Članek
Slovenski holdingi
Objavljeno Jan 07, 2014

Pred dnevi je bil v Financah objavljen članek Kulturniki oddali ponudbo za Mladinsko knjigo Založbo. Saj se spomnimo. MKZ je prešla v last bank (Abanke, NLB, Hypo,…) po stečaju Zvona 2. Konzorcij bank ima 69% delež. Ob prvi napovedi prodaje, so se med, predvsem kulturniškimi, krogi pojavile ideje, da je MKZ več kot podjetje. Da gre za največjo knjižno založbo in distribucijo, tako rekoč kulturni krvni obtok Slovenije.

In ravno zaradi tega sem vesel te akcije kulturnikov (za kar jih označujejo Finance), ki so ustanovili delniško družbo SKUPAJ ZA KNJIGO upravljanje z naložbami d.d. z 26.000 EUR ustanovnega kapitala. Ta denar seveda ne zadošča za nakup MKZ, zato v družbi načrtujejo dokapitalizacijo. Gre za nekaj popolnoma običajnega v razvitem tržnem kapitalizmu, kjer z dobro idejo zbereš denar in jo realiziraš.

Morda bi pobudniki poleg zbiranja denarja preko javne ponudbe delnic poiskusili še s Kickstarterjem ali vsaj s podobnim modelomskupinskega financiranja.

Srčno upam, da bo ta projekt uspel. To bo jasen pokazatelj, da se da tudi nacionalno pomembne projekte, kakor jim pravijo nekateri, drugi pa smo pri tem malce bolj zadržani, realizirati brez javnih sredstev. Nenazadnje takšna realizacija pomeni, da bodo potem z MKZ upravljali tisti, ki resnično verjamejo v projekt ne pa politiki. In bodo morebitne stroške napačnih odločitev nosili tisti, ki se bodo prostovoljno vključili in ne prisilno vsi državljani.

Seveda bo potrebno to zgodbo spremljati, da se ne bo kar tako, iz ljubega miru kje pojavila kakšna donacija ministrstva, ali kakšen kredit ene od državnih bank. Kulturniki so projekt lepo zastavili in prav je, da ga speljejo do konca, brez vmešavanja politike.

In, če bo ta projekt uspel, in ne vem zakaj ne bi, lahko po istem modelu pristopimo še naprej. Naj se zberejo enakomisleči še na drugih področjih, vržejo denar na kup, in odkupijo, kar pač mislijo, da je potrebno odkupiti. Tako bo dosežen kar trojni cilj.

  • Podjetja dobijo dobre lastnike.
  • Lastniki investirajo svoj kapital.
  • Politika se umakne iz upravljanja podjetij.

Marsikdaj so nam kulturniki že pokazali pravo pot. Nikoli si pa nisem mislil, da nam jo bodo pokazali tudi na področju ekonomije in privatizacije. Hvala jim!

V Sloveniji manjka ta kultura vlaganja v dobre zasebne projekte. Prav spomnim se, kako sem se čudil ljudem, ki so na pošti stali v vrsti, ko so kupovali NKBMjeve delnice. Iz aviona se je videlo, da ni šans, da bi tista zgodba imela dober razplet.

Obstoj kulture je pomeben za naša notranja polja, za osebnostni in duhovni razvoj. Brez tega nas ni.

Nimamo družbenega temelja, ki se ne prodaja.