Članek
ČEBELJA MATICA
Objavljeno Jan 29, 2023

Razvijanje veščin opazovanja matic je lahko zelo zabavno, lahko pa tudi poveča čebelarjevo samozavest, kar je seveda končni cilj iskanja in najdenja matice.

Apis Carnica Bees - Carniolan Queen Bees and Package Bees | Apis Carnica  Bees Slovenia

Čebeljo matico lahko ločimo od drugih čebel, od čebel delavk po videzu, vendar razlika ni tako zelo očitna, kot bi si mislili. Mnogi pričakujejo, da bodo videli zares veliko matico, veliko večjo od čebel delavk. Matica pa je lahko različno velika, vendar je običajno le malo večja od čebele delavke. Pravzaprav jo odlikuje in loči telesna oblika. Njen trebušček je dolg, prav tako nožice. Njena krila so v primerjavi s telesom kratka in segajo do konca trebuha. Njen hrbet je gol, črn in sijoč.

The Carniolan Honey Bee. Characteristics and recommendations • ApiExpert

Čebelarji začetniki se poskušajo zanašati na barvo telesa matice, da bi jo našli v množici čebel. Zmotno pričakujejo, da so matice svetlejše od delavk, ali pa iščejo le barvno oznako na hrbtu matice, ne da bi sploh proučili njen videz. Matice lahko nosijo različne barve na hrbtu, na označenih maticah pa lahko barva sčasoma izgine. Če iščemo matico le na podlagi 'površne' barvne oznake, bo zmnožnost iskanja matice bistveno onemogočena. Torej, čeprav smo se morda že naučili najti svojo matico, ker je vsa zlata in sijoča, in označena z barvno oznako, je morda ne bomo mogli opaziti drugače. Čebelja družina bi morda vzgojila novo matico, ki je drugačne barve od prvotne in še brez oznake – kako pa zdaj poiskati svojo matico?

Bolje je razmišljati dlje od barvne oznake na matici in proučiti obliko, gibanje in navade matice. Ko se matica prebija čez sat, se zdi, da se premika z nekim namenom. Čebele delavke se ji pogosto zelo hitro umikajo s poti in za seboj pustijo prazen prostor na satu. To gibanje ustvari vizualen prelom v vzorcu sata. Nekateri čebelarji znajo najti matico samo z iskanjem te 'motnje'. Vzorec se spremeni tudi, ko matica miruje. Počivajoča matica bo imela okrog sebe ljubek krog čebel spremljevalk. Vzorec spominja na cvet, vsaka čebela pa je en cvetni list, obrnjen proti matici v sredini.

2020 Honeybee Mated Queen Carniolan Carnica Hybrid "Northern" climate  (Limited Quantity) Shipping | Bee, Bees for sale, Nature animals

Matice se prvenstveno ukvarjajo z odlaganjem jajčec, zato je najverjetneje, da odkrijemo matico v vrtcu, pravzaprav v jaslih, torej na zelo mladi odkriti zalegi z ličinkami. Mogoče je tudi, a malo verjetno, da bo matica na satu, ki je v celoti meden. Vsekakor je treba pozorno opazovati sate z zalego, še posebej tiste z najbolj svežimi enodnevnimi jajčeci. Jajčeca prvi dan stojijo še strumno pokončno, drugi dan se že poševno polegajo in tretji dan 'ležejo' po dolgem na dno celice.

Za učinkovitost pri iskanju matice, moramo biti precej hitri, ko jo enkrat zagledamo. Matice se ponavadi skrijejo, če se družina počuti izpostavljeno ali vznemirjeno. Dlje ko bo panj odprt, večja je verjetnost, da bo matica pobegnila v kakšen kot.

Če imamo v svojem čebelarstvu le nekaj čebeljih družin, morda ne bo veliko priložnosti za vajo v iskanju matice. Vendar je resnično mogoče, da postanemo tudi ljubiteljski čebelarji mojstri pri najdenju matice. Mnogi čebelarji se še po več letih čebelarjenja trudijo razviti to veščino, odlikuje pa jih vztrajnost. Nekoč bodo tudi tisti postali mojstri.