Članek

Vprašanje o dlakah

Kosmate čebele

Kranjska čebela (Apis mellifera carnica) je avtohtona slovenska živalska podvrsta, ki jo slovenski čebelarji zaradi svetlo sivih dlačic na obročkih zadka ljubkovalno imenujemo tudi kranjska sivka.

Objavljeno Jan 11, 2024

Ali imajo čebele lase na glavi in moderno frizuro, ali pa imajo krzno, ali pa imajo – preprosto dlačice vsepovsod po telesu? Vendar zakaj, zakaj imajo dlačice po teleščku? Slednjič pa: zakaj pa imajo čebele dlake – ali lase, ali krzno, zakaj so kosmate? V čem je fora?

Narava ničesar ne prepusti naključju in za vsakim 'zakaj' so številni 'zato', vedno jih je cela kopica, vedno je zadaj več namenov. Kratko pojasnilo je, da kosmata telesa čebel zagotavljajo učinkovito orodje za zbiranje cvetnega prahu, ki se prilepi na dlake. Lasje, dlake na glavi so smiselne, pomagajo pri uravnavanju temperature in čebelam pomagajo zaznati vibracije iz ozračja. Dlake na jeziku pomagajo pri hranjenju. Da, dlake so običajno na telesu, glavi in nogah čebel, morda pa nismo zares vedeli, da imajo čebele dlake celo na jezikih. Medonosne čebele imajo celo oči dlakave.

Nabiranje in transportiranje cvetnega prahu – Ko čebele obiskujejo rože, se zrnca cvetnega prahu učinkovito prilepijo na številne dlake na njihovem telesu. Čebele potrebujejo cvetni prah za hrano predvsem podmladka. Zlahka je opaziti drobne, svetle prahce cvetnega prahu na telesu čebele. Dlake čebel nosijo elektrostatični naboj, zaradi katerega se pelod 'prilepi' nanje.

Nekatere rože svojega cvetnega prahu ne oddajajo tako zlahka, vendar so različne vrste čebel razvile metodo stresanja in vibriranja prašnikov, vse dokler se cvetni prah ne sprosti.
Čebele transportirajo cvetni prah v panj v 'koških' na nožicah, včasih so ti koški na pogled celo večji od čebelice in so od zadaj videti kot pravcati bombniki.

Toplotna regulacija – V hladnem vremenu drobne dlačice na čebeljem telesu zadržijo toploto, pomagajo čebeli ohranjati toploto in jo ščitijo pred izpostavljenostjo mrazu. Ko se čebele pozimi stisnejo skupaj v zimsko gručo znotraj čebeljega gnezda v panju, je ta učinek še večji.

Hranjenje – Na čebeljih jezičkih so dlačice, ki pomagajo pri nabiranju medičine pri iskanju hrane na cvetovih. Domnevno dlačice na jezičkih celo pomagajo čebelam oblikovati cev oziroma slamico za sesanje medičine.

Vibracije – Dlake na čebeljih telesih služijo zaznavanju vibracij iz okolja in hkrati z njimi čutijo tudi dejanski dotik. To jim še najbolj pomaga pri odzivih na nevarnost, dlake torej povzročijo rekrutiranje za alarm. V bistvu čebele 'slišijo' in 'čutijo' s pomočjo dlačic.

Dlake v očesu omogočajo zaznavanje zračnega toka. To je pomembno v primeru vetra, da lahko čebela uravnava hitrost leta v primerjavi z vetrom, z njegovo močjo in smerjo. Če dlačice odstranimo, v vetrovnem vremenu ne najdejo domov.

Posebne naloge – Čebele imajo posebej prilagojene dlake za opravljanje določenih posebnih nalog. Čebele nabiralke smol dejansko uporabljajo posebej prilagojene in oblikovane dlake na sprednjih nogah za zbiranje smol in olj, transportirajo jih v koških v panj in tam predelujejo v propolis.

Čebela na enem poletu obiskuje praviloma samo eno vrsto cvetov in zbira torej samo eno vrsto cvetnega prahu. Ko čebela sede na cvet, jo popraši množica pelodnih zrnc. Ker je telo čebele pokrito z drobnimi puhastimi dlačicami, se nanje ujamejo zrnca cvetnega prahu. Med poletom se čebela čisti in spravi ves pelod proti spodnjemu delu trebuha oz. do zadnjih nog, kjer ima posebno napravo (košek in ščetko) za zbiranje cvetnega prahu. Koški cvetnega prahu so šopi trdih, zvitih dlak, ki so dobro opremljeni za prenašanje mešanice navlaženega cvetnega prahu.

Nabrani cvetni prah čebela vlaži s slino, z medičino, nabrano na istem cvetu ali z medom iz svojega mednega želodčka. Med vsakim letom prenese 7 do 24 miligramov cvetnega prahu v panj, nato ga omete v celice satja, mlajše čebele v panju, ki še ne izletavajo, pa ga z glavo tlačijo, da ga spravijo v celice čim več, obenem pa s tem tudi iztisnejo zrak. Celice napolnijo le do dveh tretjin, nato pelod pokrijejo z medom, da se ne pokvari. Cvetni prah je glavna hrana za zarod ličink, iz katerega se razvije nov roj.

Mlade čebele prepoznamo po hitinskih dlačicah, ki so svetle barve. S starostjo te dlačice odpadajo, tako da pri starih čebelah pride do izraza črna barva hitina.

Telo čebele in čmrlja je videti okroglo. Vitko telo pa imata osa in sršen. Poleg tega imata čebela in čmrlj dlačice. Miroljubni čmrlj ima še daljše dlačice kot čebela in je zato videti mehek. Telo ose pa je gladko, ker nima dlačic. Samo pri sršenu vidimo nekaj kratkih dlačic.

Kranjska čebela (Apis mellifera carnica) je avtohtona slovenska živalska podvrsta, ki jo slovenski čebelarji zaradi svetlo sivih dlačic na obročkih zadka ljubkovalno imenujemo tudi kranjska sivka.

#čebelarjenje #čebele #kosmatečebele #čebelarka