Članek
Spomladansko krmljenje čebel
Objavljeno Mar 01, 2023

Spomladansko krmljenje čebel - januar, februar, marec

Medtem ko je medičina primarni vir ogljikovih hidratov za čebele, je cvetni prah tisti, ki daje moč, ko gre za beljakovine, lipide, sterole, vitamine, minerale in nekatere ogljikove hidrate. Cvetni prah je nujno potreben za spomladanske čebele, da dobijo hrano, ki jo potrebujejo za ustvarjanje zdrave čebelje družine. Dobro zazimljene čebelje družine bodo imele med in cvetni prah v zimskih zalogah do aprila, ko bo hrana zanje na voljo v naravi.

Lebensraum für Bienen: So wird ihr Garten zum Bienenparadies

Tako je prav, vendar ni vedno izvedljivo, včasih zaradi nemarnega čebelarja, največkrat pa zaradi pomanjkljivih naravnih virov – podnebne spremembe krojijo in odmerjajo hrano tako ljudem, kot živalim in rastlinam.

Why You Should Consider Adding Bee Pollen To Your Diet

Nekaj prednosti v zgodnji pomladi zagotovimo čebelam s hranjenjem s cvetnim prahom (ali nadomestki za cvetni prah) v mesecu februarju. Študija o beljakovinah, o pomenu beljakovin za čebele je bila objavljena v Journal of Insect Physiology, in sicer:

  • cvetni prah zagotavlja prehranske rezerve za spodbujanje vzreje zalege,

  • je podpora proti patogenom (recimo virus deformiranih kril)

  • zagotavlja daljšo življenjsko dobo,

  • bolj hranljiv in večja količina matičnega mlečka za pomoč ličinkam pri rasti.

Druga študija, Mid-Atlantic Apiculture Research and Extension Consortium ugotavlja, da je v družinah s pomanjkanjem cvetnega prahu vzreja zalege odložena do pomladi, ko ga lahko naberejo v naravi in iz zime takšne družine izstopijo z bistveno zmanjšano populacijo.

Global Pollen Patties with real pollen - Meyer Bees

Za spomladanske čebele je ustreznejše dodajanje navadnega cvetnega prahu (ali nadomestka) zunaj panja. Tako preprečimo, da bi čebele pretirano spodbujali k vzreji zalege še preden družina tako veliko rast prenese. Lahko bi bilo v panju premalo čebel, da bi ob ponovnem mrazu ogrevale razpršeno zalego.

Naslednja težava, ki jo lahko prinese krmljenje s cvetnim prahom v panju, je večja (močnejša) družina, kot bi jo lahko preneslo naravno okolje. To lahko povzroči stres in lakoto v panju, čebele bi morali krmiti že na začetku leta s sladkornim sirupom, da bi zadostili lakoti v panju.

Krmljenje s cvetnim prahom, profesionalni nasvet J. Chrismana:

Plast cvetnega prahu ali nadomestka pustite pod zavetjem pred dežjem, recimo vedro obrnemo na bok ali ga povlečemo pod kakšno prevleko, ki preprečuje, da bi se cvetni prah zmočil in strdil. Ko se cvetni prah strdi, ga čebele nočejo več.

Takoj potem, ko v mesecu marcu mraz popusti, gremo do čebelnjaka s prav določenimi nameni. Včasih so te namene imenovali zgodnji hitri pregled, hitri spomladanski pregled čebeljih družin – za razliko od prvega pravega temeljitega spomladanskega pregleda.

Počakati moramo na nekaj toplejših dni skupaj, verjetno bomo imeli srečo šele okrog sv. Jožefa (19. marec) in na srednji dan brez vetra in pri temperaturi 12 stopinj ali več odpiramo panje brez bojazni, da bi zalego vzel mraz.

Preveriti je treba { življenje v panju – hrana – matica-zalega – zdravje čebel }. V tem vrstnem redu zgodaj spomladi, v spremenjenem vrstnem redu pa kadar koli v čebelarski sezoni. To so temeljne stvari, ki jih hočemo in moramo vedeti, če hočemo ostati čebelar.

How to Prevent the Bees From Removing Dry Sugar | Mud Songs

Satov med pregledom ne izvlečemo do kraja, le ocenjujemo in preverjamo matico, zalego, število zasedenih ulic, zaloge hrane. Ocenimo količino – število satov zalege, zalega dokazuje prisotnost matice, število zasedenih ulic govori o moči družine, pokriti medeni venci in pokriti medeni stranski sati dokazujejo dobre zaloge hrane.

When to Start Winter Bee Feeding — Home Sweet Bees

Ob pregledu stanja v panjih lahko ugotovimo pomanjkanje hrane, zato jo je treba dodati. Za krmljenje čebel v pozni zimi in zgodnji pomladi lahko uporabimo preprosto metodo s suhim kristalnim sladkorjem. Suh sladkor ne zmrzne in ne glede na mraz, bodo čebele lahko drobile drobne kristale in se z njimi hranile.

Druga prednost uporabe suhega sladkorja je, da potegne vlago iz zraka in jo vpije kot goba. Vlaga bi se lahko nabirala in ledeno hladna kapljala po čebelji gruči. Podobno kot lahko ljudje trpimo zaradi podhladitve zaradi mokrega mraza, tudi čebele ne prenesejo ledenih kapelj. Zaradi mokrega mraza čebele lahko ne preživijo zime.

Metoda “Mountain Camp Sugar”, profesionalni nasvet K. Reynoldsa:

Odprite panj in položite nekaj časopisa neposredno za zgornje letvice satov, popršite ga z redkim sladkornim sirupom, na časopis previdno nasujte goro suhega sladkorja, sladkor razporedite v enakomerno plast po časopisu, poškopite sladkor z malo vode, zaprite panj.