Članek
PRAZNOVANJE KRAJEVNEGA IN DRŽAVNEGA PRAZNIKA V AMBRUSU
Objavljeno Jul 05, 2024

V Ambrusu že vrsto let velja lep običaj, ki vsako leto združi vaščane krajevne skupnosti. Letos ni bilo nič drugače: 24. junija se je namreč na igrišču Podružnične šole Ambrus odvijala krajša kulturna prireditev, po njej pa še pogostitev z golažem, s čimer so prebivalci Ambrusa in okoliških vasi proslavili krajevni praznik in prihajajoči dan državnosti. Tradicionalnega krajevnega praznika so se udeležili tudi predstavniki občine Ivančna Gorica in sicer: župan Dušan Strnad, podžupan Tomaž Smole in direktorica občinske uprave dr. Andrejka Miše Glavič.

V ponedeljek 24. junija je ob osmih zvečer po vasi zazvenela slovenska himna v izvedbi Mešanega pevskega zbora Ambrus, ki je kasneje dogodek polepšal z še eno pesmijo. To pa ni bila edina glasbena točka ta večer. Nastopila sta tudi moški pevski zbor in novonastali mladinski pevski zbor, z igranjem na harmoniko pa je razveselil Benjamin Miklič.


O različnih dejavnostih prebivalcev, dogodkih in infrastrukturnih projektih v Ambrusu in okolici je spregovoril predsednik Sveta krajevne skupnosti, gospod Robert Hočevar. Njegove besede so osvetlile potek preteklega leta in dosežke, ki so jih vaščani s skupnimi močmi dosegli. Na nekoliko bolj odmaknjeno preteklost pa se je v svojem govoru spomnil župan občine Ivančna Gorica, gospod Dušan Strnad, ki je prisotne opomnil na preteklost kraja in podal nekaj spodbudnih besed za prihodnost.

Aktivnost krajanov Ambrusa je v nadaljevanju poudarila tudi podpredsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Ambrus, gospa Jožica Blatnik, ki je podelila kar tri priznanja prizadevnim krvodajalcem, ki so s svojo nesebičnostjo in srčnostjo pomagali ostalim.

Dogajanje na odru je ves čas dopolnjevala tudi čudovita razstava z naslovom »Moja družina«, ki je pod mentorstvom Pavle Jakopič nastala na delavnici, ki jo je organzirala Likovna skupina Ambrus. Šest nadobudnih umetnikov je svoj talent preneslo na platna, ki so si jih obiskovalci lahko ogledali pod odrom.

Prireditvi pa je sledila še tradicionalna pogostitev z golažem, ki so ga pripravili pridni kuharji krajevne skupnosti.


Zapisala: Maša Žnidaršič; foto: Gašper Stopar

#IvančnaGorica #IvancnaGorica #aktualno #Ambrusu #KulturnaPrireditev #KrajevniPraznik #MešaniPevskiZbor #BenjaminMiklič #RobertHočevar #RdečiKriž #LikovnaSkupina #MašaŽnidaršič #ObčinaIvančnaGorica