50:50 je edina formula, ki bo Slovenijo potegnila iz blata

Objavil/a Forum !, dne 2020-06-27 ob 06:10:13

Nizka samopodoba desnosredinskih strank je še danes rak rana slovenske demokracije.

Piše: Tino Mamić

V povojni Avstriji, denacificirani in demokratizirani, so si glavne položaje v državi delili na pol. Imeli so namreč dve glavni politični stranki in dva svetovnonazorska politična tabora. Pol je šlo socialdemokratom, pol ljudski stranki. Ker na državni železnici niso imeli dveh direktorskih mest, so si izmislili opravilno povsem nepotrebno funkcijo poddirektorja in mu podelili pooblastila samo zato, da je lahko vsak tabor imel svojega direktorja. Danes, nekaj desetletij kasneje, se tej anekdoti smejimo. Pa se ne bi smeli. Mi namreč še niti tam nismo.

DEMOKRATIZACIJA TRAJA IN TRAJA

Demokratizacija je dolgotrajna. Da je kralj svojo absolutno oblast najprej prepustil stanovom – aristokraciji, duhovščini, nazadnje pa tudi meščanom in kmetom, je trajalo več stoletij. Da je oblast prevzelo ljudstvo tako kot v antični Karantaniji, je minilo celo tisočletje. Ponekod malo prej, ponekod malo kasneje. Pri nas je vsak državljan dobil svoj glas dobil šele pred 30 leti. No ja, enkrat smo samo moški že dobili svojo volilno pravico. A to obdobje se je zelo hitro končalo.

Srbski poslanec Puniša Račić je namreč v parlamentu s pištolo ustrelil pet hrvaških kolegov. Po atentatu ni pobegnil, ampak mirno odšel iz dvorane in zaklical "Živela, velika Srbija!" Nato je šel v parlamentarni bar na kozarček žganega. Zatem se je z avtom odpeljal iz skupščine. Srbski poslanci v parlamentu po tem dogodku nikoli več niso streljali prozahodnih kolegov.

Parlamenta namreč ni bilo več. Srbski kralj ni obvladal razmer in je zato uvedel diktaturo. Preprosta rešitev. Zakaj to omenjamo? Zato, ker se istega problema, velikosrbskega centralizma in diktature, nismo rešili še nadaljnjih 60 let. Vse do osamosvojitve leta 1991 ne. Metode hegemonov pa, tako se zdi, nekateri še do danes niso pozabili. In še danes, leta 2020, poskušajo nadvladati demokracijo s surovo močjo.

RDEČI KRALJI Z BETAJNOVE

Slovenski kralji z Betajnove, tovariši srbskega komunističnega dvora, so se leta 1990 uradno odrekli oblasti. Bili so pripravljeni celo zbežati, saj so se bali, da bodo zaradi svojih rabot kaznovani. Že nekaj tednov po volitvah so ugotovili, da je imel strah prevelike oči, in so začeli ponovno krepiti svoje vrste. V parlament so resda vstopili demokrati, oblikovali so celo svojo vlado. A dejansko oblast v gospodarstvu in državni upravi je obdržala stara elita, kjer se niti enemu njihovemu direktorju ni skrivil las.

To je bila velika škoda, saj so zaradi teh rdečih in nesposobnih direktorjev propadla mnoga slovenska podjetja, ker niso znali preživeti na trgu. Mnogi so svoja podjetja celo uničili, da so jih prodali in dobili bagatelne provizije. Da skupno podjetje, ki je vredno sto milijonov, uničiš samo zato, da sam pokasiraš milijon ali dva, tega so sposobni samo najbolj brezobzirni komunisti.

Še danes je tako. Čeprav je vlada sredinsko-desnosredinska, še ulice pred vladno stavbo ne obvladuje. Če bi med novinarji največjih medijev imeli volitve, bi vlada, ki ji zaupa več kot 50 odstotkov Slovencev, dobila manj kot 5 odstotkov podpore. Stavim. Lahko pa to kaka agencija tudi hitro preveri. A ne bo. Brez skrbi. Ker bi sicer razkrila medijska ozadja, ki so povsem politična.

Pri direktorjih bi bil delež nelevičarskih višji kot pri novinarjih. Tudi za trikrat. Še vedno pa ne bi presegel petine. Niti približno.

DANES GRE HITREJE (ČE JE VOLJA)

Ker je srednji vek že davno minil, ni treba več čakati več stoletij, da se kralju odvzame skoncentrirano oblast. Danes gre to že zelo hitro. Če je le volja dovolj močna. Zato bi bilo treba začeti z avstrijskim modelom, mnogokrat preizkušenim na zahodu. Fifty-fifty. Pola-pola. Ali ni zanimivo, da v slovenščini sploh nimamo tega izraza. Pol-pol je sicer fraza, s katero ta izraz prevedemo v zborni jezik, a je ne uporabljamo. Če hočemo, da nas sogovornik razume, ne bomo rekli pol-pol, ampak fifty-fifty.

Polovico programskih svetnikov naj imenuje parlamentarna levica, polovico pa desna sredina. Dodatnega svetnika z večino pa imenuje vlada. Polovica novinarjev na državni RTV mora biti svetovnonazorsko iz enega tabora, polovica pa iz drugega. Mogoče je še najbolj preprosto, če se oblikujeta dva informativna programa znotraj hiše. Vem, sliši si banalno. A vendar je to bistveno bolj pravično, demokratično in svobodno kot sedanji model, kjer ima en tabor 95 odstotkov, drugi pa pet.

Enako velja pri državnih podjetjih. Enako velja v državni upravi. Bo kdo očital, da se politika tako meša v gospodarstvo. Ima prav. A takšno vmešavanje bi bilo transparentno in pravično.

Mar se sedaj politika ne meša v gospodarstvo? Seveda se. In to ne samo vladna, ampak tudi tista iz podzemlja, ki vodi globoko državo. Danes se politika tako meša v gospodarstvo, da se bolj ne bi mogla. Tudi za službo zadnje čistilke v javnem sektorju je treba velikokrat pokazati pravo partijsko knjižico. Ali sorodstveno povezavo s človekom, ki ima pravo barvo strankarske izkaznice. Če bi namesto "stroke", ki levici daje od 60 do 100 odstotkov položajev, začela odločati politika po pravilu 50:50, pol-pol, bi bil to velikanski napredek.

Naj obudim spomin na zgodbico izpred padca komunizma. Za mizo v menzi beograjske skupščine sedita politika, Srb in Hrvat. Natakar prinese na krožniku kos pečenke za oba. "Pa to ćemo, bre, podeliti bratski," napove Srb. "Jok, brate. Ne bratski, nego na pola," ga zavrne Hrvat. Zgodbica je smešna. A nasmeh umanjka, če pomislimo, koliko "bratskih" delitev med levico in desno sredino se vsak dan dogaja v Sloveniji.

NAPAKA JE NAPAKA LE, ČE SE IZ NJE NIČ NE NAUČIŠ

Osnovna napaka je bila narejena že pred 30 leti, ko je na svobodnih, a nepoštenih volitvah zmagala koalicija demokratičnih strank in stranke nekdanjih komunistov potisnila v opozicijo.

Naivnost politikov zmagovalnega Demosa izpred treh desetletij je bila velika. Rekli so, da ne bodo politično vplivali na medije, saj bodo raje ustanovili nove, svoje medije. Pa se je vse sfižilo in propadlo že na začetku. Vodstva niso bila dorasla nalogam, v novih podjetjih pa se je kadrovalo in delalo v samoupravnem socialističnem duhu, kjer nihče ni odgovarjal za svoja dejanja.

Nepotizma je bilo več kot kjerkoli v državi. Tiskarna Novamedia in dnevnik Slovenec sta izčrpala velik del kapitala gospodarsko minorne desne sredine in za seboj pustila velike dolgove. Ne za en ne za drug propadli projekt ni nihče odgovarjal. Nihče. Dolgove so poplačali drugi, v največji meri rimskokatoliški verniki. In ta dva projekta nista bila zadnja.

Skupna točka velike večine "desnih" ali cerkvenih podjetij in zavodov je enako kadrovanje: nepotizem in postavljanje vodilnih, ki ne odgovarjajo za neuspehe.

Leta 1990 so bile politične stranke, ki so v svojem jedru v nasprotju z drugimi demokratičnimi strankami (nekoč imenovanimi tudi pomladne) nesamozavestne in bojazljive. Zato so občinske in državne uprave še dandanes bolj ali manj politično enako rdeče kot takrat. Politiki desne sredine so še danes precej nesamozavestni, posebno v primerjavi z bahatimi levičarji, pa čeprav so slednji velikokrat polpismeni. Nizka samopodoba desnosredinskih strank je zato še danes rak rana slovenske demokracije.

Tragično je, da je pomanjkanje samozavesti povsem neupravičeno. Desna sredina ima v primerjavi z levico veliko uspehov, čeprav je bila v 30 letih na oblasti le dobrih sedem let. Dosegla je demokratizacijo, osamosvojitev in zmago v vojni. Samo v nočni mori si lahko predstavljamo, kako bi potekal boj proti jugoslovanski in srbski armadi, če bi vlado vodil Jožef Školjč in ne Lojze Peterle. Brez desne sredine danes ne bi bili v Evropski uniji, ne bi imeli evra in bi se utapljali v inflaciji. Samo v nočni mori si lahko predstavljamo, kako bi potekal boj proti epidemiji korone, če bi vlado vodil Marjan Šarec in ne Janez Janša.

Prevlada levice v medijih, gospodarstvu in politiki ni pravična in ni demokratična. Hkrati pa je tudi škodljiva, saj so gospodarske teze levičarskih politikov krive za gospodarsko zaostajanje Slovenije v primerjavi z drugimi nekdanjimi komunističnimi državami. Ta prevlada ima učinek tudi v denarnicah običajnega državljana, ki so še vedno bistveno revnejše od avstrijskih in nemških.

ČAS JE ŽE

Zato je nastopil čas, da se udari po mizi in zahteva svojo polovico torte. Najprej v državnih medijih.

Brez tega bo aktualna vlada mogoče celo zvozila mandat do konca. Mogoče na naslednjih volitvah celo ne bo poražena. A v pomenu moči bo ostala manjšinska. Minorna. Neenakopravna. Nesamozavestna. Raka, ki se razširi po telesu, se ne da premagati brez operacije.

(Tino Mamić je podjetnik, novinar, zgodovinar in redni komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

 

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Hugo Flander
0
Jun 30, 2020
@Ivo, ni panike. Mi služi kot razvedrilo.
#42
Ivo Ovi
0
Jun 30, 2020
Hugo - kaj se s tem starim prdcem sploh ukvarjaš...

Nepomemben smrad, ki si je v življenju nabral samo zamere in sovraštvo, pa sedaj malo stresa naokoli...
#41
Hugo Flander
1
Jun 29, 2020
Ja @Fika... v gnari je pojnt, ne f trolanji. Kužiš???
#40
Viktor hajsinger
0
Jun 29, 2020
Tršica zakaj mi pravite "te kdo plačuje za trolanje?" Sej tudi hanzek trola, pa še organiziran je. Bom povedal ateku, ki j v partiji, pa boste videli kaj vas čaka, tršica.
#39
Hugo Flander
0
Jun 29, 2020
Hehehehe, @Fika. Sinonim za Kalimera je... Ivan Janša.
https://gabronkl.wordpress.com/2007/12/02/mokre-sanje/

mokre sanje | Gabronklov blog

Za začetek si lahko
#38
Viktor hajsinger
0
Jun 29, 2020
https://www.youtube.com/watch?v=2fUlnD_YvHw

Calimero ^^ - YouTube

Une tite video en dedicasse a notre Cali ^^
#37
Hugo Flander
1
Jun 29, 2020
Priznam, da priletnim bralcem peša vid in pozornost. Zgodi se, da svojo objavo skromneje opremim in posledično koga nehote zavedem. Zato tokrat pomagam z nasvetom. Če so navedki v besedilu videti takole »...«, potem je besedilo prejkone vnešeno s pomočjo copy/paste.
#36
Hugo Flander
1
Jun 29, 2020
@Fika, SDS trol, ne smeši se. Za mene je Požar burek in bi mu to tudi v fris povedal, če bi naneslo. Dvomim, da še kdo, razen tebe, v kopiranem besedilu najde moj podpis. Če pa že, bom konkretnejši. Časnikar Bojan Oblak je 6.marca 2019 intervjuval Bojana Požarja. Intervju je naslovil: Novinar Bojan Požar: »Slovenija si zasluži drugo priložnost«
Proti koncu intervjuja je Bojan Oblak postavil Bojanu Pozarju vprašanje:
-"Janeza Janše pa ne kritizirate veliko. Zakaj? Je on del rešitve za ugrabljeno državo, ali njen del, kar mu mnogi veliki mediji pripisujejo?"

Bojan Požar je odgovoril:
"To ne drži. Jaz sem se kot novinar praviloma vedno ukvarjal s tistimi politiki, ki so takrat na oblasti. Poglejte moje članke iz časov, ko je bil Janša predsednik vlade, od 2004 do leta 2008, ko je bil tudi predsednik evropskega sveta ter na višku svoje politične moči. »Afero Mauricius«, zaradi katere je Janša kasneje prišel pod lupo KPK, sem razkril jaz, tik pred volitvami 2004. Leta 2005 sem razkril šarlantastvo Domna Zavrla, ki je bil takrat čudežni deček SDS, potem je prišel Rupar, in tako dalje. Po letu 2008 je moj fokus postala Pahorjeva vlada, Katarina Kresal, Gregor Golobič in podobni liki, ki so takrat vodili državo. Zdaj pa Janša že vrsto let nima nobene prave moči, kaj šele oblast, in res je butasto, da se večji del medijev ukvarjal z opozicijo, ne pa oblastjo. Ja, kje pa ste to videli? Poleg tega je veliko slovenskih novinarjev zaradi takšnih ali drugačnih okoliščin dobesedno obsedeno z Janšo. Jaz pa – na srečo – nisem obseden z nobenim politikom."

https://vipavska.eu/2019/03/06/novinar-bojan-pozar-slovenija-si-zasluzi-drugo-priloznost/


Novinar Bojan Požar: »Slovenija si zasluži drugo priložnost« – Vipavska.eu

Bojan Požar je tekač na dolge proge. Dobesedno in v prenesenem pomenu. Letno namreč preteče več maratonov. V karieri pa
#35
Viktor hajsinger
0
Jun 29, 2020
PRED TEDNI SE JE KELNAR HVALIL TAKOLE:

Hugo Flander
Jun 05, 2020
Hahahaha, ke burek Požar... #Janeza Janše pa ne kritizirate veliko. Zakaj? Je on del rešitve za ugrabljeno državo, ali njen del, kar mu mnogi veliki mediji pripisujejo? To ne drži. Jaz sem se kot novinar praviloma vedno ukvarjal s tistimi politiki, ki so takrat na oblasti. Poglejte moje članke iz časov, ko je bil Janša predsednik vlade, od 2004 do leta 2008, ko je bil tudi predsednik evropskega sveta ter na višku svoje politične moči. »Afero Mauricius«, zaradi katere je Janša kasneje prišel pod lupo KPK, sem razkril jaz, tik pred volitvami 2004. Leta 2005 sem razkril šarlantastvo Domna Zavrla, ki je bil takrat čudežni deček SDS, potem je prišel Rupar, in tako dalje. Po letu 2008 je moj fokus postala Pahorjeva vlada, Katarina Kresal, Gregor Golobič in podobni liki, ki so takrat vodili državo. Zdaj pa Janša že vrsto let nima nobene prave moči, kaj šele oblast, in res je butasto, da se večji del medijev ukvarjal z opozicijo, ne pa oblastjo. Ja, kje pa ste to videli? Poleg tega je veliko slovenskih novinarjev zaradi takšnih ali drugačnih okoliščin dobesedno obsedeno z Janšo. Jaz pa – na srečo – nisem obseden z nobenim politikom.# Vipavska: 6.marec 2019
#34
Hugo Flander
1
Jun 29, 2020
Vljudno prosim spoštovanega gospoda @Branka Gabra, da me razsvetli. Plačani trol je @Hajsinger, saj je član stranke SDS in član nadzornega odbora MO SDS Celje.
https://www.sds.si/lokalni-odbori/celje/vasi-predstavniki

Moja malenkost sem drugorazredni državljan, ščepec pred upokojitvijo. Živimo v zaselku občine Duplek, sredi Slovenskih goric. Po poklicu sem strojni tehnik in moj konjiček je zgodovina. V narečju ne pišem zmerom. Odločitvi botruje hipni navdih. Sem slovenski patriot. Rad berem dela, pisana v bohoričici.
#33
Viktor hajsinger
0
Jun 29, 2020
@Anki Polajnko,
to je to.
Realisti molčimo, levičarji pa čivkajo in cvilijo, ker zgubljajo tla pod nogam....
#32
Istok Potočnik
1
Jun 29, 2020
Ja seveda. Danes ni nič zastonj. Kučani lahko vsak teden pridem očistit čevlje.
Za Zemljariča pa delam pro bono.
Gaber je vrsta zelo trdega lesa.
#31
Branko Gaber
0
Jun 29, 2020
@Flander, saj sem te vprašal .. te kdo plačuje za trolanje? Tudi Potočnik bi lahko na to odgovoril. :D
#30
Branko Gaber
0
Jun 29, 2020
@Potočnik, kaj bi ti sedaj tukaj s Kučanom in Zemljaričem? Obdva sta očitno oprode srbskemu podzemlju, ki obvladuje tudi Slovenijo. Glavna naloga je to, da se Slovencem na razumljiv način pojasni, da izgubljamo domovino, če ne rečemo NE sedanjim opozicijskim strankam.
#29
Istok Potočnik
1
Jun 28, 2020
Ko bo kdorkoli želel v šolah učiti, da je bilo in je še, prav in pravično, da so in da še delajo otroci v proizvodnji po 12 ur na dan za bedno mezdo, da nas je izpod fašizma osvobodil Rupnik, da so še danes delavci strahovito izkoriščani tudi v Sloveniji, da so tlačani delali pri plemstvu iz čistega veselja in za lepo plačilo z regresom in zagotovljenimi lepimi penzijami in tako naprej, bom takoj na ulici.
Polanjko, bolje da nisi nič napisal.
#28
anki polajnko
6
Jun 28, 2020
S prisilo se politike ne da ustvarjati. 50:50 je sicer ideal, ki pa ni uresničljiv.Postavlja se vprašanje, kdo kam spada? Kdo bo določal, kam postaviti koga?
Kdo bo odločil lai je Masleša demokrat, ali ni?
Kdo bo ocenil Šarca? Kučana? Pluta? Pirnata? itd.
Čez noč se ne da.
Najprej je potrebno poseči v šolstvo in revidirati učne programe.
Ti so še vedno samoupravni, socialistični, celo komunistični. Še vedno se bojujemo za delavske pravice. Še vdeno je plemstvo krvavo, ki izkorišča tlačane, delavce izkoriščajo kapitalisti in varuje jih soček Karel Marx in seveda tovariš Lenin. Še vedno zamgujejo partzani in nas osvobajajo krutih fašistov in nacistov. In mladi rod je zaskrblejn, ker kapitalisti izkoriščajo delavce. To, da so komunisti v Sloveniji pokradli milijarde pa nihče niti pisne ne.
Kdo je pokradel večji del tovarn? Kdo je izropal banke? Tudi o tem je potrebn spregovriti v šolah. Tudi na fakultetah. Tako pa s gemo ali sta na svetu dva spola, ali 38? In kam naj gremo hcat. Je to višek filozofije?
#27
Hugo Flander
1
Jun 27, 2020
@Mefo, kaj ono zadi za transparentom stoji Petrovc??? Nista več skregana???
#26
Miro gradič
0
Jun 27, 2020
Ker sem bil eden od "štirih starejših gospodov" antiprotestnikov, lahko potrdim, da je tovariš ljudski poslanec najbrž upravičeno protestiral zaradi premajhne plače, saj je kolesaril s starim cenenim kolesom.

Vsi drugi so imeli novejša, celo že kar dragocena kolesa.
#25
Miro gradič
0
Jun 27, 2020
Dokaz, da se je sinoči v Celju zgodil prvi antiprotest proti kolesraskim protestom:

https://www.celje.info/aktualno/protesti-v-celju-predzadnjic-pred-poletnim-premorom/

Tovariš na kolesu pred antiprotestniki je ljudski poslanec Željko Cigler, ki je poasnil antiprotestnikom, da protestira, ker premalo zasluži.

Protesti v Celju predzadnjič pred poletnim premorom - Celje.info

Protivladni protesti v Celju se nadaljujejo. Tokrat so svoj transparent prvič pokazali tudi pristaši predsednika vlade,
#24
Jernej Zupančič
0
Jun 27, 2020
Link na še en Mamićev članek:
https://vipavska.eu/2020/06/26/biti-levicar-je-stvar-poslovne-odlocitve/
#23
Pokaži več komentarjev
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2020-06-27 06:10:13 (Jun 27, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Šarec zanika, vendar neprepričljivo, gospa Šarec pa molči. A spomnimo: tudi Cerar je zanikal, čeprav je bilo res.
Vrnitev Narodnega doma: veliko več kot le stoletnica. In zadnji, ki lahko Pahorju kaj očita, je duce Tanja Fajon.
Lokalni viri: Razšla naj bi se Marjan Šarec in njegova žena Barbara. Razkrivamo doslej znane podrobnosti.
Obsojeni okoljevarstveniki. Reševali bi Muro, a vanjo spuščajo napačne ribe, potem pa jih še lovijo z elektriko.
Danes spet prodajajo Planet TV: bo Šabeder zmogel?! Madžari ponujajo 5 milijonov, drugi kupec 1 milijon, tretji pa le 1 evro.
Ekskluzivno. Zaslišana agentka Sove potrdila navedbe Požareporta: Šarčev direktor prvi dan zahteval zaposlitev Lepe Nataše!
Nova pisma iz Radovljice, Doma Janka Benedika: Zakaj moramo biti žrtev nerazumnega vodenja direktorja Grila?!
Operacija Charly II. Izpoved bivšega politika: Ko sem se obrnil na raziskovalne novinarje, so se zavili v molk.
Pečečnik: blokirani računi, grozi mu stečaj. Zdaj zasebno lobira pri Janši, da bi za 12,5 milijona odkupil "Plečnika".
Razkrivamo prikrito: Od mask do Marte. Devet stvari, ki jih morate vedeti ob včerajšnjem "državnem udaru".
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(298)
desus
(124)
sds
(104)
Vlada
(72)
sova
(70)
pop tv
(70)
LDS
(70)
Zares
(50)
večer
(46)
sdh
(44)
DUTB
(39)
levica
(37)
KNOVS
(30)
LMŠ
(28)
Petrol
(28)
nsi
(26)
OVS
(23)
npu
(19)
furs
(18)
DZS
(17)
2tir
(17)
Siol
(15)
SRIPT
(15)
Odmevi
(13)
kpk
(13)
btc
(13)
dars
(12)
2 tir
(12)
AKOS
(12)
hse
(12)
delo
(11)
NH
(11)
nlb
(11)
Tarča
(11)
SNS
(10)
Ultra
(10)
Eles
(10)
teš 6
(10)
krka
(9)
sls
(8)
KKR
(8)
Erar
(8)
Hit
(7)
NATO
(6)
CME
(6)
SODO
(6)
Lek
(6)
ACH
(6)
šoa
(6)
udba
(6)
TGZS
(5)
Sava
(5)
sd
(5)
Tv3
(5)
arso
(5)
DRI
(4)
AMZS
(4)
IDS
(4)
Ptuj
(4)
uefa
(4)
CIA
(3)
Riko
(3)
NKBM
(3)
GENI
(3)
SIJ
(3)
bmz
(3)
OKS
(3)
OVSE
(3)
DKOM
(3)
FDV
(3)
PSS
(3)
Lady
(3)
Jana
(3)
NEK2
(2)
kpl
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
nba
(2)
TV2
(2)
osa
(2)
Zdru
(2)
IGLU
(2)
E3
(2)
trs
(2)
zdus
(2)
SPS
(2)
ibm
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
24ur
(2)
bbc
(2)
BBO
(1)
Ihta
(1)
ATVP
(1)
Nyon
(1)
Iran
(1)
FMR
(1)
Koks
(1)
FAM
(1)
SPIZ
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
nuk
(1)
gdpr
(1)
UKOM
(1)
MS
(1)
cnn
(1)
nvo
(1)
nzs
(1)
VTB
(1)
g20
(1)
UMAR
(1)
York
(1)
SCT
(1)
JLA
(1)
grki
(1)
Jož
(1)
5G
(1)
SPSS
(1)
BHP
(1)
N1
(1)
2tdk
(1)
FIBA
(1)
eu
(1)
IMI
(1)
durs
(1)
geto
(1)
ICIJ
(1)
zae
(1)
jbtz
(1)
Lent
(1)
sdp
(1)
vis
(1)
Imos
(1)
laž
(1)
sfrj
(1)
sto
(1)
KPMG
(1)
Mura
(1)
SAB
(1)
uber
(1)
ww3
(1)
Irak
(1)
Atim
(1)
UJP
(1)