Članek
Se vračamo nazaj v socializem?
Objavljeno Mar 01, 2017

Vse kaže, da se Slovenija proslulemu in na zunanjih posojilih ter visokih davkih temelječem socializmu sploh ne zmore oziroma noče odreči. Pravzaprav ne gre za državo Slovenijo kot na ustavi in demokraciji temelječo državo po njenem odhodu iz bivše Juge, temveč za državo Slovenijo, ki je krepko skrenila iz svoje začrtane in pričakovane poti.

To mojo bojazen, da se kot zgleda spet na nerevolucionaren način vračamo nazaj v socializem kakršne koli oblike že, namreč sprožajo nekateri zgrešeni ali pa namerni daljnosežni in kratkoročni ukrepi zadnjih vlad in ministrstev od Pahorjeve vlade naprej, na ekonomskem, gospodarskem, bančnem in socialnem področju, večinske odločitve levičarskih strank v zakonodajnih postopkih v parlamentu, ravnanja in odločitve še vedno kontinuitetno usmerjenega pravosodja, včasih tudi v službi dnevno političnih potreb. Enako je tudi glede državnih finančnih inštitucij, ki obvladujejo in usmerjajo denarne tokove še vedno po poznanih metodah in načinih iz svinčenih časov, ko se je na osnovi politične ali oblastne moči nekje ali nekomu vzelo ter dajalo tja, kjer so bili oziroma so danes problemi take ali drugačne vrste. Danes se državna pomoč spet daje predvsem tja, kjer se pridobivajo volilni glasovi za nadaljevanje vladajočega političnega statusa quo – torej za nadaljnje parazitsko izčrpavanje izvorov sredstev in obvladovanje neukih in naivnih množic v korist vladajočih struktur.

Da naštejem samo nekaj zame zgrešenih ukrepov zgoraj omenjenih oblasti in oblastnikov v preteklosti:

-        Državno reševanje Probanke, Factor banke in SIB banke v korist tajkunskih lastnikov,

-        dokapitalizacija NKBM s sredstvi državnih elektro podjetij,

-        127 milijonske finančne pomoči Cimosu v preteklih letih,

-        pokrivanja milijardnih finančnih lukenj v NLB z davkoplačevalskim denarjem,

-        finančna pomoč Muri s strani Pahorjeve vlade,

-        nepotrebne izgube denarja ob prodaji Mercatorja zaradi političnih preigravanj,

-        finančne in lastniške malverzacije pri reševanju Elana,

-        …….

Ti ukrepi so bili večinoma zgrešeni in neuspešni, povzročali so in še nove probleme in omogočajo ponovne nepravilnosti in malverzacije, zakrivanje kraj državnega premoženja in sredstev ter neracionalno trošenje davkoplačevalskega denarja ali najetih tujih posojil.

Kronski primer ponovnega neracionalnega ukrepanja in postopkov v zvezi z njim pa je zadnji poskus prodaje Cimosa – diletantsko ali pa namerno takšno ravnanje zato, da je zadeva spet padla v vodo in je s tem ponovno omogočeno vpletanje države v usodo gospodarstva z davkoplačevalskim denarjem. Kaj bi še našteval, že (pre)večkrat videno, točno to pa sem tudi pričakoval, da se bo zgodilo.

Od socializma ni pričakovati dolgoročnih učinkovitih rešitev za materialno in družbeno izboljšanje stanja tistih, v »imenu« katerih se nesposobni levičarski politiki «borijo« za njihovo eksistenco. Socializem je bil v svoji zgodovini doslej uspešen le v »socializaciji« izgub, visoki inflaciji, ki je požirala prihranke ter nenehnemu zunanjemu zadolževanju za pokrivanje manjka, kar pa s svojim videnjem in vodenjem gospodarstva ni nikdar uspel zagotoviti, tudi z mizernim plačevanjem delavcev ne.

Ni zaman dejala Teatcherjeva – socializem lahko uspeva le, dokler je zanj zagotovljen denar. Velja pa tudi tisto – če bi socialisti poznali ekonomijo, ne bi bili socialisti.

Vse je po starem, že dolga leta. Menjali smo sistem na papirju, na položajih so pa še vedno iste sile, ki delajo tako, da je njim prav. Tako je bilo tudi pred letom 1990. "Novi" sistem tega ni preprečil.

nas je že preko 4.400, podpiši z nami na tej povezavi in jo deli: https://www.pravapeticija.com/ustavna_pobuda_zaradi_razlastitve_nas_dravljanov

Spoštovani Abram, dolgo sem verjel v postulate socialistične ekonomije, a v praksi se mi je ta teorija v reševanju dejanskih problemov in težav vedno sfižila. Po upokojitvi sem sistematično pričel brati in razumevati svetovne velikane in Nobelovce s področja družbe, ekonomije, sociale ... Počasi sem spoznaval bistva mojih preteklih zablod in pokvarjenost družbe, ki je podpirala to, kar se nam je in nam se še dogaja. Seveda ne mislim odnehati s svojim razmišljanjem in kritičnimi zapisi, saj je moj moto na blogu jasen - pišem zato, ker čutim, da moram, pišem o tem, o čemer razmišljam, pišem tako, kot pač znam. Iskrena hvala za mnenje in nasvet!

Rak stari :)* Rado rad pametuje, a malo razume.Ekonomija se ukvarja z vprašanji :Kaj Zakaj in za Koga. Imamo plansko in sintezno ekonomijo.Potem mikro in makro.Slovenija nima trenutno ekonomije ki bi odgovorila Kaj prozvajati tržiti,Nima odgovorov Zakaj in nima odgovorov Za koga? To pomeni Slovenija ima stihijsko ekonomijo,ki ne more dati rezultatov. Politična ureditev nima z ekonomijo nič,če ta ne zna opredeliti teh treh osnovnih vprašanj : 1 Kaj 2. Zakaj in 3. Za koga ? Upam,da sedaj vsak tumpek lahko razume osnove ekonomije. Rak stari,ti samo piši in se ne oziraj na papagaje! :)*** Moja misel:Pri ekonomiji je najvažnejše stanje zavesti, morale in etike v državi in svetu.

Rado, niti na misel mi ne pride, da bi te poskusil prepričati o nasprotnem. Morda samo to, kako pa bi ti poimenoval tisti sistem v katerem smo živeli in so se take stvari redno dogajale, samo da o tem ljudstvo ni smelo kaj dosti vedeti. Kar se pa ekonomije tiče pa priznam, da sem analfabet, moral sem se je namreč učiti tam nekje 1980-tega. Glede tistih ameriških 800 milijard pa le to, država je seveda pomagala, a kolikor vem je dobila nazaj ta denar, ko so si podjetja in banke spet opomogle. Se je pri nas že zgodilo kaj takega?

Še en komentar moram napisati. Čisto iz sebe sem, nad tvojim neznanjem ekonomije. /pa saj nisi edini, cele množice istomišljenikov imaš, ki se prav tako ne spoznajo na ekonomijo in pametujejo na veliko./ Veš katera je največja socialistična država na svetu (po kriterijih, ki si jih ti uvedel na tem blogu)? ZDA!!! SIC! Na začetku izbruha krize, leta 2008, so ZDA vrgle v pomoč svojemu gospodarstvu neverjetnih 800 milijard dolarjev! Največji socialistični transfer v zgodovini sveta! Jasno, da mora država ščititi svoje gospodarstvo, svoja delovna mesta. Kaj bi pa ti ščitil Rak? Delovna mesta globalistov?

Rak, zdej si pa čist iztiril. Imamo pogoltni, iztirjeni, nebrzdani kapitalizem - brez vsake konkurence. Zdaj res ni čas za kritiko socializma. Če se pa nam res obeta socializem, je to lahko le zaradi tega, ker kapitalizmu ni uspelo!