Kam za tri dni?
Spletni Časnik
1. volilna enota

Četrtek, 16. Julij 2015 ob 11:12

Odpri galerijo

Čas počitnic je. Po navadi se odločimo za kakšen daljši dopust, recimo desetdnevni dopust na morju. Včasih pa nam ostanejo kakšni dnevi, ki bi jih lahko porabili za kratek dopust. Recimo, da nam ostanejo trije. Pišem torej o namigih kako uporabiti tri dni za kaj novega, drugačnega, pa recimo še … bolj preprostega.

Se mi zdi pomembno, da se odpravite nekam za tri dni (ali več). Šele takrat se namreč začne dopust ko človek za tri dni – rečeno po romarsko – zamenja hrano, posteljo in obleko.

Kampiranje doma

Ena možnost, zelo preprosta, je, da ostanete tri dni kar doma. Še posebej, če imate vrt poln zelenja, goste sence, pa recimo mali otroški bazenček, … si plažo lahko pričarate kar doma. Lepo vsak dan skupaj z otroci poležavate v senci in če je senca dovolj gosta, da vas ščiti pred pogledi sosedov (v teh dneh se rado zgodi, da sosedov pravzaprav ni doma), se lahko spravite v kopalke, v ležalniku v miru preberete kakšno dobro knjigo, se spravite tudi sami v bazenček, če ga pa nimate se preprosto potuširate s hladno vodo ali s “šlaufom”.

Vmes si lahko pripravite kakšen – za vašo družino – bolj eksotičen obrok. Zvečer pa greste malo v mesto na sladoled, na kakšno kulturno prireditev, se delate turista v svojem mestu in se pozno ponoči odpravite spat v svojo posteljo, kar nekateri zelo cenijo.

Lahko pa si na vrtu postavite celo šotorček in prespite v njem. Ta način tridnevnega dopusta zahteva kar precej discipline, ker se dejansko ne odpravite od doma in bi lahko kaj hitro zapadli v vsakodnevno rutino. To je prepovedano! Takega dopusta sicer še nisem prakticiral, si pa predstavljam, da bi lahko bilo tudi lepo.

S kolesom

Kolo je tudi v poletnih dneh prijeten način potovanja. Lahko se z njim odpravite kar od doma, lahko pa kolesa naložite na prtljažnik in se odpeljete na izhodišče, ki naj bo obenem tudi cilj vašega tridnevnega popotovanja. V kolesarske torbe si pripravite opremo in se z (večjimi) otroci odpravite na kolesarsko popotovanje. Mi smo (sam in dve hčerki) vzeli s seboj tudi šotorček, spalne vreče in podloge, da smo lahko prespali kjerkoli. Nekaj predlogov poti:

Po Sloveniji:
Dan1: Ljubljana – Zalog – Trebeljevo – Šmartno pri Litiji – Velika Preska – Radeče – Lisca – Jurklošter – Šentjur
Dan2: Šentjur – Dramlje – Žička kartuzija – Stranice – Vitanje – Dolič – Mislinja – Podgorje (od tu naprej pa do Ljubnega ob Savinji nekaj gorskega kolesarjenja) – Andrejev dom na Slemenu pod Uršljo goro
Dan3: Andrejev dom na Slemenu pod Uršljo goro – Dom na Smrekovcu – Ljubno ob Savinji – Gornji Grad – Črnivec – Kamnik – Mengeš – Ljubljana

V dolino Rezije:
Dan1: Kranjska Gora – Trbiž – Rabeljsko jezero (se lahko okopate v hladni vodi) – Nevejski preval (V Žlebeh) – Reklanska dolina – dolina Rezije
Dan2: Če ste pri kondiciji se naslednji dan lahko odpeljete mimo slikovitih vasi Stolbica in Korita čisto gor pod Kanin do planine Kot na višini 1200 m. Tu pustite kolo in skočite še malo v hribe ali pa se med potjo preprosto okopate v gorski rečici. Popoldne se vrnete po dolini dol do Gnive (Njiva?) in po vzporedni dolini gor sedla Krnica. Od tu se spustite do mejnega prehoda Učja in naprej do Bovca.
Dan3: Bovec – dolina Trente – Vršič – Kranjska Gora. Če vam je to za zadnji dan premalo, se pred vzponom na Vršič lahko odpeljete še v Zadnjo Trento in se sprehodite do planine Zapotok pod Bavškim Grintavcem.

Obe možnosti sta izjemno slikoviti, prijetni, zaradi vzponov malo naporni, a vodita po precej stranskih cestah, kar naj bo pravilo pri načrtovanju vsake kolesarske poti. Seveda si pot (skupaj z udeleženci) lahko načrtujete sami in jo prilagodite svoji kondiciji. Še tole: ne norite na spustih, pač pa gor v klanec :) in pa – kolo naj bo tehnično brezhibno.

Pohajanje po Sloveniji

Peš hoja po sredogorju ali preprosto po pokrajini, je nekaj – zame – najlepšega. Tako se res lahko umirite, lahko stopite do ljudi, se v miru pogovarjate s sopotniki in imate dovolj časa za kakšen razmislek na poti. Slovenija je cela prepredena s tako imenovanimi obhodnicami ali transferzalami, ki so lepo speljane po pokrajini, tako, da je izbira res ogromna.

Za tako pešpot se primerno pripravite. Nekoč sem zapisal kako se pripraviti za na tako pot, da bo pot prijetna, da nas ne ožuli, da se ne preobložimo s prtljago.

Ljubljana – Bohinj:
Dan 1: začnite kar od doma, če ste iz Ljubljane – Toško čelo – Katarina nad Ljubljano – Grmada – Tošč – Črni vrh nad Polhovim Gradcem – Blegoš
Dan2: Blegoš – smučišče Črni vrh – mimo kmetij Bičkar, Jurež, Majedlc, Podhočar – Petrovo Brdo. Tu lahko prespite pri Rudiju v Planinskem domu.
Dan3: Petrovo Brdo – Vrh Bače – spust do Bohinjske Bistrice – (po stanskih cestah do) Bohinjskega jezera
V jezeru se lahko okopate, se z lokalnim prevozom odpeljete do Bohinjske Bistrice in se z vlakom vrnete domov.

Tridnevni “zalogaj” kakšne obhodnice:
Sam sem zelo domač s temi potmi in jih zelo toplo priporočam: Loška planinska pot, Evropski pešpoti E6 in E7, Idrijsko-Cerkljanska planinska pot, Slovenska Jakobova pot. Drugače pa je v Sloveniji vsaj okoli 50 lepo speljanih obhodnic, ki jih najdete na spletni strani Pešpoti.si. Najbolje, da se na tako dolgo pot odpravite kar od doma Če ne gre drugače, z javnim prevoznim sredstvom ali pa si organizirate prevoz do izhodišča s pomočjo prijateljev.

Seveda je možnosti kako preživeti tri dni nekoliko drugače še zelo veliko. Tale članek kar kliče po nadaljevanju.

Vse dobro želim na vseh vaših počitniških poteh.

Foto: Aleš Čerin

Kam za tri dni? - Časnik

Čas počitnic je. Po navadi se odločimo za kakšen daljši dopust, recimo desetdnevni dopust na morju. Pa nam včasih ostanejo kakšni dnevi, ki bi jih lahko porabili za kratek dopust. Recimo, da nam ostanejo trije. Pišem torej o namigih kako uporabiti tri dni za kaj novega, drugačnega, pa recimo še … bolj preprostega.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

15638 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

15601 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

15667 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15092 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15062 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15008 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Kam za tri dni?