Slovenski banksterji kot bančna pumpa balkanskega kriminalnega podzemlja

Objavil/a Forum !, dne 2021-09-12 ob 06:00:00

Piše: Rado Pezdir*

Devetdeseta leta preteklega stoletja so predstavljala še neobičajen en mejnik v delovanju Nove Ljubljanske banke. V LHB Frankfurt je črnogorsko podjetje Zetatrans, ki je delovalo v mehanizmu črnogorskega državnega tihotapstva cigaret, odprlo račun, na katerega so sredstva nakazovali kupci pretihotapljenih cigaret, italijanska kriminalna združba Sacra Corona Unita. Poslovanje NLB s kriminalnim podzemljem se je s tem šele dobro začelo. Kasneje je preiskovalna komisija Državnega zbora, ki jo je vodil Anže Logar, na plano izbrskala še več takih epizod, od pranja denarja za balkanskega kralja kokaina Darka Šarića do albanskih preprodajalcev orožja vse do surčinskega klana.

Leta 2005 je italijanski Urad za boj proti organiziranemu kriminalu vložil obtožnico zoper tedanjega predsednika črnogorske vlade Mila Đukanovića in ostale zaradi nezakonite trgovine s cigaretami. Italijani so vrhu črnogorske države in pripadnikom črnogorske organizirane združbe kriminala očitali, da so vzpostavili tihotapski kanal na relaciji Bar - Ancona zato, da so v Italijo tihotapili cigarete, ki so se potem na črno prodajale po italijanskem podzemlju.

Poslovni partner črnogorskega političnega vodstva na drugi strani Jadrana je bila Sacra Corona Unita. Obtožnica vsebuje izjemno dobro rekonstrukcijo sheme črnogorskega državnega tihotapstva cigaret, skupaj z rekonstrukcijo tokov denarja. Iz izpiska računov, odprtih pri različnih bankah, izhaja en posebno zanimiv račun, prek katerega je Sacra Corona Unita nakazovala sredstva za pretihotapljene cigarete črnogorskemu državnemu logističnemu podjetju Zetatrans. Gre za račun 3199304, odprt pri LHB Frankfurt. Kdo je odobril odprtje računa, ali so vodilni na LHB razumeli pravo naravo finančnih transakcij, ki so jih omogočali, in kako so na obtožnico reagirali na NLB in na slovenski policiji, danes ni jasno, jasno pa je, da so bile vezi med črnogorskim državnim kriminalom in slovenskim bančnim sistemom še kako močne, kar se nenazadnje kaže v slovenski epizodi s Prvo banko Crne gore, bančno pumpo črnogorskega kriminalnega podzemlja.

******************************

Z LHB posredno, z NLB v celoti pa je povezana še ena razvpita srbska združba organiziranega kriminala, združba okoli največjega balkanskega preprodajalca kokaina, Darka Šarića. 27. februarja 2009 je, kot izhaja iz obtožnega predloga posebnega oddelka višjega sodišča v Beogradu (obtožni predlog K Po1-273/10),1 v izpostavo NLB Beograd v Novem Sadu vstopil odvetnik Radovan Štrbac. Vojvodinska izpostava je bila dejansko nekdanja NLB Continental banka, ki se je združila z NLB LHB Beograd v NLB Beograd. Štrbac je seboj prinesel 455.000 evrov gotovine. Ob spremstvu namestnika direktorja vojvodinske podružnice Dušana Kovačevića najprej odprl račun, potem pa je zahteval menjavo evrov v dinarje. Celoten znesek je prinesel razdrobljen na 160 bankovcev za 500 evrov, 240 bankovcev za 100 evrov, 621 bankovcev za 50 evrov, 13.938 bankovcev za 20 evrov, 3.398 bankovcev za 10 evrov in 262 bankovcev za 5 evrov. Jela Ristić in Valerija Vlašić, uslužbenki NLB, sta najprej porabili skoraj ves dan, da sta vse te bankovce prešteli, potem pa sta jih zamenjali v 42.075.900 srbskih dinarjev. Ta denar sta potem položili na račun, ki ga je odprl Štrbac. Po naročilu namestnika direktorja podružnice je potem bančna uslužbenka morala nakazati vsa sredstva na račun Milorada Savića, predsednika konzorcija, ki je v postopku srbske privatizacije od srbske Agencije za privatizacijo kupoval vojvodinsko podjetje Jedinost. Savić je potem še isti dan znesek nakazal na račun Agencije za privatizacijo in s tem poravnal kupnino za Jedinost.

Toda izvor gotovine, ki se je preko NLB opral in vstopil v srbsko privatizacijo, ni ostal dolgo nepojasnjen. Leta 2010 so se začele prve preiskave v zvezi z Darkom Šarićem in pranjem denarja, štiri leta kasneje pa je sledila aretacija. Preiskovanje poti Šarićevega denarja je razkrilo, da je bil Štrbac dejansko del Šarićeve kriminalne združbe, ki je na različne načine legalizirala denar, v prvi vrsti tako, da je v procesu srbske privatizacije odkupovala nekdanja državna podjetja. Štrbac je s Šarićevim denarjem bodisi po slamnatih lastnikih bodisi sam odkupoval deleže ali pa kar celotna podjetja. Samo v nekaj letih so tako legalizirali za 22 milijonov evrov sredstev, ki jih je Šarić pridobil s prodajo narkotikov. V teh 22 milijonih je bilo vključenih tudi 455.000 evrov gotovine, ki jih je Štrbac prinesel v podružnico NLB Beograd v Novem Sadu in jih uspešno preusmeril v nakup podjetja Jedinost. To ni osamljen primer sodelovanja med NLB in Šarićem. Leto dni pred epizodo v Novem Sadu se je pranje denarja odvilo tudi v beograjskemu delu NLB, takrat še NLB LHB Beograd.

******************************

Verjetno najbolj šokantno razkritje komisije, ki je preučevala razloge in odgovornost za drugo sanacijo slovenskega bančnega sistema, je bilo, da je NLB Interfinanz kreditirala gospodarski del surćinskega klana. Spomnimo, šlo je za eno največjih združb organiziranega kriminala, ki je bila neposredno vpletena v načrtovanje in izvedbo atentata na predsednika vlade ZRJ Zorana Đinđića. Šlo je za primer kreditiranja srbskega podjetja Invej. Lastnik Inveja je bil Predrag Ranković, na katerega je bil v Beogradu v 23. 3. 2017126 izveden atentat.

Vloga Rankovića v tej združbi naj bi se, po poročanju srbskih medijev, nanašala na legalizacijo denarja, ki je prihajal iz naslova kriminalne dejavnosti. Leta 2003 je bil Ranković ujet v operaciji Sablja in obtožen, da je preko svojih igralnic utajil davke. 23. 3. 2017 je bil v središču Beograda na Rankovića izveden atentat.

Kot smo izvedeli na zaslišanju, je NLB Interfinanz skupaj z NLB Inveju in povezanim podjetjem podelil ne samo en kredit leta 2007, temveč celo serijo kreditov in to v skupni vrednosti nič manj kot 82 milijonov evrov. Kaj od kreditov je bilo vrnjeno? Praktično nič. Če javno dostopne informacije držijo, je bil Invej finančno prestrukturiran tako, da je terjatve odkupilo podjetje Business Support Company, d. o. o., za 25 milijonov ameriških dolarjev. Glede na to, da Skupina NLB ni bila edini kreditodajalec Inveja, je končni znesek tega kreditnega posla verjetno padel na slovenske davkoplačevalce. Svojevrstna ironija je, da so slovenski davkoplačevalci morali pokriti dolgove združbe, ki je ubila predsednika vlade ZRJ. Na zaslišanjih smo lahko izvedeli tudi, da je NLB, primarno pa NLB Interfinanz, ki je od tistih 82 milijonov evrov, do kolikor je bila Skupina NLB izpostavljena do Inveja, participirala s 54 milijoni evrov kredita, kreditirala poslovno mrtvo, prezadolženo podjetje, ki je bilo neprestano pod preiskavo zaradi davčnih utaj. Vendar alarm na NLB Interfinanz ni nikoli zazvonil.

Kako so se slovenske banke in podjetniki usodno zapletli v operacijo legalizacije denarja iz naslova črnogorskega tihotapstva cigaret, kako je Šarićev narkokartel preko Republike Srpske v NLB LHB Beograd pral denar ter kako točno je eksponent surčinskega klana Predrag Ranković - Peconi izigral NLB Interfinanz, skupaj z ostalimi zgodbami iz preseka med banksterji in kriminalnim podzemljem, si lahko preberete v novi knjigi Rada Pezdirja, Vzporedni mehanizem globoke države, ki bo izšla konec septembra.

* (Rado Pezdir je profesor ekonomije, publicist in televizijski komentator)

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal Branko Gaber
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Ron Jeremy
1
Sep 14, 2021
Levi politični pol je trajno zakoreninjen v slovenskem bančnem sektorju, sploh v NLB. In povezavo te bančne "elite" z Janšo, lahko naredi samo Rojc. Potem pa je tukaj še Maček, on bi že po orožju grabil. Da boš lažje razumel, ti bom napisal eno "našo" južno - ko se mača laća od mača i gine.
#5
Komentar izbrisal Branko Gaber
Anton Kokl
0
Sep 13, 2021
@ Ivan Maček
titeja si nategnil samo,če ti je občinski sekretar ZK dovolil z določenim namenom obeh strani.
#3
ivan maček
0
Sep 13, 2021
Vidim da eni ne morejo pozabiti titeja in njegovih lopovof, pa da ga jebeš. No ze pa te mamo titeja, pardon twiteja.
Prepovedi, odloki, smrtno nevarni virus, vojna, lopovi, vse na enem kupu.
Bo prišla ona moja zopet v poštev, "kradi po malem in živi pošteno". Torej znajdi se.
Smo preživeli in "nategnili" titeja, pa ni da nebi "nategnali" še twitwja in njegove lopove.
#2
Srečko Kranjc
1
Sep 13, 2021
Slovenija ima polno Borčitov in Mačkov samo lupariji na levici nevidita mogoče sta zaprisežena titoista.
#1
Komentar izbrisal uporabnik
Slovenec sem
10
Sep 13, 2021
Kdo pravi, da nedotaknjena udba še naprej ne deluje v skladu s svojim nekdanjim poslanstvom?

Berite prispevke Ivana Mačka, Boruta Rojca in še koga, pa boste lahko hitro ugotovili, da je naša dežela zaradi obrambe tekovina zločinske revolucije in njenih nosilcev ter njh potomcev prestreljena z udbaško miselnostjo in prakso.

Pod različnimi drugimi imeni jih lahko berete tudi na vseh drugih dosegljivih portalih, na katerih zaradi ideološke zaostalosti in denarja sejejo sovraštvo do vsega in do vseh, ki niso več pripravljeni malikovati komunizma in socialističnega eksperimentiranja ter apostolov njihovega zločinskega delovanja.

Brez sprememb ni sprememb!
#-1
ivan maček
3
Sep 12, 2021
Ko pa gledam na novi 24 slike gologlavega orla in neke goreče podpornike z maskami pod brado, eni z masko na obrazu in druge brez, pa Človeku dobesedno zablokirajo možgani in to kljub nizkemu IQ-ju.
Pa pizda vam materina! Kdo tukaj koga jebe z nekim smrtonosnim virusom, banda lopovska!
#-2
ivan maček
2
Sep 12, 2021
Še enkrat. Branje teh črev je popolnoma brezpredmetno in izguba časa. Denar je že odšel bolj ali manj znano kam, poti nazaj ni in je ne bo, pa četudi se vsi postavimo na trepalnice. NLB bankomat je "nafilan" in posel teče, povem iz prve roke, pa to je vse skupaj pičkin dim.
Vi se pa še kar igrajte partizane in domobrance.
Je pa trenutna garnitura sadističnih lopovov v neizmerni skrbi za naše zdravje, pripravljena iti dobesedno preko trupel, za dosego svojih ciljev. Zapufali so proračun do pizde in pri tem nakladajo kako dobro nam gre, YEES MY ASS!!!!
Lopovi, se pa ne zavedajo da se jim zna zgoditi ulica, samo da tokrat brez nekih jenulov in podobne golazni.
#-3
borut rojc
4
Sep 12, 2021
Ko pride do nekega nasilja kot je bil tisti požig covid kontejnerja v Kamniku, vsi zgroženi obsojajo takšno dejanje. A to je le posledica brutalnih prijemov politike v zadnjem času, ki v lastnem narodu vidi sovražnika in ga enači z ovcami v ogradah. Nič več se ljudi ne vozi v gozdove in tam pobija, niti se jih žive sežiga v krematorijih; zdaj vas ubijajo z nasmehom na ustnicah, skoraj brez bolečine, dopuščajo tudi, da se pokončate sami.
Komur ni jasno, da gre pri covidu za politični projekt, ne zdravstveni problem, je mentalno precej hendikepiran ; so pa seveda takšni, ki jim to ustreza- oni upravljajo z novodobnimi koncentracijskimi taborišči.
Predsednik vlade, hote ali nehote, stalno laže in zavaja. Pravi, da se bo zaradi slabe precepljenosti, zdravstveni sistem sesul. Morda ob silnem prepiranju z ljudstvom ni opazil, a zdravstvo ne deluje že poldrugo leto. S takšno politiko kriminala, bodo pobili več ljudi kot komunizem in fašizem skupaj. Tega ti, katerim bodo urgentno ali mimo vrste umirajočih, odstranili tur na riti, nikoli ne bodo razumeli.
#-4
Gorazd Leben
7
Sep 12, 2021
Pa še kako nujno in smiselno je brati "čreva", so edina stvar v naši pokvarjeni medijski in družabno omrežni lažnivi sprevrženi realnosti, ki držijo korak z dejstvi proti kriminalu. Če je kaj škoda, je to, da sicer nujno zaradi poznavanja izvora današnjih rabot, manjkajo razkritja iz zadnjega leta, dveh , treh, o rabotah aktualnih kriminalcev v vrhuški naše dnevne politike in gospodarstva, ki se dogajajo sedaj in ki nas sedaj vodijo za nos. Razumem pa tudi, da bi ga to takoj kompletno odstranilo s scene. In bi ostali brez vsega. Ker ni videti drugih podobno zavzetih preiskovalcev.
#-5
Pokaži več komentarjev
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2021-09-12 06:00:00 (Sep 12, 2021)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Ozadja: Enzo Smrekar morda tega sploh ne ve, a Kocijančič ga ni maral, saj ga je imel za hohštaplerja
Srhljiva, a žal resnična kolumna. Mladenič sredi Ljubljane: Vse je potrebno pobiti, živela rdeča zvezda!
Vzporedni mehanizem in državno tihotapstvo se selita v davčne oaze
Vojna sredi OKS: Gabrovec, Barada, Smrekar, Sodržnik, Bobinac. Ni pa več Kocijančiča, da bi jih poslal v kot
Poden: so Bratuškova, Pavlič, Ficko in drugi pred tistimi prestopi v SAB tudi finančno okradli DeSUS?!
Areha, novega direktorja TV Slovenija, čakata na nož dve televizijki, ki z naročnino promovirata svoje može
Novi dokumenti: razmere, tožbe in ovadbe na Pošti, ki bremenijo Kokota in Mlakarja, vlečejo v brezno tudi SDH
Zgodovinsko najbolj nemoralno dejanje naše politike!? Medtem pa Erjavec mirno kofetka z Alenko Bratušek
Banka krvavih depozitov
Izredno podla igra Karla Erjavca: ker vir ni (bil) Marčič, ampak Erjavec. Tudi za fotografije.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(366)
desus
(216)
sds
(155)
pop tv
(94)
LDS
(89)
sova
(82)
Vlada
(72)
LMŠ
(68)
Zares
(67)
levica
(57)
nsi
(52)
Petrol
(48)
večer
(47)
DUTB
(46)
sdh
(44)
KNOVS
(33)
OVS
(27)
uefa
(25)
furs
(23)
npu
(20)
btc
(18)
DZS
(18)
SRIPT
(18)
hse
(17)
Siol
(17)
2tir
(17)
Odmevi
(16)
SNS
(15)
Eles
(15)
fifa
(14)
AKOS
(14)
dars
(14)
2 tir
(13)
kpk
(13)
Tarča
(12)
NH
(11)
Ultra
(11)
delo
(11)
krka
(11)
nlb
(11)
teš 6
(10)
borzen
(10)
sls
(9)
Erar
(8)
KKR
(8)
udba
(8)
GENI
(8)
NATO
(8)
SODO
(7)
Sava
(7)
Hit
(7)
sd
(7)
šoa
(7)
ACH
(6)
CME
(6)
SAB
(6)
Ptuj
(6)
Lek
(6)
Tv3
(6)
ALDE
(5)
24ur
(5)
arso
(5)
TGZS
(5)
CIA
(4)
Riko
(4)
uber
(4)
AMZS
(4)
AVK
(4)
zdus
(4)
OKS
(4)
IDS
(4)
DRI
(4)
NKBM
(4)
sviz
(3)
ATVP
(3)
SIJ
(3)
FDV
(3)
DKOM
(3)
Lady
(3)
OVSE
(3)
osa
(3)
PSS
(3)
bmz
(3)
kras
(3)
Jana
(3)
E3
(3)
sta
(3)
Gen
(3)
nijz
(3)
sdv
(3)
AUKN
(3)
cnn
(3)
nzs
(2)
Zdru
(2)
nba
(2)
IGLU
(2)
SPS
(2)
kpl
(2)
Nep
(2)
bbc
(2)
ibm
(2)
NEK2
(2)
Fiho
(2)
CGP
(2)
lnbp
(2)
UKOM
(2)
TV2
(2)
trs
(2)
York
(1)
Neum
(1)
a1
(1)
gurs
(1)
5G
(1)
BBO
(1)
FMR
(1)
N1
(1)
vomo
(1)
Nyon
(1)
SCT
(1)
ZaAB
(1)
SPSS
(1)
2tdk
(1)
Hvar
(1)
Sato
(1)
psg
(1)
SKEI
(1)
ACCI
(1)
osho
(1)
zae
(1)
Ihta
(1)
UBS
(1)
ICIJ
(1)
jbtz
(1)
Iran
(1)
IMI
(1)
sdp
(1)
FAM
(1)
UMAR
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
HSBC
(1)
Imos
(1)
grki
(1)
Lent
(1)
KPMG
(1)
sto
(1)
Mura
(1)
FIS
(1)
UJP
(1)
IPO
(1)
FIBA
(1)
ARD
(1)
Linz
(1)
geto
(1)
Jož
(1)
Zug
(1)