KOLEDAR DOGODKOV: Srečanje pod lipami – Slovenstvo pod Višarjami, Višarski dnevi mladih, Liberty Sem
Spletni Časnik

Sreda, 22. Julij 2015 ob 16:16

»Kdo je osebnost, po kateri se imenuje krščanstvo?«

Društvo Znamenje, Petrovče vabi v sredo, 22. julija 2015 ob 17. uri ob izidu prevoda Küngove monografije v slovenščino na pogovor »Kdo je osebnost, po kateri se imenuje krščanstvo?« v knjigarno Celjske Mohorjeve družbe v Ljubljani.

________________

Srečanje pod lipami – Slovenstvo pod Višarjami

Četrtkov večer Srečanj pod lipami bo posvečen slovenski narodni skupnosti, ki živi v Kanalski dolini. V Gorico bodo namreč prišli štirje predstavniki tega prelepega koščka našega prostora, ki delujejo na različnih področjih in bodo pobliže spregovorili o življenjskem utripu slovenskega človeka, ki živi pod Višarjami. Kanalska dolina, ki leži na tromeji, kjer se srečujejo štiri narodnosti, ima posebno zgodovino, ki se razlikuje od drugih predelov Furlanije-Julijske krajine, ki so posejani s slovenskim življem. Posebno je tudi njeno slovensko narečje, družbeno-politična slika ponuja zanimive iztočnice za pogovor, o delovanju kulturnih sredin in drugih družbenih dejavnikov pa je le poredko govor na javnih srečanjih na Goriškem in Tržaškem.

Protagonisti goriškega večera bodo kulturna delavka iz Ukev Anna Wedam, ki deluje pri slovenskem združenju Don Mario Cernet, prizadeva si za ohranjanje domačih verskih in ljudskih navad, še posebej v Ukvah. Aktivno si prizadeva za sistemsko uvedbo slovenščine v šolski sistem Kanalske doline, prisotne bo pobliže seznanila tudi s prisotnostjo slovenskega jezika v javni upravi. Osvaldo Errath vodi cerkveni pevski zbor iz Ukev in se zavzema za ohranjanje in vrednotenje slovenskega petja med dvojezičnim bogoslužjem v ukovški farni cerkvi in med Slovenci v Kanalski dolini nasploh. Z Anno Wedam pripravlja za radio Trst A tudi radijsko oddajo o Slovencih v Kanalski dolini Tam, kjer teče bistra Bela. Žabničanka Maria Moschitz, ki poučuje na trbiški srednji šoli, že veliko let sodeluje pri projektih za ohranjanje kulturnega izročila Kanalske doline, bo prebrala nekaj tekstov v ziljskem slovenskem narečju, ki se govori v Kanalski dolini, na avstrijskem Koroškem in v Ratečah. Mladi časnikar iz Ovčje vasi Luciano Lister je diplomiral iz slovenščine in nemščine na videmski univerzi, deluje pri združenju Don Mario Cernet, je dopisnik iz Kanalske doline za petnajstdnevnik Dom, urednik štirijezičnega portala kdajkam.eu in poroča iz Kanalske doline za radijsko oddajo Okno v Benečijo. Sodeluje tudi s čedajskim Združenjem Blankin.

Na večeru bo predstavljena splošna zgodovinska in geografska slika Kanalske doline, današnjih utrip slovenskih vasi, prisotnost slovenskega jezika v javnosti in med ljudmi, govor bo o slovenskih navadah in petju, o šoli in krajevnih upravah ter o izzivih današnjega časa.

Večer, ki ga v skupnem sodelovanju prirejata Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič, bo v četrtek, 23. julija, ob 20.30, z gosti pa se bo pogovarjal dr. Bernard Špacapan.

________________

Višarski dnevi mladih

Rafaelova družba tudi letos vabi na Višarske dneve mladih. Ti bodo potekali ob 31. julija do 2. avgusta. Udeleženci se bodo seznanili s povojnim begunstvom in življenjem v Ziljski dolini, dnevi se bodo zaključili z Romanjem treh Slovenij.

Letos se bodo odpravili po poteh slovenskih povojnih izseljencev v Špitalu in Lienzu pod vodstvom mag. Helene Jaklitsch in s pričevanjem zakoncev Starman. V drugem delu bomo spoznavali Ziljsko dolino, ki jo bodo predstavili domačinki in kulturni delavki Milka Kriegl in Pepca Druml, župnik Stanko Trap ter ravnateljica dvojezične ljudske šole Katarina Sticker.

Na 27. romanju treh Slovenij bodo prisluhnili predavanju tržaškega časnikarja in publicista Iva Jevnikarja. Sledila bosta slovesna sveta maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval nadškof msgr. Alojz Uran, in kratek kulturni program.

Prispevek za Višarske dneve mladih (prevoz, nastanitev, hrano in goste) je 50 €. Prijave za Višarske dneve mladih:

Rafaelova družba

tel.: 01 438 30 50

mail: rafaelova.druzba@siol.net

________________

Liberty Seminars 2015

8. letni Liberty Seminars bodo v Bohinju (Hotel Jezero) potekali od 23. do 28. septembra 2015.
Dogodek je namenjen razpravi, predstavitvam in polemikam o človekovih pravicah, trgih, javnih politikah, zakonodaji v idilični pokrajini Julijskih Alp.

Enotedenska seminarja – Liberty Camp in Liberty Academy – nudita udeležencem priložnost za razprave o ekonomskih
in političnih temah skozi leče klasično libaralnih idej.

Za sodelovanje na razpravi o svobodi s 40 drugimi udeleženci na Liberty Seminars 2015 se je potrebno do 1. avgusta prijaviti TU.

________________

Večer v atriju – Tilen Naraks z gosti

Dom sv. Jožef Celje vabi na četrti večer v atriju, ki bo v znamenju vokala in klaviatur, nastopa baritonist Tilen Naraks z gosti:
– spremljava mag. Primož Mavrič,
– sopranistki Maša Malgaj in Mojca Žerjav,
– tenorist Matic Zakonjšek
Večer bo v nedeljo, 2. avgusta 2015, ob 19. uri, v atriju Doma sv. Jožef Celje
Vstop prost – vabljeni!

________________

Duhovno počitniški dnevi za starejše: “Malo upočasnjeno, a enako veselo!”

Zaznamovani smo že z mislijo, da je dopust čas, ko odidemo nekam daleč in si privoščimo nekaj izjemnega, pa nas velikokrat to pusti prazne in razočarane. Povsem nekaj drugega pa je, ko se umirimo, poglobimo v razmislek in medsebojni pogovor. Ob tem lahko odkrivamo še lepote naše ožje domovine in neposrednega okolja, ki jih ne bomo nikoli povsem spoznali. In duša se napolni z občutkom lepega in pristnega.

Od nedelje, 2. do četrtka, 6. avgusta 2015

Voditelji: Jože Planinšek in sodelavci Doma sv. Jožef

Pričetek v nedeljo ob 18. uri, sklep v četrtek s kosilom.

Prijave zbirajo do 1. avgusta na 059-073-800 ali info@jozef.si.
________________

27. romanje treh Slovenij na Svete Višarje

V nedeljo, 2. avgusta 2015 se bodo na Svetih Višarjah srečale matična, zamejska in izseljenska Slovenija.

Ob 10.30 bomo prisluhnili predavanju tržaškega časnikarja in publicista Iva Jevnikarja z naslovom 70 let po dogajanju, ki je spremenilo vse “tri Slovenije”. Ob 12.00 bo slovesna sveta maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval nadškof msgr. Alojz Uran. Ob 13.00 bo na ploščadi za cerkvijo kratek kulturni program.

________________

Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov 2015

Letošnja prireditev ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v ponedeljek,
24. avgusta 2015.

Študijski center za narodno spravo bo ob tej priložnosti pripravil spominski dogodek z odprtjem fotografske razstave Umik čez Ljubelj, ob 19. uri v zaporniških celicah, Beethovnova ulica 3 v Ljubljani. Pred tem bo v stolnici sv. Nikolaja maša za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

________________

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

KOLEDAR DOGODKOV: Srečanje pod lipami – Slovenstvo pod Višarjami, Višarski dnevi mladih,

Sorodni prispevki: Vabilo: Srečanje pod lipami z Rosvito Pesek Kulturni center Lojze Bratuž, Krožek za družbeno-politična vprašanja Anton Gregorič in Mohorjeva Celovec vabijo na Srečanje pod lipami z gostjo večera dr. Rosvito Pesek ,... Vabilo: Srečanje pod lipami z Marijo Stanonik ​V četrtek ob 20.30 […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17923 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17876 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17927 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17275 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17228 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17173 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

KOLEDAR DOGODKOV: Srečanje pod lipami – Slovenstvo pod Višarjami, Višarski dnevi mladih, Liberty Sem