Članek
FOTO/VIDEO: PODELITEV SPOMINSKIH PRIZNANJ OB 30. POHODU PO JURČIČEVI POTI
Objavljeno Mar 07, 2024

Na predvečer Jurčičevega pohoda je bilo slovesno tudi v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori, kjer se je župan Dušan Strnad na priložnostni prireditvi s spominskimi priznanji zahvalil zaslužnim posameznikom in organizacijam ob jubilejnem 30. Pohodu po Jurčičevi poti.

Začetki Jurčičeve poti nekako sovpadajo z začetki delovanja samostojne Občine Ivančna Gorica, zato je Jurčičeva pot kmalu postala eden glavnih turističnih produktov mlade občine. Prav zaradi tega je ves ta čas tudi vodstvo občine prireditev podpiralo in bdelo nad organizacijo.https://youtu.be/MlIH5ldYmuA je v nagovoru povedal, da se Jurčičeva pot v vseh teh tridesetih letih ni veliko spremenila, spremenila pa se je njena ponudba in spremljevalne vsebine, saj so kraji ob Jurčičevi poti v tem obdobju doživeli izjemen turistični razvoj. To seveda ne bi bilo možno brez pomoči številnih prostovoljcev, domačinov in članov društev. Vse to je, po besedah župana, še kako dobro prikazano v spominskem filmu s pogledom na vse dosedanje pohode po Jurčičevi poti.

Ogledate si ga lahko na spodnji povezavi.

Zbrane je na slavnostni prireditvi nagovoril tudi eden največjih promotorjev Jurčičeve poti Pavel Groznik. Prisotnim je orisal spomine na začetke pohoda leta 1994 in podelil številne zanimive anekdote iz dosedanjih Jurčičevih pohodov. Nekaj spominov na začetke Jurčičeve poti je delila tudi Ruža Tekavec, ki je s takratnim Planinskim društvom Viharnik sodelovala pri začetkih poti in izvedbi prvih pohodov. Skrbništvo poti je kasneje prevzelo domače Planinsko društvo Polž Višnja Gora, v imenu katerega je zbrane nagovoril predsednik Aleš Erjavec in povedal, da je do danes Jurčičevo pot na dan organiziranega pohoda prehodilo že blizu 200.000 pohodnikov. Ta številka pove za kako pomembno prireditev gre v čast našemu pisatelju Jurčiču.

Kot že rečeno se je v nadaljevanju župan Dušan Strnad zahvalil začetnikom pohoda in podelil spominske zahvale članom organizacijskega odbora.

Plaketo z motivom Jurčičeve poti v akvarelu, umetnice Neže Erjavec (Nessa Art) so iz rok župana prejeli: Ruža Tekavec, Pavel Groznik, PD Polž Višnja Gora, ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica, Občinska turistična zveza Ivančna Gorica, Meddruštveni odbor Planinskih društev Ljubljane, KS Višnja Gora, KS Muljava, KD Josip Jurčič Muljava, TD Muljava, TD Višnja Gora, TD Polževo, PGD Višnja Gora, PGD Kriška vas, PGD Muljava, Knjižnica Ivančna Gorica, Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, Društvo prijateljev konj Višnja Gora, Društvo podeželskih žena Ivanjščice in ZŠAM Ivančna Gorica. Priznanje Planinski zvezi Slovenije je bilo podeljeno na dan pohoda in sicer jo je prevzel predsednik Jože Rovan. Med prejemniki spominskih zahval so tudi naslednji, ki jim bo zaradi odsotnosti priznanje izročeno naknadno: Jernej Lampret, PD Viharnik, KS Krka, TD Krka, Upravna enota Grosuplje, Policijska postaja Grosuplje.

#DušanStrnad #HišaKranjskeČebele #IvančnaGorica #JurčičevaPot #novice #ObčinaIvančnaGorica #PavelGroznik #PlaninskoDruštvoPolžVišnjaGora #PohodPoJurčičeviPoti #RužaTekavec #VišnjaGora #aktualno