Članek
Parcela Janeza Janše - korupcija ali nekdo ne zna računati in se dela norca iz Slovencev?
Objavljeno Dec 26, 2013

Našel sem ravno par dni nazaj tale izračun tipsona, ki razmišlja malo tudi s svojo glavo in je preveril podatke, ki so mu jih servirali na "Pogledih Slovenije"!   Izračun izgleda verdostojen in ne kaže na to, da bi Janez Janša obogatel z nakupom in prodajo parcele v Trenti. Če upoštevamo inflacijo, devalvacijo in gibanje cen zemljišč v zadnjih dvajsetih letih.

Včeraj pogledal "Poglede Slovenije" na internetu in končno vsaj približno dobil podatek koliko naj bi Janša plačal za parcelo v Trenti. Približno zato, ker še do danes ne vem koliko je Janša točno plačal za tisto parcelo v Trenti. Sem pa v 45 minuti oddaje zasledil podatek, ki ga je izgovoril Klemenčič



(od 45:00 dalje Klemenčič: (približno) "Ko zavezanci razlagajo javnosti. Janša je rekel v javnosti, da je komisija uporabila neko metodo, ki je nesprejemljiva, in, da je za zemljišče plačal več kot pa je bilo ocenjeno s strani KPK, da bi ga lahko prodal leta 2005.To lahko pove stranki, lahko pove javnosti (tu vskoči Praprotnik: "Ker javnost ne more preveriti" Klemenčič: "Točno, ker javnost ne more preveriti"

In t.i. "javnost" je preverila, to pot v moji osebi, "Javnost" lahko preveri, če ima točne podatke!!!, in končno, le zakaj javnost ne bi smela preveriti, oz. bila nesposobna preveriti, kaj si ti Klemenčič BOG:
:
Takole je rekel 2.000 € za ruševino in še 3.500 € za zemljišče, torej skupaj 5.500 € (toliko je plačal Janša leta 1992)

Pa sem si misli, ej človek, parcela je bila kupljena leta 1992, takrat še nismo imeli evra, niti mi v SLO niti nikjer v Evropi.
Kakšen strokovnjak pa si, da nam ne poveš koliko SIT je Janšo stala tista parcela leta 1992.

Zakaj nam ne poveš po kakšnem preračunu si prišel do teh 5.500 €, a se imaš za strokovnjaka??

Pa sem si rekel, OK, če je preračunal po tečaju, s katerim smo zamenjali SIT v €, to je po 239,64 SIT za 1 €,

potem to znese 1.318.020 SIT, in se vprašal koliko bi bilo to vredno leta 2005, ko je bila parcela prodana

Grem na stran statističnega urada za preračunavanje vrednosti, to je tukaj:

www.stat.si/indikatorji_prera cun_reval.asp

Torej vržem noter 1.318.020 SIT od 1.1.1992 do 1.1.2005 in mi vrže ven vrednost: 7.432.314,78 SIT to je: 31.014,50 € (čas prodaje)

Dalje vržem not 7.432.314,78 SIT od 1.1.2005 do 1.6.2010 (cenitev nepremičnin GURS) in mi vrže ven: 36.535,08 EUR (čas cenitve nepremičnin GURS)

Tu se vidi, da je evro izgubil na vrednosti v 5,5 letih za 5520,58 € ali za 17,8 %, na letni ravni to pomeni kar 3,02% inflacijo

In koliko je ocenil KPK vrednost nepremičnine na dan prodaje:

"Po pridobljenih podatkih je vrednost nepremičnine (parcel v Trenti, ki jih je prodal zavezanec) ocenjena na med 2.500.000 in 4.300.000 SIT (11.200 EUR do 18.000 EUR). Slednje pomeni, da je podjetje, ki je nepremičnino kupilo, le-to preplačalo za do 10-krat." (Vir KPK)

Prodano je bilo za:

"Komisija je v nadzornem postopku ugotovila, da je zavezanec v letu 2005 prodal lastniško zemljišče v Trenti podjetju Eurogradnje, d.d. za 31.457.482 SIT (131.269,70 EUR)." (Vir KPK)

Torej je imel Janša prav, ko je rekel, da je za parcelo leta 1992 plačal več (31.014,50 €) kot pa jo je cenila KPK leta 2005 (11.200 EUR do 18.000 EUR).
Klemenčič pa je v Pogledih brez kanca sramu in dvoma v svojo strokovnost navedel ceno 5.500, kot, da ne bi med nakupom in prodajo minilo celih 13 let in to v obdobju zelo inflatorne valute SIT.

Razlika je občutna, celo zelo, zelo občutna!

Tudi prodajna cena leta 2005 (131.269,70 EUR) za 1,6 hektara) zemljišča in 176 m2 stavbišča ni pretirana, je čisto normalna cena v povprečju na m2 celo nižja kot večina prodanih parcel v tistem koncu.

To je samo en detajl, da ne govorim o grobem kršenju zakona, ko strankam ni bil predložen osnutek končnega poročila na katerega bi imeli 7 dni časa za ugovor.

To je groba kršitev, saj bi v primeru, da KPK ne bi upoštevali ugovora morali skupaj s poročilom objaviti tudi ugovor stranke na končno poročilo. Tako pa se sedaj pregovarjajo po načelu "rekla kazala", kaj je kdo navajal v svojo obrambo in zakaj mu je komisija ni upoštevala. Klemenčičev argument: "saj smo vse zvočno posneli" ne vzdrži, saj si na sodišču ne moreš veliko pomagati z zvočnimi posnetki.

Že samo ta dva detajla, pa so še druge stvari (npr. nikjer ni razvidno kakšna je začetna vrednost premoženja in kakšna končna, kje in na kak način so dobili razliko 210.000 € pri Janši, in 2,4 mio pri Jankoviću) govorita o skrajni površnosti komisije, kar napeljuje, da so to naredili namenoma ali pa so totalno nesposobni.

Prav je rekel Klemenčič (približno): "Ali se mora nekaj zgoditi ali pa naj nas vse zaprejo, ker smo blatili vrh slovenske politike"

Ta komisija se je izkazala za politično inkvizitorsko in ne strokovno, .

V njihovem besednjaku: "Ta komisija izkazuje velika koruptivna tveganja"

Na vsakem sodišču bi lahko dosegel izločitev takih ljudi kot Praprotnik (novinar, ki je blatil Janšo ne more objektivno voditi postopka proti njemu)

Pa tudi takih, kot je Klemenčič, saj se sam opredeljuje za zagretega levičarja:

Goran Klemenčič: "Sem levičar po prepričanju"

Klemenčič, v bistvu politik, bil vodja projekta ustanavljanja NPU-ja, državni sekretar na ministrstvu Kresalke.

Moj predlog: "V naslednjem mandatu predlagam v komisijo enega člana Gorenakovega ministrstva in enega novinarja Demokracije ali Reporterja"

Ta stvar se bo nadaljevala na sodišču, in spet bomo plačevali odškodnine.

Kdo ima sedaj koga za norega?

Kako pa kaj kaže primer Jankovič?  Z zamrznitvijo in serviranjem barbike Alenke je njegovov primer sedaj zaključen?

No ne vem, ni fer. Upam, da ljudje to vidijo in "pamtijo". 

p.s. Ali tudi vi opažate, da je vsaka druga beseda v teh dneh v medijih "solidarnost"?  

Nekako primerljivo branje :)

Hrvati ne morejo pozabiti, kako jih je leta 91 opetnajstil glede tistih raket Slovenci smo biznismeni pa reč kar hočeš -- zdaj jim še knjigo prodajamo, v kateri vse piše, kako so/smo jih (zamenjali hi-tech uvožene rakete za rabljene JNA kalašnike). In pol mu najdejo eno Trento in ga obtožijo za svinjarijo neznanega storilca na neznanem kraju...

vse ostale stvari, zaradi katerih se ga vlači po sodišču- vsaj na videz- niso smešne. Ta- z zemljiščem v Trenti- se zdi še zagrizenim Janševim nasprotnikom privlečena za lase in- milo rečeno- butasta. Po logiki dotične smešnice, s(m)o v nevarnosti VSI, ki s(m)o kdajkoli in kadarkoli kakšno stvar dražje prodali, kot smo jo kupili.

Riki, vsaka čast. Sem malce preverjal in vse drži, kar ste napisal. Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade, pravi slovenski pregovor (verjetno v osnovi nemški) :) Daleč od tega da smo podporniki JJ, ampak vaš izračun je potrebno pokazati čim več ljudem, da se jim odprejo oči, koga volijo in zakaj. p.s. našel sam vas pa pri biciklistih, link sem navedel skrajno desnoi.

Marsičemu ne sledim in ne preračunavam, vem pa, da je JJ bolj kriv kot vsi drugi - ker je pač JJ ... Kakšen drug z enakimi računi bi pač bil nedolžna ovčka.

Seveda bodo. In vsi bodo volili Solidarnost :)