Mastna živila kot je sir, upočasnijo našo presnovo
V celicah naših mišic so mikroskopski gorilniki, imenovani mitohondriji, ki napajajo naše celice. Ko jemo mastna živila, se nekaj maščobe iz njih prikrade v naše mišične celice. Ko se tam nakopiči, ovira zmožnost naših celic, da proizvajajo mitohondrije, zato se število mitohondrijev v celicah postopoma zmanjšuje. Na ta način lahko mastna živila upočasnijo našo presnovo.
Pazite na svoj krvni tlak: siru je več soli kot v čipsu
Je v siru res veliko soli? Pa si poglejmo. Za primerjavo, približno 57 gramov krompirjevega čipsa vsebuje približno 330 miligramov natrija. Enaka porcija čedarja ali munstra vsebuje več kot 350 mg, edamca več kot 500 mg, Velveete pa – pazite na svoj krvni tlak – več kot 800 miligramov natrija. Ljudje, ki želijo omejiti svoj vnos soli, morda ne razmišljajo o siru kot o živilu z veliko natrija, vendar je prav pri vrhu seznama. Ko se znebite sira in drugih slanih živil, vodna teža hitro izgine in tudi na tehtnici lahko opazite razliko.
Sir nima vlaknin, ki nam dajejo občutek polnosti
Vlaknine so rastlinske balastne snovi. Veliko jih najdemo v stročnicah, zelenjavi, sadju in polnovrednih žitih. Nekaj posebnega so zato, ker so nasitne, a pravzaprav ne vsebujejo kalorij. Vlaknine nam dajo občutek polnosti, zato vstanemo od mize in se počutimo zadovoljne, ne da bi pojedli preveč. Sir ni rastlina, zato nima vlaknin. Ko ugriznete v rezino sira, ni ničesar med vami in prav vsako kalorijo v njem. To pomeni, da lahko zaužijete veliko kalorij, preden se počutite vsaj približno polne.
Raven hude debelosti rasla skoraj popolnoma vzporedno s povečanjem porabe sira.
Sporočilo je jasno. Sladkor ni ravno zdravo živilo, vendar ni glavni vzrok težav s težo. Če spregledamo prispevek drugih živil – posebno sira – se obsojamo na neuspeh.
Jul 05, 2018