objavi na
pozareport.si
Slovenija

Nedelja, 17. Januar 2021 ob 06:00

Ta zapis je namenjen predvsem tistim, ki me zadnje dni sprašujete, kdaj sem postal janšist!
Zakaj si kot volivec levo od sredine ne dovolim napadati desnih strank in zakaj bom ob tej ponudbi na volitvah (verjetno) abstinent ali celo prestopnik ...?
Bojan Požar

Odpri galerijo

"In ja, ponuja se tudi Karla Erjavca! No, to je "jagoda na slaščici", o čemer je pred leti govoril že prvi operativec levice Gregor Golobič ..." (foto: Bobo)

Piše: Miran Videtič

Stari slovenski rek pravi, naj se najprej pomete pred svojim pragom ...

Tako so me vzgajali/vzgojili starši, učili v šoli in tudi v športu, ki sem ga kot mlad fant imel rad in kjer se za slabo obrambo, zgrešeni met ali nedostojno vedenje trenerji niso drli na igralca. Očitno so bili to neki drugi časi, čeprav danes, upravičeno ali ne, ne dobro sprejeti. Z vidika vzgoje otroka sem prepričan, da so bili dosti bolj osredotočeni na moralo in etiko, kolegialnost in tovarištvo. Seveda gre ob tem z roko v roki tudi lastna hrbtenica, ki jo človek ima ali pa je nima oziroma jo pridobi ali pa ne.

Saj razumete, kajne?

Te dni, spet, sam sebe sprašujem, sem morda skrenil s poti, se mi je zmešalo, sem pred lastnimi, rahlo levoliberalnimi vrednotami bolje ovrednotil kaj drugega? Kajti nisem del tiste javnosti, ki napada vlado, v kateri kot vodja sedi tako "osovraženi" lik, kot je Janez Janša, prvak desnice. In to vprašanje se mi postavlja že več let, vsaj tam nekje od leta 2010 dalje.

Kaj se je spremenilo?

V meni, mogoče v moji okolici?

Se je spremenila leva politična smer ali le njeni predstavniki?

Volivci zmerno leve politične poloble smo zahtevni. Ne kupimo ravno vsega, kar nam ponujajo. Smo kritični do "dončićev", voditeljic, včeraj nesojenih komisark/danes skrbnic penzionistov in podobnih vsiljenih mesij.

Sam se rad spomnim obdobja vladavine Janeza Drnovška. Umirjenega gospoda tisočerih talentov. Gospoda, ki je lahko v medijih govoril o ekonomiji ali pa o zunanji politiki. Še bolj pomembno je, da je o teh temah lahko enakovredno govoril s tujimi partnerji. In govoril je tako, da smo mu verjeli, bili nanj ponosni, kar se je ne nazadnje potrdilo na vsakih volitvah, ki se jih je aktivno udeležil. Skratka, postavil je standarde.

Ne spomnim se, da bi bila takrat v programu ali na jeziku omenjenega vodje agenda "Antijanša". Bil je program, ki je bil nasprotje tistega, kar je ponujal SDS s svojim šefom. Ni bilo osebnega žaljenja, ni bilo (pretirano veliko) fašistov in komunistov (to "glajenje" je bilo, če že, rezervirano za SD in SDS) in ni bilo (vsaj hudo zaznati) stricev iz ozadja. Ti so se, za javnost, "rodili" kasneje.

Čeprav, resnici na ljubo, vse stranke takrat in še danes ponujajo močno socialo, ekonomsko-izvozno naravnano družbo in tako naprej. Precej podobno. Deklarativno! V praksi ni pogosto tako.

Skratka ...

Ne, nisem se spremenil! Še vedno prednostno pometem pred svojim pragom, še vedno najprej pogledam ponudbo levo od sredine ... Razmišljam, komentiram sam pri sebi, občasno tudi zapišem ... ampak ... kaj hudiča se mi ponuja, kakšna je vizija razvoja naše dežele, se ob obiskih tujine, teh novih "drnovškov" počutim ponosno?

Nikakor!

Ponuja se Antijanša, vizija je mrtva črka na papirju, če sploh je karkoli napisanega, ustvarila se je leva elita (nevladniki, tajkuni, paralelna država ...), ki z mojim pogledom na ustvarjanje/vodenje družbe nimajo kaj dosti skupnega, ponuja se oderuške zasebne lastnike garažnih hiš ob bolnišnicah, šolah, ponuja se "zanimive" sodne procese, ki jih v obliki denarnih kazni dobivamo nazaj iz Evropske unije, ponuja se Iran in NLB, makete, ponuja se propadle medije, ki se hranijo iz državnih jasli, in ponuja se gostovanja v tujini z lepimi oblekami, mičnimi asistentkami in izjavami: "Nimam jaz kaj misliti, kar bo, pač bo". In to je to! Aja, in ponuja se izključno Rusija.

In ja, ponuja se tudi Karla Erjavca! No, to je "jagoda na slaščici", o čemer je pred leti govoril že prvi operativec levice Gregor Golobič. Pravzaprav še vedno prvi operativec, čeprav "izza vogala", potem ko je potrošil vse "javne kredite" (LDS, Zares ...)

Ponavljam, zmotno je misliti, da utegne biti dovolj naučiti se (sicer izvrstno) imitirati Drnovška in potem na gasilskih veselicah požeti aplavz ali pa enkrat na leto obiskati zasavske konce in prižgati svečko ter mižati, da bi se le njegov duh preselil vate. Gre za bolj kompleksno zadevo, žal. Ne da se je preslikati. Tudi če nas "zmerijo", da smo Luka Dončić, realnost je taka, da kaj dosti dlje od Slavka Duščaka (naj mi ne zameri) ni šlo, sicer zna zadeti in preigrati, razlike na terenu pa ne dela in se težko proda v tujino.

"Triger" za današnje razmišljanje mi je dal že bežen pogled na družabna omrežja te dni ali v teh tednih. Sovraštvo, zaslepljenost, še novica o vremenu se deli na Janša/Antijanša, zloba, žaljenje, grožnje ... brez treznega pogleda na realnost, brez kritičnega premisleka o sposobnostih lastnih političnih ekip in frontmanov. Vse, kar se ugotavlja, je, kam sodiš, komu pripadaš. Nič vsebine, nič argumentov.

V kombinaciji z večmesečno karanteno idealen teren za nazadovanje nekega naroda. Mislim, imeti čas, biti vznemirjen in imeti twitter, fb "svobodo govora". Samomor! Ali pa umor?! Odvisno od priložnosti.

Tudi izgovor, da moramo vedno kritizirati oblast, se hitro izjalovi. Tudi ko je desnica (Janša) v opoziciji, izvemo vse o njih in njihovi kleti, o lepih prostorih NSi in podobno.

Tukaj ne gre več za trezno levico, gre izključno za fabriko, dobro podmazan stroj iz ozadja, ki pa mu je zmanjkalo obrazov. Jaz del tega ne bom in bom še vedno kritičen do svojega političnega pola. Tistega, ki se ga vidi in sliši. Ozadja preziram in zavračam. Izključno svojega političnega pola, dokler me bodo želeli peljati žejnega čez vodo.

Zapis je namenjen predvsem tistim, ki me zadnje dni sprašujete, kdaj sem postal janšist! Nisem. Sem pa vedno in bom spoštoval funkcijo predsednika, pa naj si bo to države, vlade, vaške skupnosti ali pa Uefe!

Pa zdravi in veseli bodite!

(Miran Videtič je stalni komentator televizijske oddaje #Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Miran Videtič

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Ta zapis je namenjen predvsem tistim, ki me zadnje dni sprašujete, kdaj sem postal janšist!