Članek

Čebelar se vprašuje

Sneg, sneži!

Čebele pozimi so pokrite s snežno odejo, ki jih prijetno greje. A ni vse tako preprosto, so različice.

Objavljeno Jan 10, 2024

Vprašanje: Je treba sneg odstraniti s čebeljih panjev?

Vremenske napovedi sporočajo o sneženju in čebelarji se vprašujemo, ali bi morali sneg odstraniti s panjev? V resnici smo pri nas še vedno vajeni štirih letnih časov in pričakujemo, da bo pozimi pač snežilo. Prva asociacija ob misli na sneženje pa je snežna lopata!

Ko bo sneg prekril panje, bodo čebele dobile čisto pravo snežno odejo preko sebe, ki jih bo varovala pred hujšim mrazom. Zato nič zato, če panje prekrije sneg, prav je tako in čebelarji zares želimo, da je tako. Sneg ustvarja dodatno toplotno izolacijo za panje. Vročina v panjih bo stopila sneg in ustvarila zračni prostor. Snega na panjih ne odstranjujemo!

Čebelarji imamo v pravi zimi tudi nekaj dodatnih zadolžitev pri oskrbi svojih čebel. V panjih z močnimi družinami se stopi več snega pred žrelom, ledena voda pa teče v panj. V mrzlih nočeh pa stopljeni sneg lahko spremeni agregatno obliko v led in žrelo postane zaledenelo, žrelna odprtiina se nevarno zoži ali celo zamaši, zrak ne more v panj in iz panja, zato je treba paziti za prehodnost žrel. Pogosti obiski čebelnjaka so v zimi s snegom nujni.

Tudi sneg pred panji je treba očistiti. V blagih zimskih dneh bodo čebele letale ven iz panjev. To se običajno dogaja, ko so dnevne temperature nad ničlo. Čebele priletijo iz panja, ko je na tleh pred panji še sneg, to so 'čistilni izleti', zaradi iztrebljanja. V svojih zadkih lahko zadržijo blato več tednov, ne iztrebljajo se v panju, ampak čakajo na tople sončne dneve. Včasih se zgodi, da se ne morejo vrniti v panj in jih najdemo na tleh pred panji, 'utopljene' v snegu. To je sicer dober znak, mrtve čebele zunaj panja pomenijo, da so v panju žive čebele.