Članek
Zunanja politika za telebane 11
Objavljeno Jan 04, 2021

Takole "razmišlja" naš predsednik Borut Pahor o slovenski geopolitični realnosti in bodočih usmeritvah slovenske zunanje politike / pri takšnih "ekspertih" druge strategije ne potrebujemo/. 

...»Še vedno mislim, da ni nič narobe, če se Slovenija povezuje, morda tudi bolj intenzivno, z državami Višegrajske skupine, navsezadnje sem bil jaz tisti, ki je vedno poudarjal pomen štirih držav Višegrada, vendar pa mislim, da moramo glede naše identitete v evropskem in svetovnem prostoru ostati kot tista država, ki poleg sodelovanja z Višegradom želi ohraniti tudi sijajno sodelovanje s Sredozemljem, ki želi ohraniti vse druge dimenzije svojega geopolitičnega statusa, predvsem pa želi biti skupaj s Francijo in Nemčijo kot dvema poglavitnima silama združene Evrope pri najpomembnejših odločitvah, ne storiti ničesar, kar bi lahko delilo to Evropo. Pri čemer lahko danes vidimo pri nekaterih višegrajskih državah, ne vseh, morda pri Poljski in Madžarski, da sem in tja tvegata dejanja, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot nevarnost za razdelitev Evrope.«... Tako predsednik Borut Pahor...

Pa poglejmo kako to izgleda z zornega kota zunanjepolitičnega analitika neke druge države:

Izhodišče je slovenska identiteta v evropskem in svetovnem prostoru!

- intenzivno povezovanje z državami Višegrajske skupine...  / Nadzor nad Poljsko in Madžarsko, ki sem in tja tvegata dejanja, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot nevarnost za razdelitev Evrope /.

Nastanek15. februar 1991

Članice

Višegrajska skupina je del Iniciative treh morij v kateri so: Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

 Slovenska zunanjepolitična usmeritev je, odkar je Slovenija na strani Dude in Orbana, pokazala figo EU in se udinja novemu gospodarju. Tampon cona - Pa smo pri prvih navodilih za V4 - Višegrajsko skupino

- ohranitev sijajnega sodelovanja s Sredozemljem...

- biti skupaj s Francijo in Nemčijo kot dvema poglavitnima silama združene Evrope pri najpomembnejših odločitvah...

- ne storiti ničesar, kar bi lahko delilo to Evropo..


ohranitev vseh drugih dimenzij geopolitičnega statusa Slovenije.... Stratfor-Slovenia:                                               Population

2,066,748
2017 | World Rank: 146
Area
20,140
Square Kilometers | World Rank: 150
GDP
$48,769
USD in millions | 2017 | World Rank: 82

/ Stratfor: As the world’s leading geopolitical intelligence platform, Stratfor brings global events into valuable perspective, empowering businesses, governments and individuals to more confidently navigate their way through an increasingly complex international environment./

REZIME: Slovenija, uradno Republika Slovenija, je evropska država z zemljepisno lego na skrajnem severu Sredozemlja in na skrajnem jugu Srednje Evrope. Slovenija meji na zahodu z Italijo, na severu z Avstrijo, na severovzhodu z Madžarsko in na vzhodu in jugu s Hrvaško.

V EU igra vlogo korektorja politike Višegrajske skupine in v pobudi Tri morja skrbi za povečanje blaginje EU. Predsednik republike Borut Pahor je na virtualnem vrhu pobude Tri morja poudaril, da platforma ponuja edinstveno priložnost, da ta del Evrope spremenimo v sodobno, trajnostno in inovativno družbo / Pahor: Hitrejši razvoj držav pobude Tri morja bi močno prispeval k večji blaginji EU-ja - Virtualni vrh pobude Tri morja /. Do svojih zunajetrgovinskih partnerjev v svetu se obnaša skladno z navodili ZDA in EU in pravočasno sprejema vse predlagane sankcije. 

Skupaj s Francijo in Nemčijo Slovenija soodloča pri najpomembnejših odločitvah pomembnih za EU. Kot članica zveze NATO sodeluje pri širjenju demokracije v raznih delih sveta. Politika Slovenije je proaktivna, v smeri ne storiti ničesar, kar bi lahko delilo to Evropo, na daljši rok pa s to politiko Slovenija ohranja vse druge dimenzije svojega geopolitičnega statusa.