Kdor more, tisti naj bo čebelar

Objavil/a Meda Polna Skleda, dne 2018-12-28 ob 19:03:39

 

Čebelarjenje ni kar nekaj in kar tako, čebelar je produktno odgovoren za čebelje pridelke, ki jih sicer proizvedejo njegove čebele, upoštevati mora dobro čebelarsko prakso, voditi nadzor v skladu s čebelarskimi smernicami in skrbeti za zdravje čebel.

Rezultat iskanja slik za točenje medu slike

Pred stoletjem je veljalo, da sme vsakdo čebelariti in tudi v poljubnem obsegu. Tendenc po omejevanju števila čebelarjev in števila čebeljih družin na čebelarja je sicer bilo tudi takrat, a so bile izrazitejše v smeri zunanjih, stanovskih okoliščin. Sposobnost za poklic čebelarja pa se tako danes kot nekoč izkristalizira v osebnostnih lastnostih čebelarja.

Od nekdah radi ponavljamo o veselju do čebel, do stroke, do kmetijstva kot prvem in glavnem pogoju za poklicanost v čebelarstvo. Deloma to drži, če gre za iskreno, resnično in pravo veselje do čebel. Kdor ima resnično veselje do čebel in čebelarjenja, ta ne bo zanemarjal ne stroke ne čebel, nasprotno, natančno in vestno bo opravljal svoje čebele.

Rezultat iskanja slik za čebelar slike

Dobrega in zanikrnega čebelarja je mogoče že od daleč razločiti: pogled v čebelnjak in okrog njega, pa se bo dalo naglo ločiti dobrega gospodarja od slabega, ali je čebelar poklican ali ne. Nobena šola mu ne bo dala, če čebelar sam ne gospodari v redu. Ko orodje leži vse križem okoli, satje, smeti in vsa mogoča nesnaga, ko čebelnjak visi postrani, ko je v panjih vse v neredu, tukaj slabiči, tam brezmatični, ko v panjih gospodarijo vešče ali varoje namesto čebel, ko so panji slabo zaprti ali tako razpokani, da se čebele, vešče in mravlje iz vseh strani ven in noter sprehajajo … zagotovo vemo, da čebelar ni poklican.

So takšni, ki nenehno ponavljajo kako veliko veselje imajo do čebel in hočejo čebelariti na vsak način. Ko mine par let, se veliko veselje razkadi v zraku. Takšni kandidati za poklic čebelarja so videli le dobre plati čebelarstva, da je med sladek, da je zabavno, da prinese dobiček, a žal le v dobrih letih. Potem spoznajo še drugo plat čebelarjenja, najprej da čebele pikajo (joj, boli!), nato še glede opravil, ki tudi niso vselej le preprosta igrača in vedno zabavna, da je treba opravila točno in vestno ob času izvrševati, da slaba leta nič ne donašajo in celo izdatke povzročajo …, potem pa je velikega veselja konec, čebele ostajajo zapuščene in zanemarjene hirajo, dokler jih varoje ne pokončajo. Malomarnost v čebelarstvu privabi še druge slabe posledice in nesreče, bolezni, ropanje in razne škodljivce.

So tudi takšni čebelarji začetniki, ki v začetku res izkazujejo neznansko veselje do čebel, vse naenkrat bi moralo biti, najrazličnejši panji, vse mogoče orodje in pripomočki, vse dosegljive knjige in strokovni časopisi. Čez par let je vse 'zastarelo', preveč običajno in povprečno. Naročiti je treba spet novih sodobnejših panjev, kakršnih še nihče ne blizu ne daleč nima, ki se bodo spet naglo postarali, in tako se v desetih letih trikrat ali štirikrat vse staro zavrže in z najnovejšim nadomesti.

V tej fazi je čebelar na višku strokovne popolnosti – vse panje je že preizkušal, vse strokovne knjige in časopise prebral, a vse to ga še vedno ne zadovolji. Pri vsaki, tudi najnovejši reči zagotovo najde napake in pomanjkljivosti, vse največje umetnije, operacije in inovacije v čebelarjenju mu ne prinesejo tako želenih uspehov, čebelje družine pa nazadujejo na moči in na številu, navkljub vsej najsodobnejši oskrbi.

Vse čebelarsko pretiravanje in strokovna gorečnost je temeljila le na pretirani častihlepnosti, na hrepenenju, kako bi postal imeniten in slaven čebelar, kot toliko eminentnih čebelarjev v slovenski čebelarski zgodovini. Seme želje po slavi požene v zavesti, da je vsako opravilo človeka, pa naj bo še tako imenitno, inovativno in sodobno, seveda pomanjkljivo in vse je mogoče izboljšati, to je tisto, kar nas vodi k napredku. Treba je najti prave mere med eno in drugo skrajnostjo.

Če do slave ne pride čebelar, ampak mu zagospodari huda gniloba v panju, spet srečamo dvoje vrst čebelarjev. Prvi ravna po pravilih, ki jih zapoveduje zakon v takih primerih, predpisano uniči čebeljo družino in panj, drugi pa nasprotno; nalašč prekuha satje in ga proda za satnice drugim, nič hudega slutečim in nič krivim čebelarjem … češ, 'pa naj še drugi to probajo!' Ni ta reč s satjem še najhujša hudobija razočaranega in jeznega čebelarja, so tudi takšni, zavedajoči se bolezni v panju, zberejo še žive, a okužene ostanke bolne družine v prašilček in jo prodajo drugemu čebelarju za mlado družino s hudo gnilobo vred.

Komur glava premočno hrepeni po posvetnem dobičku, je lakomne duše, išče svetne slave, je v srcu zaviden, škodoželjen … na kratko povedano hudoben, tisti že ni za čebelarja.

Kdor hoče imeti s čebelami srečo in veselje, mora biti čebeli podoben: pridnost, marljivost, snažnost, hišni red, vztrajnost, pravičnost, poštenost, domoljubje – to so lastnosti, ki opisujejo ljubko čebelo od najstarejših rodov človeške zgodovine naprej. Nekoč so te človeške lastnosti imenovali duševne vrline.

Rezultat iskanja slik za čebelar slike

V slovenski zakonodaji ni nikakršnih zakonskih podlag, ki bi v naši državi komurkoli kakorkoli prepovedovalo ali omejevalo čebelarjenje. Seveda so težnje nekaterih čebelarjev, da bi se določil vstopni prag v čebelarstvo, morda tudi zakonsko omejilo število slovenskih čebelarjev, vendar danes to (še) ni mogoče. Pogoj za sploh postati lastnik čebel – ali čebelar – je zamišljena tudi obveza predhodnega čebelarskega izobraževanja, vendar tudi ta vrč ne drži vode, ker javne čebelarske šole nimamo, ad hoc tečaji pa ne dado toliko znanja, da bi se jih lahko štelo za izobrazbo.

Premično satje in pogosti posegi v čebelja gnezda, prevažanje čebel na paše, varoje skupaj s čebeljimi boleznimi in podnebne spremembe – vse to je v splošnem oslabilo čebele, vremenske skrajnosti opravljajo svoje in večjih donosov ne bo zgolj zato, ker bi bilo morda čebelarjev manj. Tudi ev. pridobljena dobra čebelarska izobrazba še ne bo naredila dobrega čebelarja. V tem pogledu bi morda veljalo razmisliti o kakšni zgornji meji za profesionalizem, saj je Slovenija tolikšna, kot pač je. Razpoložljivih zemljišč za medovite rastline bo iz leta v leto manj, ker je ljudi vedno več, z njimi pa potreb po urejeni infrastrukturi. Okoljske spremembe si delamo v svojo škodo tudi ljudje sami z vsakodnevnimi izbirami za lastno cono udobja.

Kdor more, tisti naj bo čebelar – a prej se naj dobro ogleda v ogledalu, tisti, ki šele razmišlja, ali bi postal čebelar, čebelar začetnik ali profesionalec, ki se želi s čebelarjenjem preživljati.

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
0
Ni komentarjev
Meda Polna Skleda
Meda Polna Skleda
Objavil/a 2018-12-28 19:03:39 (Dec 28, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZIMSKA RAZMIŠLJANJA
ZA VSAKO BOLEZEN ROŽCA RASE - KAS-81
MEDVED in BUČELE
ZA BUČELE, ZA ČEBELE
MASTI STE VREDNI LESKOVE ...
DZIERZONOVO DIAMANTNO PRAVILO
SUPER JAGODA ali INVAZIVKA
PREUSSOVA METODA
FREJ KOT PTIČEK NA VEJ' JE ČEBELAR POZIMI
POGUM IN TIMOL = TIMIJAN
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
med
(17)
ajda
(3)
ČZS
(2)
Vrt
(1)
trot
(1)
tat
(1)
hoja
(1)
tpč
(1)
voda
(1)
delo
(1)
MOL
(1)
dren
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj