Članek
Facelija medovita
Objavljeno Feb 14, 2023

Facelija je enoletna, neprezimna, zelo hvaležna medovita rastlina. V obdobju od maja do septembra je odlična čebelja paša. Neprekinjeno pašo dosežemo s postopnimi setvami na 2 – 3 tedne. Donos medu iz facelije je do 1.000 kg na hekta, če je posejana na sončni legi, v ugodnih vremenskih razmerah pri 20 – 30° C, brezvetrju in 60 – 80 % zračni vlagi. Med je svetlo rumene barve, prijetnega vonja, okusa in odlične kvalitete. Cvetni prah facelije je sive barve.

Phacelia tanacetifolia 7735.JPG

Facelija je nepogrešljiva rastlina za zeleno gnojenje prav v vsakem biovrtu, je bujno rastoča enoletnica, ki ne prenaša bolezni, odvrača nematode (ogorčice) in s svojimi modrovijoličnimi cvetovi privablja številne koristne žuželke, predvsem čebele, in polepša vrt. Facelija izvira iz Severne Amerike, kjer so jo v preteklosti imeli za plevel. V Kaliforniji jo imenujejo škorpijonska zel (scorpion weed), ker deli socvetja spominjajo na zavihan škorpijonov zadek. V Evropo so jo prenesli zaradi izboljšanja revnih tal z zelenim gnojenjem.

Sejemo jo od maja do avgusta. V kolobaju ji lahko sledijo vse vrtnine, saj z nobeno ni v sorodu. Pridelamo veliko zelene mase, korenine se močno razrastejo. Če ima dovolj prostora, se močno razveje. Facelija ima tudi zelo ugoden učinek na tla, kajti po hitrem razkroju korenin (sladkorji) je prst veliko bolj zračna in rahla. Zelo hitro raste, je zelo krhka rastlina in njena listna masa po mulčenju hitro razpade.

Facelija pripada družini Hydrophyllaceae. Poznanih je nekaj vrst facelije, najbolj razširjena je Phacelia tanacetifolia, ki zraste v višino 70 – 100 cm. Facelija je enoletna zelnata rastlina. Vsa rastlina je gosto prekrita z dlačicami. Cvetovi so modrikasti. Phacelia campanularia je nižja, zraste 15 – 20 cm. Cvetovi so srčasti intenzivno modre barve, večji od prejšnje facelije. Tudi seme je znatno drobnejše.

Californian Bluebell Phacelia campanularia Blue Appx 3,400 Seeds Great For  Bees | eBay

Facelija Phacelia tanacetifolia je odlična medovita rastlina, uporabljamo jo tudi v mešanicah ali samostojno za zeleno gnojenje. Phacelia campanularia je prav tako medovita rastlina, zaradi vpadljivih cvetov pa se uporablja pretežno za okras na cvetličnih gredah.

Facelija cveti 45 – 50 dni od setve, cvetenje traja 30 – 40 dni. Poleg akacije in lipe je facelija ena najbolj medovitih rastlin, saj se cvetovi odpirajo postopoma in čebelja paša na faceliji traja približno mesec dni. Cvetovi dajejo obilno cvetnega prahu in medičine. Ena setev facelije da 150 – 300 kg medu na hektar, večkratna setev pa omogoča donos medu do 1.000 kg na hektar.

Phacelia Varieties and How to Care for Them | LoveToKnow

Razen za čebeljo pašo se facelijo uporablja tudi za pripravo sena za živino in za proizvodnjo semena. Ker tudi v zelenih delih vsebuje veliko sladkorja, lahko z njo izboljšamo potek siliranja, s tem pa kakovost silaže.

V bistvu facelija ni izbirčna glede zemljišča, pomembneje je, da je zemljišče pred setvijo dobro pripravljeno. Pred setvijo facelije odstranimo plevele in zrahljamo trdo skorjo, ker so mlade rastline facelije zelo nežne. Bolje uspeva v rodovitnih tleh in na sončni legi.Na rodovitnih tleh ni nujno gnojenje za facelijo, lahko ga povsem zanemarimo, še posebej, če bo setev namenjena čebelji paši.

Prva setev je možna že v drugi polovici marca. Globina setve je 2 – 3 cm, količina semena je 10 – 12 kg / ha. Posebnost semena facelije je, da je kalitev inhibirana s sončno svetlobo, zato seme ne sme ostati na površini. Seme kali v temi, zato ga je treba dobro zadelati v tla.

Facelija slabše prenaša sušo in vročino, zato je ne sejemo poleti, ampak spomladi ali proti koncu poletja, ko neusmiljeni sončni žarki že izgubijo svojo moč. Poletne setve zasenčimo in obilno zalivamo. Odrasla rastlina je zaradi dlakavosti bolj odporna na sušo, vendar ne prenaša temperature nad 30° C, takrat rastlina temeljito zmanjša izločanje medičine, naglo odcveti in tako je obdobje zelo skrajšano, obdobje medenja pa kajpak tudi.

GBBD – June Flowers for Bees and other Pollinators | Gardening Jules

Herbicide opustimo, če gre za čebeljo pašo. Razmik med vrstami je 12,5 cm. V tako gosti setvi pleveli ne bodo prišli do izraza. Kontinuiteto paše zagotovimo v vsej vegetacijski dobi facelije s postopnimi setvami na dva do tri tedne, do polovice meseca julija.

Facelija je posebna rastlina, zato moramo njeno seme vedno imeti pri roki, saj jo od pomladi do jeseni lahko posejemo na vsako prazno mesto v vrtu. Na faceliji ni znanih parazitov in bolezni, a njena korenina deluje toksično na nematode, ki so prenašatelji virusov. Prav zato je ta kultura izredno zanimiva za poljedelce, ker facelija zemljišče popravlja, ga bogati in ga spočije. Lahko jo sejemo zaporedoma več let kot monokulturo.

Preskrbeti svojim čebelam kvalitetno in obilno pašo je težnja vsakega odgovornega čebelarja.