Moja resnica o Tour de France: Ali je Dirka po Franciji res najtežja dirka?!

Objavil/a Forum !, dne 2020-11-16 ob 06:00:00

"Vse tri dirke, Tour, Giro in Vuelta, so se začele iz povsem ekonomskih razlogov. Časopisna podjetja so razmišljala, kako bi dvignila svojo naklado. Odločila so se, da bodo organizirala kolesarsko dirko in imela ekskluzivno pravico poročanja o njej."

Piše: Tone Tiselj

Živimo v času, ko nam mediji usmerjajo in krojijo življenje, ne da bi se tega zavedali. Mediji nam tudi vsiljujejo svojo resnico o vsem, kar se dogaja okoli nas. A tu nastane problem. Isti dogodek, različni mediji, različne resnice. Kaj je res? Do resnice se mora vsak dokopati sam. Kako? Z raziskovanjem.

Letošnje leto je pokazalo, da je nemogoče mogoče. Virus je zaklenil cel svet, najboljša kolesarja na svetu pa sta Primož Roglič in Tadej Pogačar. V tem času sem si vzel čas in poiskal svojo resnico o treh tritedenskih dirkah, še posebno o Dirki po Franciji.

Vse tri dirke, Tour, Giro in Vuelta, so se začele iz povsem ekonomskih razlogov. Časopisna podjetja so razmišljala, kako bi dvignila svojo naklado. Odločila so se, da bodo organizirala kolesarsko dirko in imela ekskluzivno pravico poročanja o njej.

Najprej je to leta 1903 začelo časopisno podjetje L’Auto v Franciji. Leta 1909 in nato 1935 se zadeva ponovi, najprej v Italiji in potem še v Španiji (L’Auto svojo naklado v petih letih poveča s 25 tisoč na 250 tisoč na leto). Tudi dandanes ni nič drugače, samo da so organizatorji drugi.

Katera dirka na cesti je najtežja? Mediji in okolje me ves čas prepričujejo, da je to Dirka po Franciji. Pa je res tako? Ne najdem nobenega parametra, ki bi govoril temu v korist. Vse tri dirke so enako dolge, trase so si podobne, težkih vzponov je na Giru in Vuelti več (Zoncolan, Mortiloro, Angliru). Dirka po Franciji se odvija v vremensko najlepšem delu leta, tudi sam način dirkanja je najmanj zanimiv. Tour zagotovo ni najtežji, zato pa je najstarejši, največji, najbogatejši, najbolj gledan, najbolj skomercializiran in marketinško najzanimivejši. Ravno zaradi ekonomskih interesov pa je tudi najbolj umazan, najbolj predvidljiv, najbolj kontroliran, najbolje zrežiran …

Najbolj umazan? V nasprotju z Girom in Vuelto je bilo na Touru veliko več in bolj odmevnih dopinških afer. Osredotočimo se na obdobje zadnjih 20 let: leta 1998 afera Festina, med letoma 1999 in 2005 afera Armstrong, leta 2006 se začne afera Puerto, leta 2010 Contador.

Najbolj predvidljiv? V nasprotju z Girom in Vuelto, kjer se na zmagovalnem odru redno izmenjujejo različne ekipe in kolesarji in je tudi manjše število serijskih zmagovalcev in več presenetljivih zmagovalcev, je na Touru ravno nasprotno: 5x Indurain, 7x Armstrong, 7x ekipa Sky.

Najbolj kontroliran? Način dirkanja na Touru je takšen, da ne omogoča veliko napadov in presenečenj. Smo priča vlaku najmočnejše ekipe, ki potek dirke kontrolira do potankosti.

Najbolje zrežiran? Predvsem zaradi ekonomskega interesa je zmagovalec določen že vnaprej. Samo višja sila in mati narava lahko spremenita to režijo. V zadnjih 21 letih je bilo 15 let povsem zrežiranih in samo v letu 2014 je vmes posegla višja sila, ko je zmagal Vincenzo Nibali. Res fascinantno! Samo šest let se je na Touru dirkalo po pravilih, ki veljajo za Vuelto in Giro: vsako leto različni zmagovalci, tako individualno in ekipno, številna presenečenja, nenehni napadi, športni boji izenačenih tekmovalcev in ekip.

Po Miguelu Indurainu dobimo dva zelo podobna vzorca, kako poteka Tour. Sedemletno Armstrongovo ero in osemletno ero Skya. Vzorca sta skoraj identična in nimata veliko skupnega s pošteno športno borbo, ampak sta vodena predvsem v ekonomskem smislu, za ustvarjanje dobička za organizatorja in vse deležnike, ki pri Touru sodelujejo. Daleč največji kolač dobi organizator, skupina A.S.O., na žalost pa najmanj dobijo kolesarji in njihove ekipe.

Poglejmo, na čem slonita najprej ameriški in potem britanski model.
Največji proračun, najboljši kolesarji, najboljša logistika, najboljša tehnologija, najbolj znanstven pristop, najboljša medicinska služba … V nasprotju z drugimi ekipami popolna osredotočenost samo na Tour, kjer ima ekipa popolno zaščito tako na cestah kot tudi zunaj njih. Razlika je samo v tem, da je ameriška zgodba vezana na osebo (kokoš, ki nosi zlata jajca), britanska pa na ekipo Sky (TV-hiša) in britanske kolesarje.

Šest let po ameriški zgodbi dobimo britansko zgodbo. Poglejmo si zgodbo Skya malce podrobneje. Sky z britanskim kolesarjem Bradleyjem Wigginsom osvoji prvi Tour leta 2012. S prvim uspehom pa je povezana tudi prva dopinška afera. UCI in WADA jo hitro pometeta pod preprogo. Wiggins ne dobi več prave priložnosti na Touru. Naključje? Ekipa Sky ima že pripravljenega novega aduta Chrisa Frooma, ki zmaga štirikrat, od tega trikrat zapored, leta 2014 pa po padcu in odstopu Frooma zmaga Nibali. Zanimive so besede ruskega milijonarja Olega Tinkova, ki je s svojim denarjem štiri leta financiral kolesarsko ekipo Saxo-Tinkoff, ko se je leta 2016 odločil, da zapusti kolesarski šport: Vzel si bom nekaj sezon počitka in počakal, da se bo Froom upokojil, potem pa se mogoče znova vrnem z željo, da moja ekipa osvoji Tour.

Leta 2017 se tudi Froom ne more izogniti dopinški aferi. O aferi s salbutamolom sedanji kolega Rogliča Tony Martin izjavi: To je škandal. Vsi kolesarji, ki so jim ugotovljene prevelike doze prepovedanih snovi, so namreč v hipu suspendirani. Tudi tokrat UCI in WADA v primeru Froom ravnata drugače in Froom nemoteno nadaljuje dirkanje (zmaga na Giru) in dobi dovoljenje za nastop na Touru. Ekipa Sky ima že pripravljen plan B, Froom ne zmaga na svojem petem Touru, ampak prvič zmaga Geraint Thomas.

Naključje? Leta 2019 je vse pripravljeno, da ekipa Skya še sedmič zmaga na Touru in da se Froom s svojo peto zmago postavi ob bok nesmrtnim Jacquesu Anquetilu, Eddyju Merckxu, Bernardu Hinaultu, Miguelu Induarinu. Ekipa v tem letu spremeni ime v Ineos. Naključje? Vendar tokrat vmes poseže višja sila, Froom pade in se močno poškoduje. Višja sila prepreči tudi plan B in zmago Thomasa. Tako ne kriv ne dolžen zmaga Kolumbijec Egan Bernal. Narava je tokrat močnejša od TV-režiserjev in marketinških gurujev.

Če sta UCI in WADA pogledala ekipi Sky skozi prste, ji ni britanski parlament z neodvisnim DCSM-komitejem. Delovanje ekipe Sky je namreč omogočila država prek kolesarske zveze. Vsi, ki so se pridružili ekipi Sky, so morali podpisati dokument "Winning clean". Ta komite leta 2015 začne preiskavo Wigginsovega primera "jiffy bag" o prepovedani uporabi kortikosteroida triamcinolon. Preiskava se konča leta 2018 z ustreznim poročilom. Poročilo navaja, da je ekipa Sky prekoračila etično mejo pri uporabi medicinskih drog. Ni jih uporabljala za zdravstvene namene, ampak za izboljšanje sposobnosti svojih kolesarjev. V tem času se britanski mediji začno spraševati, kako dolgo bo ob vseh teh škandalih še obstajala ekipa Sky. Odgovor dobimo kmalu. V manj kot letu ekipe Sky ni več, dobimo pa novo ekipi Ineos.

Naključje? Ja, Tour je dobro načrtovana predstava za ves svet, ki prinaša ogromno dobička, ima pa zelo malo skupnega z viteštvom, fairplayem, poštenim športnim bojem … Vsega tega je vsekakor veliko več tako na Giru kot na Vuelti. Spet smo pri vprašanju, katera je najtežja dirka? Na katero dirko bi, če bi bili trener ali vodja moštva najbolje pripravili svoje kapetane? Ali na tisto, za katero veste, da so možnosti za pošten boj minimalne, ali na tisto, za katero veste, da so možnosti vseh enake?

To je moja resnica o Touru …

Leto 2019 je močno vplivalo tudi na letošnje leto in prihodnost Toura. O tem naslednjič …

(Tone Tiselj je rokometni trener, ki se je zaljubil v kolesarstvo, in občasni komentar oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Dawn Carmouche
4
Nov 22, 2020
V zadnjih 4 tednih sem prejel 24836 ameriških dolarjev, tako da sem delal od doma sam0 v skrajšanem delovnem času. To službo sem se pridružil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem zlahka prejel 21695 USD, ne da bi imel kakršne koli spletne delovne izkušnje. Vsakdo lahko danes dobi t0 službo in začne p0 spletu služiti pravi denar p0 navodilih na tej spletni strani.

.......... >>>>>>>> w­­­­w­­­­w­­­­.­­­­D­­­­o­­­­u­­­­C­­­­a­­­­s­­­­h­­­­.­­­­C­­­­o­­m
#5
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal Branko Gaber
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
borut rojc
3
Nov 16, 2020
Itak, da je profesionalni šport v osnovi škodljiv. Tudi zato je relativno veliko bolezni in smrti športnikov po končani karieri, še preden zaidejo v tretje življenjsko obdobje.
Šport je danes biznis. Konkretno nogomet je povsem zašel s poti. Z marionetami kot je Čeferin, ki o športu nasploh ne ve kaj dosti, se le prikriva vse zablode, tudi korupcijske afere in kazniva dejanja močnih in vplivnih posameznikov.
Kolesarstvo se je očistilo dopinga in tovrstnih prevarantov. Zato kot športna panoga, ki se odvija na prostem, brez večjih pretresov teče naprej, covidni krizi navkljub. Res pa je, da sodobni šport ne trpi velikih zvezdnikov in nepremagljivih supermanov. Časi teh so minili. Zato, priložnost izgubljena, ne vrne se nobena. Na prihodnjem Touru, morda Slovenca ne bosta niti blizu vrhu.
Všeč mi je Froome. Pljuvali so in udrihali po njem, ga norci ob cesti dobesedno sklatili s kolesa, a on je zmagoval in zmagoval. V glavo zjebani Ronaldo je potonil tisti hip, ko je ostal brez soigralcev, ki so se potili za njegovo slavo.
#0
Jernej Zupančič
6
Nov 16, 2020
Najlepši in najboljši šport je tisti, ki ga goji vsak posameznik izključno samo zase, za svoje zdravje in kondicijo. In če je ta šport v naravi, je to maksimum zadovoljstva in užitka. Vse ostalo je cirkus in gladiatorstvo. Zato športa na TV sploh ne gledam in ne berem športnih cajtngov.
#-1
borut rojc
2
Nov 16, 2020
V času Pantanijevih zmag in posameznih etap Gira po Sloveniji je bila to najbolj odmevna kolesarska dirka. Danes je to Tour, Giro pa je celo za Vuelto...
Časi se spreminjajo. Tudi olimpijska medalja za nekega košarkarja je pičikn dim v primerjavi z Evroligo ali NBA prstanom.
Tudi sam sem v soboto zaključil svojo rekreativno kolesarsko sezono. Ob nekem priložnostnem pogovoru pred letom, dvema, sem izkazoval dvom v Rogličeve šampionske sposobnosti. Ta njegov deški izgled, se zdi preveč naiven in pošten za precej brutalen profesionalni šport. Pogačar v tem pogledu poseduje več tiste ,, fakinske,, nravi, ko je treba brez razmišljanja iti preko trupel do cilja. Ob njegovi zmagi na Touru je ostal grenak priokus. Vseskozi se je vozil ob Rogliču in njegovi ekipi, vmes skoraj odstopil, a na koncu jim je zaril nož v hrbet.
Fair play. Kaj je pravzaprav to ? Ko je pred leti Jurij Tepeš s poštenim poletom, odnesel svetovni pokal Prevcu, so ga skoraj linčali. Vsi so pozabili, da ga je na podoben način, nekoč osvojil Peterka, ker Japonci niso špekulirali. A Japonci so Japonci. V Sloveniji še vedno prevladuje balkanska mentaliteta. Ljudje dlje od svojega nosu ne vidijo in ne čutijo drugega od svojih polnih riti. Komu mar za druge.
#-2
Frane Praprotnik
10
Nov 16, 2020
...Res velik napredek tega portala, bivši rokometni trener je postal ekspert za kolesarstvo, še nedavno tega, spomladi, ko je hudobni virus zajel našo solzno dolinico je taisti bil na VV Faktor, komentator in vrhunski strokovnjak za Covid-19, lementiral je, da je ta virus ena taka "navadna gripa" ob njem pa sokomentator Dr. Lukšič, ki mu je veselo pritrjeval in poudarjal, da "ta virus ne kosi", ter navajal aktualne "točne" podatke o virusu, ki jih je v medije lansirala sama KP Kitajske...Medtem ko je bilo v sosednji Italiji žal že na tisoče umrlih prav zaradi "virusa, ki ne kosi", tudi veliko zdravnikov in medicinskega osebja.....Da je omenjeni ekspert za biciklizem in še mnogo tega, plod sourednikovanja Aljuša je jasno, kredibilnost obeh, tako tega portala kot VV Faktor se nezadržno slabša in kliče Bojana po intervenciji.......
#-3
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2020-11-16 06:00:00 (Nov 16, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Analiza globokega insajderja: Stranka SD ni bila pripravljena na smrt Janeza Kocijančiča, in se jim dogaja
Socialni demokrati odkrito, brez novinarjev: Damijan je odpadek pri Janši, Erjavec pa nas bo spet samo zaj...l
Jenull, sin tožilca in Jankovićeve uradnice, ki ji sodijo zaradi korupcije, grozi z nasiljem. Svojim - ali od Anisa Ličine?!
Židanu se je zgodil teran, Tanji Fajon teren, glavni pa naj bi bil Štromajer. In kako na Popu spina Anže Božič.
Ekskluzivno: Kot vse kaže, je nekdo na šolskem ministrstvu izdal Kreka, da ga je lahko pričakal Zlatko Čordić
Osebna izpoved: Vedno bodo ne glede na javne razpise postavili svoje ljudi. In razpisi bodo šov za javnost.
Trasa Toura 2021 - in kdo je boljši, Roglič ali Pogačar? In ali sta kolesarja boljša tudi od Dončića in Dragića?
Covid naj bi ne pokvaril prazničnih nakupov, toda besede "čez praznike bom doma" dobivajo nov pomen
Kaj je Gantar načrtoval za oktober, pa naj bi mu preprečila Tina Bregant. In potem jo je dal trgati Odlazkovim tabloidom.
Prebuditi življenje v mrtvilu otopele Slovenije
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(320)
desus
(161)
sds
(111)
pop tv
(83)
LDS
(80)
sova
(78)
Vlada
(72)
Zares
(54)
večer
(47)
levica
(45)
sdh
(44)
LMŠ
(42)
DUTB
(40)
Petrol
(33)
KNOVS
(32)
nsi
(31)
OVS
(23)
furs
(19)
npu
(19)
DZS
(18)
SRIPT
(18)
2tir
(17)
Siol
(15)
btc
(14)
kpk
(13)
hse
(13)
AKOS
(13)
Odmevi
(13)
Tarča
(12)
2 tir
(12)
dars
(12)
SNS
(12)
delo
(11)
NH
(11)
nlb
(11)
Eles
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
krka
(10)
borzen
(10)
Erar
(8)
KKR
(8)
sls
(8)
Hit
(7)
udba
(7)
šoa
(7)
uefa
(7)
CME
(6)
Sava
(6)
SODO
(6)
NATO
(6)
sd
(6)
Lek
(6)
ACH
(6)
TGZS
(5)
Ptuj
(5)
Tv3
(5)
arso
(5)
AMZS
(4)
IDS
(4)
DRI
(4)
Riko
(3)
nijz
(3)
SIJ
(3)
FDV
(3)
GENI
(3)
osa
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
SAB
(3)
OKS
(3)
zdus
(3)
Jana
(3)
AVK
(3)
OVSE
(3)
DKOM
(3)
PSS
(3)
NKBM
(3)
CIA
(3)
NEK2
(2)
nba
(2)
TV2
(2)
kpl
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
Zdru
(2)
nzs
(2)
IGLU
(2)
E3
(2)
ibm
(2)
SPS
(2)
lnbp
(2)
trs
(2)
24ur
(2)
ALDE
(2)
bbc
(2)
ATVP
(2)
MDS
(1)
Ihta
(1)
UBS
(1)
Iran
(1)
Knin
(1)
Tam
(1)
FAM
(1)
UMAR
(1)
SPIZ
(1)
trst
(1)
Fiho
(1)
ddv
(1)
gdpr
(1)
UKOM
(1)
grki
(1)
MS
(1)
cnn
(1)
nvo
(1)
HSBC
(1)
uber
(1)
FIS
(1)
FIBA
(1)
York
(1)
Neum
(1)
geto
(1)
Jož
(1)
5G
(1)
durs
(1)
N1
(1)
Koks
(1)
SPSS
(1)
BHP
(1)
ACCI
(1)
2tdk
(1)
ICIJ
(1)
zae
(1)
laž
(1)
jbtz
(1)
ZZB
(1)
g20
(1)
sdp
(1)
vis
(1)
Imos
(1)
ww3
(1)
JLA
(1)
SCT
(1)
sto
(1)
KPMG
(1)
sta
(1)
Koto
(1)
Mura
(1)
Irak
(1)