Članek
negativno in pozornost
Objavljeno Mar 06, 2014

zakaj smo bolj pozorni na negativno kot na pozitivno? mogoče zato, ker je bilo to (pre)dolgo nujno potrebno za naše preživetje, za preživetje vrste. lahko bi rekli da v tem nismo nič drugačni od ostalih živalskih vrst. verjetno vse izvira iz nekega prastrahu, ki se je nabiral vsa ta tisočletja.

v preteklosti so bile nevarnosti realne in vedno prisotne, zato je bilo ključnega pomena razviti pozornost do skrajne mere. usmerjali smo jo predvsem na prežeče nevarnosti, na živalske in človeške. in tako iz dneva v dan slabih dvesto tisoč let. zadnjih nekaj stoletij, pa je v senci vseh dolgih tisočletij, odločno premalo, da bi ta "avtomatizem" spremenili, prerasli. zato smo še vedno  bolj dovzetni za vse nevarnosti, s katerimi pa se zadnje čase srečujemo predvsem preko medijev. lastniki teh to še kako dobro vedo in s pridom uporabljajo, izrabljajo. le poglejte najbolj brane medije v trdi in mehki obliki, udarne novice, strukturo oddaj, člankov,... pa saj oni niso nič krivi, posel je posel, številke in profiti, povpraševanje in ponudba, začaran krog.

pa da ne bi samo bentili čez vse skupaj, lahko povemo kaj še o rešitvah. te so predvsem v zavedanju celotne situacije. če namreč to "privlačnost" in strah ozavestimo, če o stvareh razmišljamo z neko zdravo distanco, se izobražujemo, poglabljamo, lahko vzorce spremenimo, postavimo stvari na svoje mesto in v pravi kontekst. tako jim vzamemo "moč." danes namreč (nekateri) živimo v drugačnem, razmeroma varnem svetu, v katerem nam naši praodzivi največkrat povzročajo težave in slabo voljo. stvari namreč po nepotrebnem jemljemo preveč resno, celo smrtonosno. telo se seveda odziva temu ustrezno, vse skupaj pa počasi, a vztrajno "polni" našo podzavest, za katero pa vemo kako pomembna je, a ne?

seveda je vse skupaj v bistvu povezano z našo osebno odgovornostjo, do sebe in do sveta. tako nismo prepuščeni na milost in nemilost vseh zunanjih vplivov, ampak aktivni udeleženci dogajanja okoli nas, v nas.