Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Ob mednarodnem dnevu svobode medijev ZAKAJ NAS POGLED NA SVOBODO MEDIJEV V SLOVENIJI TAKO DELI?

Ljubljana, 3. maj 2021 - Poleg pomembnega vsakoletnega opomnika na pomen svobode pisane in govorjene besede ter pravice do obveščenosti za vse ljudi, je mednarodni dan svobode medijev v Sloveniji še ena priložnost več, da se izkažejo naši različni pogledi na stanje določenega področja. Tako so tudi ob dnevu svobode medijev glede na pripadnost za žrtve političnega preganjanja svobodnega poročanja razglašene različne medijske hiše in različni novinarji. Glede na politično prepričanje se presoja, obstoj katerih medijev je ogrožen in na katere novinarje se neprimerno pritiska.

Dvig medsebojnega obtoževanja kratenja svobode medijev na evropsko raven je le škodil položaju in ugledu slovenskega naroda in države v veliki evropski družini, doma pa nam ni prinesel pomiritve.

Niti najbolj svobodne družbe v zgodovini se niso mogle izogniti poskusom omejevanja novinarskega poročanja. Pa vendar lahko danes v Republiki Sloveniji z veseljem ugotavljamo, da imajo vsi novinarji in imamo vsi posamezniki z ustavo zagotovljeno pravico, da napišemo in povemo tisto, kar mislimo, in to v slovenskem jeziku! A ta pravica nam je v vsej zgodovini slovenskega naroda zagotovljena šele zadnjih 30 let demokratične in samostojne slovenske države. Vedno se moramo zavedati dolgotrajnega boja zavednih Slovencev za pravico do svobodne slovenske besede, le tako se bomo tudi zavedali, kako pomembno je, da smo pozorni na vse poskuse njenega ponovnega omejevanja.

Ne glede na zelo različne poglede in svetovne nazore je vsem demokratičnim slovenskim strankam pomembno izrecno poudarjanje pomena svobodnih medijev. Da bi lahko argumentirano presojali, kdaj je ta ogrožena, moramo le še poiskati enotna merila, kaj svoboda govora je, kdaj je preganjana, kaj dejansko pomeni neprimeren pritisk. Pavšalnih obkladanj se lahko odpovemo, če bomo dejanja enih in drugih merili na osnovi enakih kriterijev.

Če nam je res za skupno dobro slovenske države, stopimo skupaj in na podlagi določil Ustave Republike Slovenije poiščimo skupne imenovalce, kako svobodo govora dojemamo in kako jo trajno zaščiti, ne glede na to, kdo je na oblasti.

Mnenje vsakega posameznika je v demokraciji izjemno dragoceno, zato tudi v gibanju Povežimo Slovenijo povezujemo različno misleče. V ta namen v ponedeljek, 10. maja 2021, ob 10.00 organiziramo spletni pogovor Zakaj nas pogled na svobodo medijev v Sloveniji tako deli? prek zoom povezave: https://us05web.zoom.us/j/86573582305?pwd=KzRwaXU3Y2RTNHhqWGQrMHJyL0UrZz09 na katerega ste povabljeni vsi predstavniki slovenskih medijev in politike. Če bomo s tem le za odtenek približali stališča in zmanjšali konfliktnost, bo cilj pogovora več kot dosežen.

Lepo vabljeni!

                                                                                                                  dr. Nada Pavšer                                                                                            koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo

Slike članka

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

Najbolj obiskano
1
BORUT ROJC
2
DARIJA JAMNIK
3
OSKAR BIRSA
4
Plečnikovo leto: V gibanju Povežimo Slovenijo ohranjamo spomin na velikega slovenskega aritekta
5
»Povežimo Slovenijo« – zdaj ali nikoli!