Ena o ljubezni 2.del

Objavil/a Dare Likar, dne 2014-06-15 ob 11:22:48

3. 
Pa saj niti ni hotel vedeti kako se imenuje tisto selo bogu za hrbtom. V tistem pustem kamnitem bregu nekje na jugu Kalabrije si je vsak trenutek želel samo tega, da bi lahko vse skupaj čimprej pozabil. Čimprej nekam naslonil glavo, si končno odpočil in zaspal. Vendar ni mogel pozabiti. Že drugo leto zapored ni mogel niti za trenutek pozabiti in mirno zapreti oči. 
A imej je njo. Med vsemi groznimi slikami mrtvih, trohnečih. Ko si je čistil z obraza kri pomešano s koščki možganov svojega še pred trenutkom živega kamerada. Vsak trenutek, vsako noč in vsak dan. Vedno, ko je pomislil, da ne bi več smel biti živ. Da nima za kaj biti živ, tako izmučen, uničen, bolan. Tako ušiv, garjav in smrdljiv. Videl je tisti mladi obrazek, tisti smeh in begajoč pogled pred seboj.

Tri dni zapored je že ropotalo. Kot ponavadi v takšnih dneh ni bilo nikogar blizu. Ni bilo nobene oskrbe. Že zdavnaj je použil tiste zadnje koščke vojaškega prepečenca. Podnevi si niso upali nikamor. Ponoči so se pa le nekako odvlekli do vasice in pomolzli kakšno uvelo kozo ali kje izbrskali kakšen sadež, paradižnik ali figo. Shujšan in šibak je črpal moč samo iz tistega nežnega spomina.

»Italja je šla falit. Dezerterji. Nemci mobilizirajo! Prekomorske …« Kot še vedno do zdaj, Francl ni znal prav dobro presoditi, kaj se dogaja, predvsem pa ne, kaj naj bi bilo najbolj prav. Vedel je vse bolj jasno, da njegovo grintavo življenje ni prav dosti vredno v teh časih in da bo le umirajoča, propadajoča številka, ne glede na to za koga se bo postavil v prvo bojno vrsto. 

In je hodil. Krvavo ožuljen, blodnjav in nazadnje niti ni zares dobro vedel kako je pristal med tistimi ljudmi. Še nekaj časa je potreboval, da je pripel toliko k sebi, da je ugotovil, da je nekako med svojimi. Govorili so domač jezik in v istem so jim tudi činovniki trobili nekaj o svobodi in svetli bodočnosti. Skoraj dve naslednji leti je med streli in eksplozijami, med trupli in grožnjami, poslušal tiste besede. Vzel jih je za svoje, toliko kolikor se mu je zdelo, da ga vse skupaj vodi bliže doma, bliže nji, ki niti približno ne ve kako živi, ali še čuva zanj tisti begavi, igrivi nasmeh. Le čutil je v svoji duši, da je še vedno tam. Da stoji v belem predpasniku na tistem obronku kjer jo je z vročim poljubom v solzah zapustil tisto pomlad. Nezgrešljiv, poln življenske sile ga je grel ta občutek, kot edino kar še vztraja, da razbolelo telo ne popusti in se ne vda.

Preko polja in tistih zadnjih obronkov je skoraj tekel. Pozabil je tisti dan, da je izmučen in bolan. To je bil tisti dan, ki ga je čakal vsa ta dolga zadnja leta. Vsak dan, vsako uro in vsak trenutek. In kot v tistih tisočkrat enakih sanjah, mu je prišla naproti. Ni se spraševal kako, ni razmišljal o slučaju. Niti ni vedel, da je prihajala zadnje mesece vsak dan na obronek in čakala. Ničesar je ni spraševal. Kako je preživela ta čas. Kaj je bilo s pismi, ki so v začetku še našli pot, potem pa nista vedela drug o drugem ničesar več.

Ko je prišel okoli ovinka, se povzpel preko obronka je stal komaj nekaj metrov pred njo. Ostala je brez sape, s široko odprtimi očmi. Tako lepa, bela, mlada. On utrujen, poln gnojnih razjed, ušiv in uničen. Skoraj kriknila sta, kot eden, in se stisnila v objem, si brisala solze in poljubljala drug drugega po obrazu.
4. 
Toni je pripel na kolodvor pozno popoldne. Maruša ga je čakala zmedeno, skoraj s strahom. Po tistem študijskem poletju sta preživela ves možen čas skupaj. Njegove počitnice, njeno študijsko pavzo, novo leto in še kakšen vikend sta ukradla tu in tam. Razdalja, celodnevna vožnja in stroški niso bili ovira, da bi njuna zveza postala , tako kot pravijo, resna, močna, vsekakor posebna. Spoznala sta se s starši drug drugega, delala sta načrte in uživala mladost. Vse drugo kar se jima je zgodilo prej v življenju, se je zazdelo nepomembno. Nič se ni moglo primerjati s srečo, ki sta jo našla preteklo poletje.

»Maruška« je rekel »govoriti morava. 
Čutila je, da se mu je glas zatresel. Začutila je tudi da se nji tresejo kolena. Nikoli še ni bil tak. Saj sta imela kakšen problemček. Celo prepir. Ampak danes je bil njen Antonio drug. Prebledela je in čakala, kaj ji bo povedal. 

Ko je začel s tem, da ne more več tako, je rahlo kriknila in solze so ji v trenutku privrele na oči. 

»Prosim, Maruša, prosim, poslušaj me!« jo je Toni miril, tudi sam na robu solz »naj ti povem!«

Potem je govoril nekaj o razdalji, o času, ki ga nikoli nimata, o novi službi, ki je še sto kilometrov dalj od Slovenije. Govoril je o svoji mladosti. O tem kako bi pri tridesetih še rad doživel stvari, imel prijatelje, videl svet …

Maruša ga ni več slišala. Stala je tam kot slabo narisan vprašaj, se tresla in v njeno še ravnokar polno mlado srce se je naselila neka nepopisna praznota, ki jo je zlovešče hotela posrkati vase. Skozi solze, skozi pekočo meglo je videla samo še svojega črnolasega princa, kako se je vzpenjal nazaj na vlak. Kaj pomeni njegovo na pol prikrito mahanje in tiste geste, ni vedela. 

Vedela je le, da se je vse, kar ji je tisti trenutek kaj pomenilo, odpeljalo nekam stran. Tistega večera se pozneje skoraj ni zavedala. Ne kako je prišla v študenta, ne kako in kaj je s kom govorila. Nič. Le tema in tista enaka in vse hujša praznina.

5.
Tisto leto smo z muzikanti igrali Francu in Micki za zlato poroko. Ha, petdeset let je minilo od njune poroke. Lep staž, vsaka čast ljudem, ki dosežejo takšne jubileje. Pa niti ni bil Francelj takrat več čisto rosno mlad. Dobro, trideset let je štel in Marija dve manj. Takrat je bil to že čisto skrajni čas. Po njegovi vrnitvi domov, sta zelo pohitela. Nihče ni imel nič proti in nič ju ni moglo zadržati. Niti mesec dni ni minilo po njegovem prihodu, ko so zvonili na vasi vsi trije zvonovi ob njuni poroki.

In zdaj sta sedela tam, ponovno ozaljšana ob polni mizi, s celo žlahto in znanci. Njunih pet otrok, štiri hčere in sin Franci, vsi s svojimi družinami. Cela četa vnukov je bila zraven in v vozičku se je cmeril že tretji pravnuk. Onadva pa sta sedela tam in se smehljala, vsem in vsemu okoli sebe. Mica se je zasmejala vsaki pripombi, ki jo je kdo izustil in vsem hudomušnim zanimivostim, ki so jih mladi pripravili za njun praznik. In vedno, ampak res vedno je zraven zamahnila z roko. Verjetno polovice, kar so povedali niti ni slišala dobro.

Franc pa je sedel zraven nje. Vsake toliko jo je bežno pogledal, moško spoštljivo, in spet prevzel tisti vzvišeni nadzor nad dogajanjem. S tistim možatim, rahlo navihanim, komaj opaznim nasmeškom je zgledal mogoče komu tako, kot bi kdo rekel, rahlo smešen, rahlo starčevsko hecen. 

Samo malo bolje je bilo treba pogledati in v tistih drobnih, temnih očeh, obloženimi s gubami, ki so se vsakič, ko je malo raztegnil usta v nasmeh, v šopkih nabrale okoli ust in oči, videl čisto drug izraz. Meni se je zdel, kot bi pravil neko drugo zgodbo. Ponosno je pravil tisti nasmeh svojo resnico. Ob pogledu na vso mlado potomstvo, na zdravje in veselje, ki je kipelo okoli njega, je dajal vtis, da želi reči: »Meni je ratalo, vi se pa trudite še naprej!«


6.
Antonio je gledal v okno vagona. Ni gledal skozi, le vanj je zrl kot bi buljil v zid, ne vedoč, da ne vidi ničesar. Črna noč,oblačna in zlovešča je po šipi zlivala debele kaplje in zaokrožala turobno sliko pred njim. Ničesar ni videl. Ne tam, ne pred sabo, ne v prihodnosti. Ena, enaka in ista praznina, kot jo je pustil ljubljenemu bitju nekje v Sloveniji. 

Ni mogel priklicati tistih besed, tistih pravil, tistih reči. Tistih, ki jih vsi vedo in poznajo. O mladosti, o priložnostih. O tem, da mora poskusiti nove stvari, videti kraje. O tem, da je mlad. O tem, da bosta ostala prijatelja, o tem, o, o , o …. 

Ničesar ni mogel spraviti skupaj v svojih mislih. Le pekoč občutek v grlu in dotlej neznana bolečina nekje globje. 

»Preklet naj bo takšen svet, ki ima toliko ovir.«

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Dare Likar
Dare Likar
Objavil/a 2014-06-15 11:22:48 (Jun 15, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Na zdravje
Utrujena gospa
Kljub vsemu ... še!
Ej, prijatelj moj!
Moda
Ti boga!!
Na jug
Delav'c premalo, delav'c preveč!
Podpora, plača, d'nar!!
Za to gre!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj