izhaja tudi karizmatično vodenje, to pa vključuje predvsem sposobnosti, ki se jih lahko naučimo oziroma jih lahko izboljšamo z vajo. Takšen način vodenja vpliva na upe, ideale in jih navdihuje.

V religiji beseda “karizma” pomeni tudi nadnaravno sposobnost, ki je dana posamezniku zlasti v korist drugih. Zanjo je značilno, da je od Boga oziroma božanstva dana posvečena sposobnost posamezniku, po kateri se delovanje tega posameznika v odnosu do religiozne skupnosti kaže kot uveljavljanje božanske moči.

Če/ko to preberemo, nam postane še bolj nelogično in vedno manj jasno, zakaj slovenski mainstream mediji pred imenom politika Luke Mesca, poslanca in prvaka Združene levice, dosledno pišejo ali poročajo, da je “karizmatičen”. Kot prva naj bi mu ta laskavi naziv sicer dodala pokojna novinarka Špela Šipek, toda, za božjo voljo, kje, zakaj in kako se kaže vsa ta njegova strašna karizmatičnost?!

Privilegiji ‘kobajagi’ karzimatičnega Mesca

Drugi privilegij, ki ga Luka Mesec uživa v mainstream medijih, je nedotakljivost. O njem ne boste prebrali, videli ali slišali ničesar kritičnega, kaj šele “slabega”. Kot politik dobesedno lebdi v nekakšni medijski vati.
Lep primer tovrstnega medijska ujčkanja je naše razkritje, da Luka Mesec med dveletnim podiplomskim študijem na ljubljanski Ekonomski fakulteti, kjer je študiral ter užival vse dobrote in dobrine študentskega življenja – na račun davkoplačevalcev, ni opravil niti enega izpita. Če bi se Luka Mesec slučajno pisal Žan Mahnič in bil poslanec Janševe SDS, bi ga taisti mediji za isto početje praktično ubili (medijsko). Toda v primeru politika Mesca so mainstream mediji to gladko zamolčali.

Drugi, še malo novejši primer je analiza njegovih javnih izjav, povezanih s prodajo brniškega letališča. Ja, čista blamaža ter kronski dokaz njegovega malomarnega populizma. Mainstream mediji spet – nič.

In še tretji primer: nedavni intervju z Luko Mescem za sobotno prilogo časopisa Dnevnik. Gre za šolski (učni) primer tako imenovanega piarovskega intervjuja, ki bi ga moral podpisati kakšen svetovalec za odnose z javnostmi pri Združeni levici, ne pa dolgoletna politična novinarka Dnevnika – Meta Roglič.

Več lahko preberete na Požareport.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Požareport: Lažna medijska karizma Luke Mesca … - Časnik

Sorodni prispevki: R. Čakš, Kam greš?!: Luka Mesec in njegova protiimperialistična fronta Res je, Miro Cerar je veliki zmagovalec minulih volitev, a v senci preverjene, podoživete instant zmagoslavne zgodbe se je zgodil pristni volilni fenomen, kakršnega ta... Portal plus: Nauki afere Kotnik Afera Kotnik je […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

19551 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

19500 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

19562 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

18839 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

18786 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

18739 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Požareport: Lažna medijska karizma Luke Mesca …