Članek
Koliko sonca je ravno prav za otroke sonca?
Objavljeno Mar 03, 2023

Koliko sonca potrebujejo naše čebele? Kakšna je idealna količina sonca in sence za čebele?

Bees deal with darkness the same way humans do | Popular Science

Idealna situacija bi bila zgodnje jutranje sonce, pozno popoldanska senca in večerno sonce. Čebelja družina se v teh razmerah ogreje zgodaj zjutraj in začne zgodaj izletati. Pozno popoldne, ko se temperatura dvigne, bi bile čebele zaščitene pred neposredno sončno vročino. Pozno zvečer, ko začne temperatura padati, se bodo panji znova ogreli, preden bo nastopil večerni hlad.

Številni dejavniki so pomembni pri izbiri lokacije čebeljega panja, vključno z relativno količino sonca in sence za čebele. Mnogi čebelarji vztrajajo, da morajo biti čebelji panji na polnem soncu. Toda tako kot pri večini vidikov čebelarjenja je nemogoče izumiti eno pravilo za vse lokacije.

Če pohajkujemo po podeželju ob velikih kmetijskih zemljiščih, bomo pogosto videli čebelnjake, postavljene pravokotno na žgoče sone, recimo na širokem polju cvetoče ogrščice. Videti je, da veliki profesionalni čebelarji vedo, polno sonce mora biti pravi način! Pa vendar, ustavimo se v mislih in razmislimo. Kje vidimo senco? Ti panji so na soncu, preprosto zato, ker ni sence. Poleg tega pa bodo panji odpeljani na pašo drugam, ko bo končana paša na ogrščici, kar pomeni, da bodo čebele na polnem soncu le nekaj tednov ali še manj. Torej, samo zato, ker pogosto vidimo čebelje panje na soncu, še ne pomeni, da je to najboljša izbira.

Kako je, če je sonca preveč? Sonce ustvarja vroč panj in preveč vročine ni zdravo!

V časih, ko so bile čebele manj ogrožene od današnjih podnebnih sprememb, so se čebelarji naučili, da se čebele prej lotijo svojega dela, ko panje ogreje jutranje sonce. Prav tako so čebele delale dlje, delale so do mraka, če so bili panji na večernem soncu. Vse to je koristilo čebelarju za maksimiranje donosov medu in seveda maksimiranju dobička.

Toda raziskovalci, ki so preučevali divje čebele, da bi ugotovili, kaj imajo raje, so ugotovili nekaj drugega. Divje medonosne čebele so si skoraj vedno izbrale senčno mesto na robu gozda. Večina teh divjih čebel ima vhod, ki gleda proti jugu. Ko skozi južno odprtino prodre svetloba, čebele vedo, da je čas za delo.

Divje čebele lahko najdemo tudi na lokacijah, kjer od jutra do večera ni neposrednega sonca. Ti 'panji' so lahko visoko v krošnji listnatega drevesa, vgrajeni ob okvir hlevskih vrat ali celo zagozdeni v beton ali steno na senčni strani stavbe. Vse te lokacije, ki so jih izbrale čebele, dokazujejo, da lahko čebelja družina uspeva na soncu, delnem soncu ali brez sonca.

Sun Hive - Natural Beekeeping Trust

Ko razmišljamo o soncu in senci za čebele, moramo razmišljati tudi o toploti. Čebelji panji na neposrednem soncu se lahko neverjetno segrejejo in bolj kot je vroče, bolj se morajo čebele truditi, da ohranjajo panj dovolj hladen. Zalego – v vseh razvojnih fazah, jajčeca, ličinke, pokrito zalego – morajo čebele vzrejati pri stalni temperaturi približno 35 stopinj. Da bi to lahko naredile, čebele najprej zberejo vodo in jo v tankem sloju razporedijo po robovih sata z zalego. Nato se postavijo na satje in mahajo s krili z veliko hitrostjo, da ustvarijo zračne tokove, ki izhlapevajo vodo. To se imenuje 'hlajenje z evaporacijo' (hlajenje z izparevanjem) in deluje na las tako, kot deluje klimatska naprava v čebelarjevem domu.

Bolj kot je vroča zunanja temperatura, bolj se morajo čebele truditi, da preprečijo pregrevanje zalege. Poleg tega preveč vročih čebel v panju poslabša težavo, zato nekatere čebele zapustijo gnezdo in se zberejo na zunanji strani panja, kjer lahko oblikujejo dolge brade. Temu dogajanju rečemo bradanje in je zanesljiv znak vročega panja. Te brade v vročini tam visijo še dolgo v noč.

Bolj kot je vroče, bolj se morajo čebele truditi, da preprečijo pregrevanje zalege. Poleg tega preveč toplih teles v panju poslabša težavo, zato lahko nekatere čebele zapustijo gnezdo in se zberejo na zunanji strani panja v kepe. Temu pravimo bradavost in je zanesljiv znak vročega panja.

Če se mora čebelja družina na polnem soncu preveč potruditi, da ostane hladna, se lahko v družini sčasoma razvije rojilno razpoloženje in družina pobegne. V ekstremnih situacijah, ko ni ustreznega prezračevanja in ni na razpolago vode, se lahko satje stopi in zalije čebele, in čebele se seveda zaduše pod vročim stopljenim voskom. To še posebej velja v vročinskih valovih z dolgimi dnevi.

Zdrave in delovne čebele potrebujejo obilo vode in ustrezno prezračevanje. Tudi če morajo biti na polnem soncu, lahko dodatna izolacija okrog panjev in odprt zgornji vhod izboljša pretok zraka skozi panj in ga ohranja hladnega. Poleg tega bo panj, pobarvan v svetlo barvo, kot je bela ali rumena, odbijal sončno svetlobo, namesto da bi jo absorbiral.

Can It Get Too Hot for Bees? - Southern Oregon Beekeepers Association

Spremembe letnih časov, sezonske spremembe, ki vplivajo na počutje čebel, so lahko težavne.

Čebelarjenje pozimi predstavlja izziv ohranjanja toplih panjev. Neposredno sonce pozimi lahko ogreje panj tudi pri zelo nizkih temperaturah. Z zmanjšanjem pretoka zraka skozi panj lahko pozimi povečamo toploto v panju in absorbiramo vso odvečno vodo, ki se nabira. Tudi leseni zasloni pred čebelnjakom in panji, ali grmičevje, pomagajo ohranjati konstantno toploto v panjih.

Na zelo vlažnem območju, ki je močvirno ali kjer pogosto dežuje, bo panj na senčnem mestu morda težko ostal suh. Vse v čebelarstvu je odvisno od lokalnih razmer, zato je potrebnega kar nekaj časa za iskanje popolne lokacije panjev za konkretno okolje.

Ko iščemo popolno kombinacijo sonca in sence za čebele, ne pozabimo pogledati navzgor proti nebu. Ali pozimi vidite gole veje? Listavci so lahko odlični za medonosne čebele, saj pozimi gole veje omogočajo, da sonce ogreje panje in poskrbi za udobje. Nato v vročih poletnih dneh, ko se čebele skušajo ohladiti, listi ohranjajo panje v senci in hladu. Ni čudno, da imajo divje čebele tako rade listavce! (R. Burlew, 2022)

Ne spreglejmo dejstva, da idealna lokacija za čebele ni vedno mogoča. Čebele se prilagodijo na različne količine sončne svetlobe, zato ni treba odločanju o soncu ali senci dajati prednosti. Bolj je pomembno, da svoje čebele zadržimo stran od sosedov in živine. Postavimo jih na mesto, kjer bo dovolj udobno za delo z njimi. V bistvu ni nič hujšega, kot je debela čebelarska obleka na vroč dan – pa še s čebelami delati pod vročim soncem.

Ne moremo ves čas upoštevati vseh parametrov, naredimo pač za čebele in zase najbolje, kar moremo. Kljub čebelarjevim napakam znajo čebele dobro skrbeti zase. In takole, preko palca ... kakšno je najboljše razmerje sonca in sence za čebele v vašem čebelnjaku?