Kennedy je človeka poslal na Luno, Obama na transspolno stranišče - ali za kaj na svetu danes gre

Objavil/a Forum !, dne 2021-02-14 ob 06:00:00

ZA KAJ NA SVETU DANES GRE

Piše: Boštjan M. Turk

Morda je nenavadno, da smo se za prvo besedilo na pričujočem portalu odločili odgovoriti na vprašanje, koliko je ura v svetu oziroma za kaj na svetu danes gre. Morda je še bolj nenavadno, da odgovor na to vprašanje prinaša ime, ki je slovenski javnosti večinoma nepoznano. To je Edward Bernays, na Dunaju rojeni Američan, sicer nečak Sigmunda Freuda. Je oče tega, kar imenujemo piar, odnosi z javnostmi. Po mnenju revije Life je (bil) med sto najvplivnejšimi Američani 20. stoletja.

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so ga tobačna podjetja prosila za pomoč: pomagal naj bi bistveno razširiti prodajo cigaret s tem, da bi pridobil novo publiko. Bernays se je odločil za drzno potezo. Tedaj je bilo namreč kajenje pri šibkejšem spolu družbeno ožigosano: kadile so namreč samo prostitutke. Večina žensk ni kadila, ker bi to pomenilo socialno marginalizacijo. Hotel je pridobiti na svojo stran ženski spol, kajti moški so več ali manj že kadili: bilo pa je tudi precej takšnih, ki ne bi nikoli kadili. Neko nedeljo je torej v New Yorku pred bliskavicami tedanjih fotografskih aparatov več deset lepotic nastopilo na improvizirani paradi: na njej so ponosno vdihavale cigaretni dim in nosile transparente: "Cigareta je bakla svobode". Bernays ni hotel povedati, naj ženske kadijo, ker je to dobro za zdravje. Dejansko so tedaj zdravniki govorili, da kajenje pozitivno vpliva na stres in človeka sprošča. Hotel je reči nekaj drugega: če bodo ženske kadile, bodo počele isto stvar kot moški.

Cigareta v ženskih ustih bo nujno stvar ženske emancipacije. Ne gre za tobak, temveč za položaj v družbi, za izenačenje statusa moških in žensk. Ker so ženske od tedaj naprej vzele cigareto v roke zato, da bi bile moškim enakopravne, se je prodaja tobačnih izdelkov bistveno povečala. A Bernaysov namen ni bil osamosvajati žensk, temveč prodajati tobak. Zadel je žebljico na glavico.

Njegovih izumov je bilo kar nekaj: med prvo svetovno vojno je s plakatno akcijo "Amerika te potrebuje" prepričal ameriško javnost, da je šla država v aktivni vojaški poseg na ono stran luže. Bistveno je dvignil potrošnjo slanine in jajc, ko je začel reklamirati, da je obilen zajtrk dober za zdravje. Zrušil je legitimno vlado v Gvatemali, ker je ogrožala interese ameriških proizvajalcev sadja, ki so imeli tam plantaže. Javno mnenje je namreč prepričal, da je predsednik Guzman komunist, čeprav je bil čistokrvni liberalec. In Cia je izvedla prikriti državni udar ter Guzmana nadomestila z nekom, ki interesov pridelovalcev sadja ni več motil.

Bernays je preživel célo 20. stoletje, čas, ki ga je tako temeljito zaznamoval. Umrl je star 103 leta, 1995. New York Times je v nekrologu tudi zapisal, da se je ob svoji stoletnici temeljno izrekel zoper to, kar so naredili iz veščine, ki jo je patentiral on. Protestiral je zoper zlorabe, navajajoč dejstvo, da se s tem lahko ukvarja vsak s še tako nizkotnimi nameni.

In imel je prav. Freudov učenec Bernays je namreč odprl Pandorino skrinjico, katere "duhovi" so spremenili svet. Temeljno spoznanje guruja stikov z javnostmi je bilo, da človek ni racionalno bitje, temveč je bitje, ki ga vodijo nagoni, sla, predvsem pa poželenja. To je znana Freudova dvojica, pri kateri najnižjo plast bitja predstavlja prav tisto, na čemer je Bernays utemeljil sodobno potrošništvo. To je "id", ono. Industrija potrošništva temelji na erotiki zadovoljevanja še tako bizarnih želja. Biti potrošnik pomeni uresničevati pulze, ki jih sproža podzavestni id. Ta je v nasprotju z nadjazom, ki ga predstavlja racionalna sublimacija družbenih imperativov. Izraža se v tem, da se človek uresničuje ob doseganju ciljev, ki mu jih postavljajo družbene norme: izobrazba, vera, politična in verska pripadnost, s katerima še posebno potrjuje ustaljene družbene norme.

Na zahodu je vso zgodovino civilizacije veljal primat nadjaza nad idom, nad onim. Evropska civilizacija je pravzaprav zgrajena prav na tem. Zakon in red, kakršnega je poznala Avstro-Ogrska monarhija in katerega dediči Slovenci še vedno smo, je pravzaprav ena od najboljših ilustracij te teze. Po drugi svetovni vojni je ta princip začel popuščati, definitivno pa se je zlomil maja 1968.

Opraviti imamo z najbolj dalekosežno revolucijo, ki jo pomni sodobnost.

Pri njej gre za veliko več kot za protest študentov in izobražencev proti De Gaullovi patriarhalni politiki: v obliki, v kakršni se je zanesla po Evropi, pomeni osvoboditev od dotedanjih institucij in novo mero svobode, ki bi bila ustroj ena po kopitu modernih časov. Njeni nosilci so bili prepričani levičarji, med katerimi ni primanjkovalo celo maoistično usmerjenih komunistov. Ta revolucija si je zadala preobraziti družbo tako, kot bi storil komunizem sam, če bi mu bilo v stari Evropi dano zmagati. Razpadle so stare univerze, poleg institucije šole so bile napadene tudi druge: vera, družina, vojska, država, jezik. Bistveni problem "revolucije 68" pa je bil, da je šlo za – kulturno revolucijo.

Ta revolucija je zahodnega človeka osvobodila norm, ki jih je poprej avtomatično sprejemal, to pa je pokornost družini, družbi, veri in državi. Krščanstvo je učilo, da je pot pravega življenja tista, ki vodi v zveličanje (Kristusova "ozka vrata"). Da je to pot odrekanja telesnim užitkom v korist duhovnim, pot posta in pokore. Ko se je zahodni človek osvobodil načina življenja, ki ga je prejel od prednikov, se je odprl za vrednote nastajajoče potrošniške družbe. Odrekanje ni povezano samo z zvestobo veri: povezano je z zvestobo zakonskemu parterju (ne boš ga varal) ter z zvestobo domovini (zanjo boš žrtvoval svoje življenje). Revolucija 68 mu je pokazala pot, diametralno nasprotno vrednotam odrekanja, pot uživanja in užitkov. Pot nezvestobe. Osvobojeni človek ni več čutil slabe vesti, če je živel nad zmožnostmi, ki mu jih je omogočal zaslužek. Pojavile so se bančne kartice z odloženim plačilom – in krediti. Od marksističnega osvobajanja zahodnega človeka so največ profitirali tisti, ki so stali na drugem ideološkem bregu marksizma, kapitalisti, še bolje globalni kapitalisti. To je tudi aliansa današnjega sveta. Videli smo jo pri ameriških predsedniških volitvah, ko je skrajna levica (organski segment postkennedyjevske Demokratske stranke) brez težav našla skupni imenovalec z Wall Streetom in njegovimi deležniki (neoliberalni kapital) ter nelegitimno (kaže da celo nelegalno) zrušila drugo Trumpovo kandidaturo.

V Bernaysovem smislu današnjo dobo torej označuje prevlada ida nad nadjazom. Užitek je postal merilo sveta. Emancipacija se ne odvija več prek izzivanja s cigaretami, temveč prek trošenja z bančno kartico. Kolikor potrošiš, toliko veljaš. Industrija potovanj, seksualnost, kombiniranje in poljubno izbiranje spola, vse to so znaki nove emancipacije, ki temelji na doslednem zadovoljevanju še tako norega užitka. Pred covidom-19 so se svingerski klubi v Zahodni Evropi razvijali v že opazno turistično dejavnost. Kennedy je človeka poslal na Luno, Obama na transspolno stranišče, se glasi duhovita pripomba, ki odlično ponazarja, za kaj tukaj gre.

Bernaysovemu principu tržnih manipulacij se danes reče globalizacija. V Evropi ji nasprotuje predvsem njen vzhodni del, iz univerzalnega razloga. Sovjetska diktatura je vzpostavljala normo nadjaza – tako so jo pojmovali oblastniki, ki se je je večinsko prebivalstvo zavestno ogibalo kot hudič križa. Manifestacije nadjaza so bile ideološke manifestacije, s katerimi so terorizirali prebivalstvo, od članstva v partiji do obveznih proslav, čaščenja kulta voditeljev in podobno.

Ljudje so to v sebi zanikali, to pa je pomenilo, da so sami vzpostavljali družbeni nadjaz: v teh deželah je bilo veliko vernih (Poljska), posebno avtoriteto pa je imela umetnost kot zanikanje režima (Havel, Češkoslovaška).

Te dežele se na ta način postavljajo po robu idejnemu substratu sodobnosti, ki je napaberkovan – kot smo opozorili – iz protislovnih elementov (radikalna levica in radikalni neoliberalci): kot tak je ta substrat tudi protisloven. Orban govori o narodu, poljski predsednik o veri.

Marksizem, kulturna revolucija 1968 ter globalni kapitalizem imajo en skupni imenovalec: internacionalni značaj. Po duši so internacionalisti: človeka osvobajajo njegovih temeljnih zavetij (vere, družine, države, naroda). Tega ne počno zaradi tega, ker bi človeku hoteli dobro, temveč zaradi lastne koristi. Internacionalni, globalni potrošnik, osvobojen bremen preteklosti (vere, družine, države, naroda), lahko toliko več potroši in ustvari toliko več kapitala.

Vse se mora seveda dogajati v imenu demokracije. Tako smo mislili, da so facebook, twitter in google res orodja demokracije, namenjena najširšemu sloju ljudi. Tako je bilo, dokler ni prišel 7. januar in so ta orodja "demokracije" predsedniku ZDA čisto nedemokratično izklopili, ne da bi dali kakršnokoli pojasnilo. V Jugoslaviji so mnogi mislili, da je "bratstvo i jedinstvo" najdemokratičnejši način sobivanja v večnacionalni skupnosti. Tako so mislili, dokler se ni leta 1992 zgodilo obleganje Sarajeva.

Neoliberalni kapitalizem, katerega edini namen je zaslužek, je tako agresiven, ker si orodje in orožje (najbolj zveneče parole o pravicah in demokraciji) sposoja pri najbolj krvavi ideologiji v zgodovini – komunizmu. Inavgurirala ga je revolucija 68, danes pa ga pospešujejo multinacionalne organizacije, OZN, Wall Street, Svetovna zdravstvena organizacija, Evropska komisija ter od 21. 1. tudi ZDA.

V Bernaysovem in Freudovem smislu promovirajo primat onega, ida nad nadjazom. Zelo bizaren eksperiment, za katerega se približno že da reči, kako se bo končal. Tako kot vsi družbeni in biološki eksperimenti s človekom, v katastrofi.

(Dr. Boštjan M. Turk je profesor na pariški Sorboni in Univerzi v Ljubljani, publicist, kolumnist in stalni komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Stoyan Svet
0
Feb 18, 2021
na svetu danes gre za to, da človek ne pozna svojega bistva, pozna okoliščine in dogodke, ki jih pa žal ne zna ločiti od življenja kot energije, ki ga živi. Znana je misel; Človek je lahko bedak, ko vstopi na pot samospoznanja iz te poti pa lahko izide kot največji modrec. Torej samospoznanje je vedno bilo ključ modrosti. Zato Sokratova misel; Spoznaj samega sebe še vedno velja, veljala je in veljala bo. Žalostno je, da večina ne ve niti kdo in kaj v globini sebe je.
#28
Samo Krajnc
0
Feb 18, 2021
Moj popravek. Izjemna analiza. Gospod Boštjan M. Turk, hvala in se pardoniram.
#27
Samo Krajnc
1
Feb 15, 2021
Izjemna analiza. Gospod Boštjan M. Zupančič, hvala
#26
Marjan Kejžar
10
Feb 14, 2021
Dobro napisano, sem dvakrat prebral in tudi vse komentarje. Žal je tako, da so med nami tudi razni Petri Knegi, ki tega ne razumejo ali razumevajo popolnoma drugače.
Hvala Požareport, hvala Boštjan M. Turk.
#25
Silvester Alič
8
Feb 14, 2021
kako že.resnica ki jo ljudje najraje ne bi videli in vedeli
#24
Igor Bozic
15
Feb 14, 2021
Res kvalitetna pridobitev za kolumnista. Gospod Turk je eden boljših mislecov našega časa.
#23
Peter Knego
2
Feb 14, 2021
Hvala @SlavkoRenko, o res globokem razmišljanju o besedi primat. Besedo res težko razumem, to je nad mojimi zmožnostmi. Kot tudi je nad mojimi zmožnostmi razumeti koncepte ida, jaza in nadjaza, ki se jih učijo v sredni šoli.

Pa še vprašanje: "Na zahodu je vso zgodovino civilizacije veljal primat nadjaza nad idom, nad onim". Kako je lahko veljal primat nadjaza nad idom celo zgodovino, če je koncept nadjaza vpeljal Freud v 19. stoletju?
#22
Jernej Zupančič
14
Feb 14, 2021
Kar se Trumpa tiče, so se Američani učili pri slovenski globoki državi. In seveda zadevo prilagodili ameriškim pogojem in ameriškemu načinu. Namesto patrie so uporabili izklop FB. In tako dalje in tako naprej. Vzporednic je polno.
#21
borut rojc
5
Feb 14, 2021
Interes posameznika, četudi je to Trump, ne more biti pomembnejši od interesa države ali naroda. Če bi Trumpu uspelo razveljaviti volitve, bi padla senca dvoma tudi na vse preostale in ponujalo možnost sleherniku, z nasiljem predrugačiti vse ostale. Če so že bili nastavljeni določeni sodniki v Trumpovem mandatu, niso bili to dobesedno njegovi kadri, ki morajo poteptati vsa pravna načela in standarde, da mu ustrežejo. Pojem ameriške demokracije še vedno ostaja mit in vodilo za vse ostale po svetu. Trump je le nekdo, ki je prišel in odšel v zgodovino. Podobno bo z Bidnom.
#20
Slavko Renko
14
Feb 14, 2021

Članek seveda ima zelo dobro vsebino in tudi zaključek.

"Na zahodu je vso zgodovino civilizacije veljal primat nadjaza nad idom, nad onim".
"V Bernaysovem in Freudovem smislu promovirajo primat onega, ida nad nadjazom".

Primat je večpomenska beseda in lahko jo uporabimo tudi v drugem pomenu.

Ne zmorejo vsi primati razumeti tega članka...
#19
Anton Kokl
10
Feb 14, 2021
@Peter Knego
(iz mnenja Drugič)Drugič; Te platforme imajo precej jasna pravila uporabe (TOS), in bodo omejila ali dol vrgla uporabnike, ki kršijo ta pravila, tudi zaradi precej manj spornih dejanj .

Te platforme sledijo interesu lastnika in spekulirajo z bodočimi svetovnimi dogodki.Njih zanimajo samo pravila,ki so njim v korist.Če je Trump nevaren ga je treba vsaj po tej poti onemogočiti,če je Biden vodljiv mu je treba pomagati,da bo imel dovolj energije in posluha.
Luna in transspolno stranišče je vsebinsko zelo dobro pojasnil pisec kolumne.
#18
Peter Knego
3
Feb 14, 2021
OK, kdo tu dejansko verjame da je v ZDA "skrajno levičarska" Demokratska stranka (ki ni imela večine v Senatu, ni imela predsednika in nima večine v vrhovnem sodišču) "nelegitimno (kaže da celo nelegalno) zrušila drugo Trumpovo kandidaturo."? In kako naj bi se to zgodilo in to vsem na očeh?

Ker to so te neresnice, ki mejijo na blodnje, ki jih razširja Qanon, in zgleda je v njih padel tudi avtor.

A sploh veste da je Trump sprožil 60 procesov na sodiščih, kjer je poskušal dokazovati, da so bile zaradi nepravilnosti volitve "ukradene". Vsi te procesi so padli, ker niso uspeli predložiti nobenih dokazov. In to pred sodniki, ki so jih naslavili republikanci.

Ni mi jasno kako lahko vsi ostali tu mislite da je to dober članek.
#17
borut rojc
6
Feb 14, 2021
Komentarji in kolumne dr. Boštjana M.Turka, so druga dimenzija. Razni Pertinači, Mamiči in Vodebi, se niti približno ne morejo primerjati z njim. Edini, ki sem ga v Faktorju lahko poslušal. Spoštujem tudi Brščiča, a je težje poslušljiv in dojemljiv zaradi preširoke, preobširne razlage svojih stališč.
Sam korono jemljem kot nateg na globalni ravni, če se grobo izrazim. Vsaka država pandemijo jemlje po svoje, z nekaj skupnimi imenovalci, naša, z mafijskim ustrojem, še poglablja obstoj kriminala in korupcije.
Nobena stvar ni tako slaba, da ne bi bila za nekaj dobra. Treba je bilo ustaviti drvenje civilzacije v propad, disciplinirati ljudi. Namišljeni virus in sevi, igrajo vlogo nevidnega sovražnika. Treba se je bilo spopasti, kot navaja dr. Turk, z vso to industrijo potovanj, seksualnosti, najbolj norih užitkov, zaustaviti vse to onesnaževanje planeta, brezobzirno trošenje privilegirancev in kvazi elit, zaustaviti čas in vse norosti na planetu.
To je korona, nova normalnost. Nikakor smrtonosni virus, sicer se ti iz vlade ne bi vsakodnevno zajebavali po gostilnah, potovanjih in odklanjali cepljenje. Ne živimo v pravni državi in posamezniki vedno lahko počnejo, kar se jim zahoče. Zakoni so pisani za rajo.
Vprašanje, kam gremo, s trgovci z orožjem in človeškimi življenji ; nikakor v svetlo prihodnost. Vedno moraš biti del nečesa, nekoč partije, danes prijatelj in blizu stranki SDS, da se lahko vzdihneš nad povprečje in bedo posameznika. ki predstavlja večino. ,, Janša ni ta,, ,bi rekel Jezus. Iščite drugje.
#16
Frane Praprotnik
3
Feb 14, 2021
Spoštovani g.Knego, iz vašega komentarja sem razbral, da merite tudi na mojo politično orientiranost zato sem vam v tem smislu tudi odgovoril, če sem bil napačno razumljen, se vam opravičujem. Vse dobro vam želim.
#15
Frane Praprotnik
21
Feb 14, 2021
....Naj samo dodam, da je "lepo zagoreli gospod", kot ga je naslovil S. Berlusconi, gospod bivši predsednik ZDA Hossain B. Obama, prejel Nobelovo nagrado za mir, kmalu po inavguraciji....Ali je bila to vzpodbuda, da je skupaj s Hillary Clinton zanetil najmanj pet vojn?......Vemo kaj se je dogajalo z Ambasado ZDA v Tripolisu, zakaj so žartvovali ambasadorja, ki so ga zmasakrirali zmanipulirani uporniki to je bilo njuno delo.....Zakaj sta imenovana bila pobudnika in finančno podprla ustanovitev "Islamske države"?.....Šiiti v Iraku so bili za njune pojme že premočni in so ogrožali...koga, ali kaj?.....In temu gospodu vsi ploskajo, pišejo se mu hvalospevi....Res, demokrat v pravem pomenu besede.......Da ne pozabim "demokrat" Bill Clinton, bivši predsednik ZDA, je član vseh treh elitnih organizacij, ki usmerjajo svet in dogodke v njem Bilderberg, Trilaterala, CFR......Kdo mislite, da ga je postavil oz. dal izvoliti leta 1992 za predsednika prve svetovne velesile?......Odgovor ne bo težak.....
#14
Ciril Jenko
13
Feb 14, 2021
Moje zapažanje je, da ti, ki so se osvobodili vere, družine... pogosto "lutajo" ko stekli psi naokoli in iščejo predmet potešitve svojih potreb in nagonov. To še nekako gre dokler EMŠO ni prevelik, ko pa EMŠO naraste pa zadeva postane precej klavarna. Tudi s potrošništvom in materialnimi dobrinami je podobno. Nov avto človeka navdušuje mesec dva, potem se na nov avto navadimo nadušenje izgine in potem rabiš zopet nekaj novega. In temu ni konca, če ne uspeš pobegnili pred to potrošnisko logiko.
#13
Peter Knego
4
Feb 14, 2021
Spoštovani g. Praprotnik, včasih si avtorji in njihova dela ne zaslužijo argumentacije, samo to da jih pošlješ nekam.. ja tudi to je demokracija.
Naj vam odgovorim: članek nima ne repa ne glave in je napisan v stilu teorij zarote - našteje kup "dejstev" (in neresnic) ki niso povezana, z namenov dokazovanja da svet upravljajo višje sile. To ni neznana taktika: na taktiki teorije zarote je zraslo precej radikalnih gibanj, ne nazadnje tudi Qanon.
Pa še to: označili ste me (brez argumentov) za levičarja, ker sem omenil desničaski kretenizem: če avtor bananje Trumpa označi za zaroto, za Obamo reče da je "človeka peljal na transspolno stranišče" in nato uporablja teorije zarote, ko poskuša razložiti "za kaj na tem svetu danes gre", potem imam razlog da ga imenujem za desničarskega kretena.
#12
Miz Nelez
12
Feb 14, 2021
*Peter Knego - #10
Hja ! Tvoja ocena o repu in glavi je precej mimo, preostali del komentarja pa itak nima smisla "obdelati" je pač tvoje osebno videnje s katerim se bo morda še kdo strinjal.
#11
Peter Knego
3
Feb 14, 2021
Dej "TetaMara", imej za začetek pogum napisat celo ime, tako kot vsi ostali. Če pa misliš anonimno trolat pa pojdi kam drugam.

Prvič: Cel članek z naslovm vred pade na točki ko avtor trdi da, "smo mislili, da so facebook, twitter in google res orodja demokracije". Kateri vosu misli, da so komunikacijske platforme, ki jih ponujajo privatna podjetja, "orodja demokracije"? Nihče, ki je naredil te platforme oz jih upravlja, tega ne trdi. (mimogrede to je argument slamnatega moža...)

Drugič; Te platforme imajo precej jasna pravila uporabe (TOS), in bodo omejila ali dol vrgla uporabnike, ki kršijo ta pravila, tudi zaradi precej manj spornih dejanj (recimo probaj javno objaviti svojo nago fotografijo). Trumpa so precej časa opozarjali naj ne razširja neresnic, na koncu je pa, pomojem pravilno, fasal ukinitev računa. Avtor se je tu direktno zlagal, da tega niso pojasnili: https://blog.twitter.com/en_us/topics/company/2020/suspension.html

Tretjič: avtor nikjer ne pojasni kar obljublja v naslovu - za kaj na svetu danes gre? Namesto tega nameče skupaj kup nepovezanih "dejstev" oz. dogodkov z preteklega stoletja, ki jih začini z filozofskimi izjavami, ki povprečnemu bralcu ne pomenijo nič. Da ne govorimo o tem, da je dosežke prvega temnopoltega ameriškega predsednika (ki se je dva mandata boril za Obamacare, za pravice ki so v drugih razvitih državah samoumevne), marginaliziral na "je človeka poslal na transspolno stranišče"?!? In vi mu v komentarjih ploskate??
Ta članek nima niti rdeče niti niti zaključne misli.

Članek zgleda tako kot bi ga napisal računalniški program: nepovezan, brez rdeče niti in brez kakršne koli zaključne misli.

Permanent suspension of @realDonaldTrump

Suspension of @realDonaldTrump
#10
Frane Praprotnik
21
Feb 14, 2021
Spoštovani g.Knego, če nimate proti argumentov bodite vsaj spoštljivi. Če ste levičar in imate svoje mnenje in prepričanje je to vaša pravica, ki je ne odrekajte drugače mislečim. Te čase smo nekoč že živeli....in kam so nas pripeljali.......Sam sem pošteno in trezno razmišljujoč državljan, nisem član nobene politične stranke, nikomur nič dolžan.....vendar pa ne plavam s tokom in ne tulim z volkovi....V treh besedah ste o sebi povedali vse....Ostanite zdravi.
#9
Pokaži več komentarjev
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2021-02-14 06:00:00 (Feb 14, 2021)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Izredno podla igra Karla Erjavca: ker vir ni (bil) Marčič, ampak Erjavec. Tudi za fotografije.
Srhljivo, kako nizko so padli: Karl in Eva Erjavec zdaj grozita Bojanu Požarju ter reketirata denar
Marčič vlaga ovadbe: ker je več indicev, da s fotografijami trguje Eva Erjavec, v dogovoru z očetom in politiko
Ekskluzivno: pornografske slike na ključku zeta Karla Erjavca. Ali Marčiča (s tem) izsiljujejo?!
Skrita elita sveta delavcev RTV: Kadunc jim je razdelil nepozabnih 700 tisoč evrov, in spet bi se dali izvoliti
Zgodba o obešencu, ki visi iz helikopterja
Slovenski banksterji kot bančna pumpa balkanskega kriminalnega podzemlja
Salomonski preobrat: z Marčičem, Dimnikom in Janšo na Mavriciju tudi (sedanja) poslanka LMŠ?!
Bo ustavno sodišče res naložilo Bojanu Požarju, da mora za kazen financirati Delo, Dnevnik in Večer?!
Game Change, sprememba igre: če res drži, da je Colarič privolil, lahko gredo celo na zmago
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(366)
desus
(213)
sds
(154)
pop tv
(94)
LDS
(89)
sova
(82)
Vlada
(72)
LMŠ
(68)
Zares
(66)
levica
(57)
nsi
(52)
Petrol
(48)
večer
(47)
DUTB
(46)
sdh
(44)
KNOVS
(33)
OVS
(27)
uefa
(25)
furs
(23)
npu
(20)
SRIPT
(18)
DZS
(18)
2tir
(17)
Siol
(17)
hse
(17)
btc
(17)
SNS
(15)
Odmevi
(15)
Eles
(15)
AKOS
(14)
dars
(14)
fifa
(14)
2 tir
(13)
kpk
(13)
Tarča
(12)
krka
(11)
delo
(11)
NH
(11)
Ultra
(11)
nlb
(11)
teš 6
(10)
borzen
(10)
sls
(9)
KKR
(8)
GENI
(8)
udba
(8)
Erar
(8)
NATO
(8)
Hit
(7)
SODO
(7)
šoa
(7)
sd
(7)
Sava
(7)
ACH
(6)
Lek
(6)
SAB
(6)
CME
(6)
Ptuj
(6)
Tv3
(6)
24ur
(5)
TGZS
(5)
arso
(5)
ALDE
(5)
IDS
(4)
uber
(4)
CIA
(4)
Riko
(4)
zdus
(4)
DRI
(4)
AMZS
(4)
NKBM
(4)
AVK
(4)
kras
(3)
sviz
(3)
bmz
(3)
Gen
(3)
ATVP
(3)
sta
(3)
nijz
(3)
E3
(3)
cnn
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Lady
(3)
osa
(3)
Jana
(3)
OKS
(3)
sdv
(3)
AUKN
(3)
DKOM
(3)
OVSE
(3)
PSS
(3)
bbc
(2)
NEK2
(2)
Fiho
(2)
ibm
(2)
UKOM
(2)
nba
(2)
TV2
(2)
trs
(2)
CGP
(2)
lnbp
(2)
Zdru
(2)
IGLU
(2)
SPS
(2)
kpl
(2)
nzs
(2)
Nep
(2)
g20
(1)
JLA
(1)
SCT
(1)
a1
(1)
Vega
(1)
NZTS
(1)
gurs
(1)
ZaAB
(1)
vomo
(1)
DEOS
(1)
eu
(1)
(1)
OTP
(1)
Sato
(1)
Piaf
(1)
IMI
(1)
kul
(1)
MDS
(1)
ZDEJ
(1)
Knin
(1)
Koto
(1)
Iran
(1)
HSBC
(1)
SPIZ
(1)
ddv
(1)
Lent
(1)
lidl
(1)
MS
(1)
gdpr
(1)
sfrj
(1)
nvo
(1)
bmw
(1)
York
(1)
Neum
(1)
DVK
(1)