Članek
Komentarji na objavljene novice, replike....
Objavljeno Feb 09, 2014

Kadar imam čas, rad pogledam na strani naših portalov, pa tudi predvsem Slovaška, Avstrija in Portugalska.Kaj opažam, nivo odgovorov, komentarjev, replik je obupen. Katastrofa, nikakršne spoštljivosti. Nekoč v začetku nekega slovaškega portala sem bil precej dejaven, v času, ko se je to šele začelo so bili odgovori, replike kulturne...zakaj že? Tudi "chat" je bil normalen a potem...Bog pomagaj, vulgarizmi, preklinjanje, "poden". Pravijo, da imajo moderatorje, ali res? Je levičarski ali pa desničarski in potem se briše komentarje in to argumentirane a komentarje z slaboumnim komentarjem, to ne, to ostaja. Kaj preostane, pustiš komentiranje in si rečeš...iste ovce so v tropu. Rad si pogledam dlib.si   in berem stare časopise.Berem tudi replike-ugovore a vse je v spoštljivemu tonu, pa naj bo to Jutro ali Slovenec ali Slovenski narod. So zabavljali a  bili so KULTURNI !! Kaj pa danes...poglejmo komentarje na "najbolj brani spletni..."in kaj vidimo. Dobro jutro ali pa adijo Slovenija in pamet. Pokaže se intelegenčni nivo obiskovalcev portala.Ne bom omenjal izobrazbe, nimam visoke šole, le srednjo a se samoizobražujem, berem in Vam povem, imam dva prijatelja, nasprotni politični pol a razumemo se super. Malo včasih dvignemo glas, ko se prepričujemo a potem se zasmejemo, predvsem pa te debate pustime na miru.Vendar se SPOŠTUJEMO !! Zakaj že, ker imamo sposobnost razumevanja nasprotnega argumentiranega odgovora. 

V vasi Gabrje 1864 je bila živalska kuga, vse krave, teleta...so morali pokončati. Po slovenski značilnosti so se vaščani skregali med seboj o pravičnosti razdelitve pomoči. Njegovo veličanstvo (njegovo uradništvo) je potem uredilo po svoje a vseeno ljudje so se na sestanku, kljub temu, da sta bila tam samo 2. pismena in 1. polpismen pogovorili nato lepo in  skupno postavili oltar sv.Antona v podružnični cerkvici. Bili so visoki toni a pogovor je bil KULTUREN. In danes, mnogo šolanih, pogovor, je sramoten, žalosten....upam, da tu na našem publishwall ostanemo na nivoju prednikov, kar se tika pogovora!

In kako je to na avstrijskih, portugalskin in slovaških medijih danes? Na PublishWallu bo vse OK, zagotovo se bo marsikaj zgodilo, sploh, ko se bo število uporabnikov povečalo, vendar bomo poravljali kurz toliko časa, da bo OK. Pomembna je svoboda, da lahko vsak (tudi anonimen uporabnik) pove svoje stališče, vendar na kulturen način.

Ni res, Dajana, izbrisala si komentarje, svoj prispevek z naslovom "Splav ni umor" si pa pustila ... Možno je, da ga boš zdaj zbrisala, ampak do danes, 11. 2. ob 23. 33 ga še nisi. Ne dopuščaš drugačnih mnenj. Komentarji niso bili žaljivi. Si pač zbrisala, ampak ne govori, da sploh ne veš, kdaj si nazadnje zbrisala. Tukaj si morda pred dvema ali tremi tedni. http://www.ednevnik.si/?u=vera

M

P.J. sam se ne bi odločil o brisanju a sam spoštujem pogovor med Katarino in menoj. Njo pač spoštujem in to naj ostane med nama. Potem se pojavi padalec in napiše , meni malo čudno pripombo in sem ga zbrisal, zakaj ne? Pa da se vrnem o lastniku portala. Vsak ima pravico narediti svoj portal, tudi zaradi reklame, zaradi zaslužka ali pa če je idealist tudi, da omogoči odkrivanje resnice ali pa da možnost nekomu, da to prelije na tipkovnico, na PC in na NET. Vsak ima to izbiro a mislim, če je lastnik portala, ima neke PRAVICE. Tu ni socializma, tu so drugi odnosi in prav je tako. Sicer pa mislim, da kdo, ki se odloči narediti tako stran-portal- ima korajžo, voljo in zato je prav, da je ob enem tudi moderator, po možnosti nepristranski, kar na žalost v "tavelikih" ni tega.

Ce nadaljujem pri temi: izbris komentarjev, ki skrenejo s poti, se meni osebno ne zdi problematicen. Avtor izvirnega zapisa se po moje lahko odloci, da se bo (tudi togo) drzal zastavljenega okvirja v izhodiscni temi. Ampak to je zgolj moje mnenje. Torej, zanimivo se bi mi zdelo prebrati se mnenja drugih: kaj so (poleg sovraznega govora in nedvoumno zaljivih komentarjev) upraviceni razlogi za izbris (komentarjev)?

M

izbrisal sem par komentarjev, ker ne želim polemizirat o zadevi med menoj in Katarino, spoštujem njeno mišljenje in predstavo o življenju glede energije. S Katarino sva to LEPO uredila in ne želim to prenašati na druge to debato. Prosim če se držite teme, o kateri je govor.Lp

Kabum!

Da nebi slučajno kdo na moj blog stopil. Miniran je!

M

Katarina, lepo Vas prosim, da se ne oglašate več na mojemu blogu---je pač moja lastnina! Zame ste pač protislovna, želite živeti z greznico, petrolejko, svečo, ob enem pa uporabljati tehnologijo, npr mobilnik, internet. To pač ne gre skupaj. Še enkrat, prosim, pustite moj blog pri miru, naj veljajo enaka pravila za Vas, kot zame, ker pač ne dovoljujete odgovora ali repliko na Vašem blogu. Prosim, da to upoštevate !!!

Katarina, jaz pa se strinjam s teboj. :-) A tvoj odgovor ni ravno odgovor na zastavljeno vprasanje (razmisljanje). Ali pac?

No, jaz bi pa nadaljeval z razmisljanji, ki sem jih ze nekako zastavil... "Lastnik" portala je v bistvu oni, ki mu objave na portalu koristijo, saj vecje stevilo razlicnih vsebin (blogov) pomeni za lastnika portala vecji oglasevalski potencial. Razlicne vsebine pritegnejo razlicne obiskovalce. Pravila so glede sodelovanja na portalu ponavadi dokaj jasna in tudi javno dostopna. Tudi glede "brisanja" so tukaj stvari ponavadi jasne. Ce nekdo zeli, lahko v nekem dolocenem casovnem obdobju svoje "digitalne zapise" pridobi v vnaprej dogovorjeni obliki. Ko ta rok potece, je izbris dokoncen. Sodba pa je veliko bolj subjektivna pri "blogerjih", ki si po lastni presoji in pogosto brez vnaprejsnjih pravil jemljejo diskrecijsko pravico moderiranja. In tu se mi postavi eticno vprasanje: ali torej les lahko mi, kot nosilci "izvirnih zapisov" ad hoc odlocamo o tem, kaj je primerno in kaj ne in posledicno brisemo - sicer tudi enako avtorske zapise, ki se od izvirnih razlikujejo zgolj po tem, da so po nacelu kavzalnosti nastali kot replika (odgovor)? Kajti - bodimo odkriti - najvec izbrisanih komentarjev je posledica nestrinjanja avtorja izvirnega zapisa s komentarjem, medtem ko zapisi, ki bi si res zasluzili izbris zaradi zaljivih vsebin in sovraznega govora navadno ostajajo, saj OP tudi zaradi le-teh racuna na se vecjo obiskanost.

Marko, tudi tebi lep dan. Ne bi bila mirna, če bi vse samo pogoltnila. Ene stvari so pač resnica. Pravijo, da papir vse prenese. Splet pa tudi. A vendar smo odgovorni za to, kar pišemo.

M

punce, bo treba pokaditi pipo miru je pa res, če bi meni kdo svinjal po blogu ga kenslam, oziroma bi to zahteval od upravljalca strani. To res ni problem, če pa bi kdo globoko žalil pa vem, da bi šel naprej. Brezkompromisno. Sicer se pa z bedaki ukvarjati je zguba časa. Ana in Dajana, lep dan Vama želim.

Dajana, ni mi do tega, da bi ti težila. Ampak ene stvari niso samo dlake v jajcu. Niso.

Ana... res... neverjetna si. Ja, na Lebana sem pozabila. Hvala, da si me spomnila nanj. Njegove komentarje pač brišem. Oprosti, ker sem pozabila na to. Ja, tudi lažem včasih, A si zdaj zadovoljna?

Dajana, napisala si, da se ne spomniš, kdaj si nazadnje zbrisala. To ni dlaka v jajcu. Zbrisala si komentarje pri pomembni tematiki. (Lahko bi samo Lebanove.) Nisi pa zbrisala svojega zapisala. Ja, včasih jaz ne odneham. Ker mi ni vseeno. Ene stvari NISO samo dlaka v jajcu. Lahko noč!

Ana. Leban se je spravil name s primitivnimi komentarji in sem zato zaprla možnost komentiranja tam. Na ednevniku jaz ne morem imeti bloga zaradi Lebana. Kaj zdaj iščeš dlako v jajcu? P.J tudi govori, da so komentarji od drugih nekakšna skupna lastnina, pa je takrat, ko je bil na Kati admin izbrisal svoj blog z vsemi njegovimi komentarji vsepovsod vred. Pač, drugače nisem mogla preprečiti, da ne bi Leban že spet "svinjal". Tam, kjer je Leban jaz ne morem pisati bloga.

M

Me veseli, da so komentarji, zanimivo. Prvo , mislim, , da ima lastnik bloga pravico nekulturne odgovore zbrisat, drugo je, za tem portalom je lastnik in TA IMA PRAVICO, da lahko zadeve uredi po nekem etičnem načelu. zgrozim se, ko nekdo na zasebnemu portalu pljuva čez lastnika portala. Lahko imaš drugačno mnenje a bodi dostojen, saj GOSTUJEŠ na portalu, ki ni tvoj, je od nekoga, ki je vložil delo, denar, čas v to. Drugo je, da nekdo zaklene svoj blog.Njegov problem, pač prebereš, greš mimo in si misliš svoje. Osebno mojih blogov ne bom zapiral, rad se družim z osebami ki kulturno odpišejo in argumentirajo svoj pogled.

Ce je blog nekak avtorski zapis, je tudi komentar natanko to. Ce sedaj izvzamemo morebitne ekstreme... ki sodijo v KZ i ZKP. Zanimivo (eticno) vprasanje: Ali je brisanje komentarjev sploh dopustno?!? Oz. ali lahko clovek kar izbrise blog s komentarji vred, ne da bi za to pridobil privoljenje vseh komentatorjev?

Dajana, pred kratkim si na Ediju zbrisala komentarje. Ne bi rekla, da so žaljivi. Le niso bili po tvojem okusu.

Blog pišem 8 let. Že od vsega začetka sem imela veliko komentarjev. Velikokrat grde. Vedno sem grde izbrisala. In potem so se ljudje navadili. Pri meni skoraj ni več grdih komentarjev in se sploh ne spomnim, kdaj sem koga izbrisala. Kar daješ, to dobiš nazaj. Jaz sem spoštljiva, veliko ljudi poznam osebno. Ne vem, zakaj ne bi bili prijazni drug do drugega. Če me pa nekdo ne mara, prosim, naj ne hodi na blog govorit, da me ne mara. Naj se me izogne, pa je. :)

Provokatorji so ja najbolj katarzicen del portala. Ponavadi dopolnijo (zabelijo) zapis v tockah, kjer vecino bralcev najbolj zaboli. Kulturni nivo je pa zanimiva rec. Poznam npr. portale, kjer je v skupinskih razpravah pri uporabi 2. os. ednine obvezno vikanje. Tako majhen detajl zadostuje, da se debata praviloma obdrzi na nivoju, pa cetudi po vec desetinah komentarjev. Tudi izrazito provokativnih. Sicer pa se pridruzujem mnenju. Besede so tu zato, da naj bi kar najbolje ponazorile misli, ki se nam motajo po glavi. Mladcem pa polagam na srce: na "drugi strani" se za tipkovnico nahaja nekdo, ki bi vam morda mogel izplacevati mesecno placo, pa vam je ne bo zaradi vtisa, ki ste ga ustvarili ravno s svojim "internetnim odtisom".

Jaz izbrišem zelo redko ... sprejmem marsikaj v upanju, da tako človeško rastemo. Da si povemo, da se slišimo.

Vse brišejo, razen tistega kaj im paše. Seveda.

Marko, jaz včasih pomislim, kako bo pri nas na PW, ko bo več ljudi - srčno upam, da bo vedno bedel "angel varuh" nad nami. Veš, v imenu svobode toliko ljudi kar nekaj govori in piše - ravno, kar jim paše ... Pa dvomim, da bi tako "svobodomiselno" gledali, če bi take stvari govoril njim ali njihovim domačim kdo drug ... Marsikdo je širok samo, kadar ne gre zanj.

M

Ana, ni bil govor o anonimnežih, govor je o vsebini, ki jo napiše, kdorkoli. Pogledam na par portalov vsakodnevno in moram napisati, da nekje niti ne berem več , kaj ljudstvo piše, ker med vsemi odgovori bi rekel, da samo 20-30 % imajo smisel, argumente, ostalo je pa nabijanje. na nekaterih portalih so tudi provokatorji, ki radi "kurijo" in se vprašam, kdo so moderatorji teh portalov in se res zamislim.

Prav je, da ima možnost svoje povedati tudi anonimnež, vendar nima nihče, niti anonimni niti tisti s pravim imenom, pravice kogarkoli žaliti. Prav tako ne bi smel nihče govoriti stvari, ki ne držijo. Vsaj jih ne razglašati za resnične. Včeraj sem gledala, ko so se nekje podpisali trije otroci. Najmlajšega bratca sta podpisala večja dva. Potem sem povedala, kako so se včasih podpisovali nepismeni. In včasih podpisali celo kakšno stvar, ki je niso razumeli - ker niso znali prebrati ...

M

ja, se strinjam, da je ta odgovor kulturen, argumentiran, ostalo pa ni za branje...tako je to v A so določene strani lepo berljive, na slovaškem je stanje slabo, portugalska je podobno slovaški. Nivo komentatorjev je nizek, tudi na jutranji.list.hr, politika.rs ali sem pa jaz toliko "zadaj" meni je moteče, ko berem tak slog, ki ga uporabljajo.