Članek
Lovor
Objavljeno Jun 17, 2014

Vikend sem preživela ob morju, kjer je veliko mediteranskih začimb/zelišč. Ena izmed njih je tudi lovor in ker je pogovor stekel ravno o njemu, bo prvi na seznamu. 

Kaj je lovor?

Lovor je trajnica izdružine lovorjevk. Naravno se pojavlja v Mali Aziji in na Balkanu, razširjen je na celotnem območju Mediterana. Zanimivo je, da je večina rastlin iz te družine strupenih, le nekaj jih je užitnih in samo pravi lovor je dragocena in zdravilna začimba. Na srečo pravi lovor prepoznamo po plemeniti aromi, ki se sprosti, ko med prsti premečkamo njegove liste.

Kaj je v lovorju?

V njegovem eteričnem olju so med drugim cineol, ki je značilen za evkaliptus, evgenol, metilevgenol, ki sta tudi v klinčkih in cimetu, linalol, ki je v kardamomu, ter geraniol. Vse navedeno skupaj tvori zelo prepoznavno in edinstveno aromo, ki je ne moremo zamenjati z nobeno drugo začimbo.

Kako lovor deluje?

- za več svetlobe in toplote

- za boljšo prebavo

- za splošno krepitev zdravja

- za omejitev patogenih bakterij

- za lepoto

- plodovi proti driski

Morebitne nevarnosti pri uporabi

- uporaba lovorja ni priporočljiva med nosečnostji

- lovorjevo olje lahko pri nekaterih povzroči draženje kože

Uporaba v kulinariki

- za lažjo prebavo

- pri sladkih jedeh (kuhamo v mleku za mlečni riž, na koncu ga odstranimo)

- pri vlaganju

- v shrambi in v prostoru (za aromatiziranje hrane, odganja črve in molje)

- na koži (eterično olje zmešano z dugim oljem za masažo)

-> Lovorjev list kuhamo nezdrobljen in vzamemo ven pred pasianjem. Njegove konice so tako ostre, da lahko porežejo prebavila, če bi košček zaužili.

-> Lovor je edina začimba, pri kateri ne nabiramo mladih listov, temveč lanskoletne, ki imajo več arome. Lovor je izjema tudi po tem, da so posušeni listi boljši od svežih. Sveži vam lahko pogrenijo jed, suhi pa razvijejo posebno sladko aromo.

Gojenje

Lovor lahko gojimo v krajih brez močnejše zmrzali. V nasprotnem primeru ga gojimo kot posodovko, ki jo pozimi umaknemo v neogrevan svetel prostor. Res pa je, da aroma in zdravilne učinkovine prostorastočega lovorja niso primerljive s tistim, kar lahko vzgojimo v posodi.

Dobro se ujame s/z...

... šetrajem, česnom, majaronom, origanom, peteršiljem, timijanom, žajbljem, brinom.

Povzeto iz knjige Ščepec rešitve


				Moj lovor zgodaj spomladi. Gojim ga kot lončnico.

Oj, Klavdija, v okolici Mosta na Soči. Kar nekaj let smo pomladi dihali vanj, ko je izgledal tako nebogljen in ubog, potem je pa krepko pognal in zdaj je kar velik. Morda ga pa kdaj vendar ujamem v fotkota, ga že kar dolgo nisem. Vidim, da je tukaj pred petimi leti: http://www.ednevnik.si/entry.php?w=odsrcadosrca&e_id=83349

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1428147914135864&set=a.1374974176119905.1073741827.100008220061197&type=1&theater; od jaka/lumbar lovor

Ne ravno Dajana. Lover oz ljubimec je luštrek.

Lovor je lover... sem tako prej prebrala . <3

Kako lepo, mogoče tudi sama poizkusim posaditi v zemljo kako sadiko, sedaj delam podtaknjence žajblja, upam, da se primejo.

Aha, Klavdija, tako je. Raste, in tam je kar zelo mrzlo pozimi. Zdaj je grm visok verjetno en toliko, kot sem jaz. Najbrž več. Ker je v bregu, ga težje ocenim ) Sem pa v zadnjih letih posadila še tri, eden revček ni prezimil prve zime, druga dva pa sta komaj, zdaj lepo rasteta. Sem ju dala v živo mejo ... to bo dišalo!

Torej tudi na celini raste. Hvala za informacijo. Je pa na povezavi simpatičen grmiček, še mali.

Ana, nam zaupaš kje v Slo raste tvoj grm, lahko ga tudi fotografiraš in mi pošlješ fotografijo.

Imam zelo zelo lep grm, raste zunaj, prve zime sem se tresla zanj, zdaj je pa že "velik" :)

AT

Klavdija, ja, takrat so žvečili lovor, danes se marsikaj drugega, da se pride v "stik z bogovi." :D ;)

OK.

jaka/lumbar, kar, ga bom objavila tudi tu, da ga bodo videli še drugi.

Andrej T, baje so ga žvečile tudi svečenice v Delfih, da so se lažje povezale z bogovi. To pa zato, ker naj bi bili lovorjevi listi rahlo narkotični.

AT

Ja, lovor je specifična, vsestransko uporabna začimba, ni pa za pretiravati z njim, no, saj z nobeno začimbo ni dobro, ni pa še dolgo nazaj, ko so športne zmagovalce slavili z lovorjevimi venci, kar izhaja še iz časov stare Grčije. Tako so bili ti venci tudi praktično uporabni v kulinariki. :D ;)

Doma imam lovovor že 40 let, sem ga kupil malega. V tem času sem ga že dvakrat prepolovil. Ima pa tako močno aromo da se kar tepejo za njega. So mi ga že ponoči kradli.Ga bom slikal in objavil na FB.

Andrej T, nikjer nisem omenila v katero hrano spada, je pa res, da se ga da v vso hrano, katera napenja in je težje prebavljiva- golaž, vampi, fižol,...

AT

Nikjer nisem zasledil omembe govejega golaža, kajti, vsaj zame, je suh lovorov list ali dva, nepogrešljiv pri pripravi le-tega. Priporočam primerjavo vonja in okusa golažev z in brez lovorja. ;)