Srečanje pod lipami: Alenka Puhar (VIDEO)
Spletni Časnik

Ponedeljek, 20. Julij 2015 ob 16:31

Protagonistka četrtkovega Srečanja pod lipami je bila izjemna ženska, prva dama slovenskega časnikarstva, prevajalka, urednica, raziskovalka in aktivistka na področju človekovih pravic Alenka Puhar. Letos praznuje pomemben življenjski jubilej, zato je bil četrtkov večer tudi poklon njenemu delu in njeni osebnosti.

Alenka Puhar je vsestranska družbena delavka. Prodorna komentatorka in esejistka v tiskanih medijih, prevajalka – leta 1967 je na primer prevedla Orwellov roman 1984, ki je bil eden izmed prvih prevodov, ki so izšli v takratni Vzhodni Evropi, urednica – leta 2004 je med drugim pripravila za izdajo knjigo spominov Angele Vode, kasneje je bil posnet tudi film, pa raziskovalka – posebno monografijo je posvetila zgodovini otroštva na Slovenskem v 19. stoletju in aktivistka na področju človekovih pravic, dejavno je bila vključena v slovensko pomlad demokratizacije in osamosvajanja, članica mnogih organizacij na političnem in družbenem področju.

Sicer pa je Alenka Puhar tudi zelo zanimiva sogovornica, saj njeno znanje sega na številna polja, v svojih izvajanjih pa je neposredna, pogosto tudi brez dlak na jeziku.

Na četrtkovem večeru se je z gostjo pogovarjal časnikar Ivo Jevnikar. Govor je bil seveda o njenem delu, vendar ker je njeno delo neposredno povezano in se prepleta z dogajanjem v Sloveniji, so bila v ospredju tudi stanje duha, politika, civilna družba in vloga medijev v matici.

Večer je bil v četrtek, 16. julija, ob 20.30 v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Srečanja pod lipami prirejata v skupnem sodelovanju goriški hram in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič.

Produkcija videa: Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Srečanje pod lipami: Alenka Puhar (VIDEO) - Časnik

Sorodni prispevki: Vabilo: Srečanje pod lipami z Marijo Stanonik ​V četrtek ob 20.30 bo pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž nov večer, tokratna protagonistka pa bo literarna zgodovinarka, docentka, etnologinja in teologinja Marija... Igor Omerza predstavil novo knjigo Veliki in dolgi pohod Nove revije […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17923 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17876 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17927 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17275 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17228 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17173 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Srečanje pod lipami: Alenka Puhar (VIDEO)