Izumetničena umetnost kot nateg - 3. del

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2020-07-08 ob 09:04:55
Sodobnemu (post)modern(ističn)emu (abstraktnemu) slikarskemu (in tudi kiparskemu) oz. »vizualnemu« (»konceptualnem«) afnanju dandanes ni ne konca ne kraja. Sodobni umetniki so – potem, ko se je umetnosti obetalo razkrinkanje (v smislu natega) – nadležni tudi zato, ker so za nameček še »kulturni« aktivisti, ki se borijo za svojo (anti/pseudo/kvazi) umetnost. V tem kontekstu je Heglova teza o koncu umetnosti še kako aktualna. V 20. stoletju so v likovni umetnosti – (konkretno) v slikarstvu – namreč svoje negativnosti dodali še t. i. »konceptualisti«, ki so dobesedno zasvinjali dobršen del današnje vizualne umetnosti. Na svojstven način je ravno zaradi vseh teh svetovnih zvezdnikov likovne abstrakcije kontaminirano tudi slovensko slikarstvo – še posebno v zadnjih 50 letih. Ne samo nagrajenci »Riharda Jakopiča«, pač pa mnogi, ki bi na področju likovne umetnosti radi nekaj bili (nekaj pomenili), so t. r. sami abstraktniki, katerih »umetniška« dela imajo pretežno averzijsko konotacijo prežeto s (konzumentovim) čudenjem in zmedenostjo, ki se skriva za fasado uradnega odobravanja in dobrikanja vse j tej modernistični in postmdernistični umetnosti. Ravno takšni »velikani« (post)modernistične umetnosti so (tradicionalno) umetnost popolnoma izmaličili/izumetničili, jo ohromili, jo na nek način ugrabili oz. jo mutirali. Zbegali so vse sodobne/novodobne (prihajajoče) rodove umetnikov, ki po tihem – torej nezavedno hlepijo po časti in slavi in seveda – četudi zgolj po tihem – tudi po denarju. Temeljna značilnost sodobnih umetnikov – prednjačijo pa abstraktni »konceptualisti« – je, da med seboj nezavedno tekmujejo, kdo bo bolj zmedel in načudil – lahko bi rekli, da celo »nategnil« – svojega »odjemalca«, konzumenta, ljubitelja (sodobne/abstraktne/konceptualne) umetnost. Ta(k) perverzni nateg je prežeta še z obilico latentnega sadizma. Več in bolj kot se konzumenti – »ljubitelji sodobne umetnosti« – (po tihem) čudijo, bolj so »sodobni«/»moderni« (abstraktni/konceptualni) umetniki srečni, celo navdušeni, ali pa vsaj pomirjeni. Njihova pozicija do svojih konzumentov je seveda latentno sadistična.

S psihoanalitičnega vidika je ravno v Picassovem in Mirojevem – tukaj so še nemški »bauhausisti« – obratu od njune »analne« umetnosti – mislim na natančno-realistične (naturalistične) umetnosti, ki je predhodila poznejši abstraktnosti – mogoče zaznati precej latentnega sadizma (ki ima sicer tudi »analne« temelje – ravno analni faza psihoseksualnega razvoja ima ime tudi sadistična faza). Sicer prokomunistični Picasso je portretom Stalina (l. 1953) dejansko sadistično zmasakriral Ruse/Sovjete, Moskovčane ... Kulminacija (latentnega) sadizma je evidentna v poznejši konceptualni umetnosti, kjer je mogoče zaslediti močan (latentni) upor proti tradicionalni umetnosti, katere temeljni atribut je ustvarjalna potrpežljivost, ki je konceptualisti v svoji abstraktnosti (načeloma) nimajo.
Konceptualna umetnost (kratko: konceptualizem) je novodobna umetniška smer (oz. kar nekakšno gibanje), za katerega je mogoče legitimno trditi, da je ugrabilo umetnost, kakršna je bila še pred 100 leti – oz še v 19. stoletju. Pod taktirko konceptualistov je tradicionalna umetnost, o kateri je v teorija umetnosti (skozi psihoanalizo) govoril Freud – mutirala do nerazpoznavnosti. Konceptualisti so umetnost dejansko ugrabili, oz. jo preprosto postavili v pat položaj, jo spremenili v anti-umetnost – sedaj pa se sadistično izživljajo nad njo, predvsem pa nad konzumenti te izmaličene (konceptualne) umetnosti, prežete z obilico abstraktnosti – beri: antirealističnosti.. Racionalizacija in intelektualizcije (to sta dva pomembna ego-obrambna mehanizma) teh konceptualistov gredo v tole (iluzorno) smer: »Mi se ne ukvarjamo več s formalno ali vizualno zgradbo nekega umetniškega dela, pač pa poudarjamo idejo, torej 'načrt' oz. koncept.« V svoji teoriji/interpretaciji oz. pri razumevanju svoje (konceptualne) umetnosti se (zavestno) osredotočajo na »kogito«, torej na svoje zavestno razmišljanje, na dojemanje svoje umetnosti – ne vedo pa, kako in koliko so v resnici (fatalno) zaznamovani s svojim nezavednim. Pri konceputalistih je ključna ravno (zavestna) iluzija o izraženju neke zamišljene ideje, načrta, koncepta. Na tej točki jih psihoanaliza popolnoma razgali, sesuje, jih degradira in demolira.
Po mnenju konceptualistov – torej brez kakršnegakoli družbenega soglasja – to njihovo hotenje že zadostuje, da njihova (konceptualna) umetnost dobi status umetnosti. Mnogi okrog njih se na glavo postavljamo in trdimo, da to ni več umetnost, pač pa degradacija umetnosti … – oni, konceptualisti, pa še kar vztrajajo, češ, da je to (vrhunska) umetnost – zadnji krik (umetniške) mode. Kritike svoje »visoke« umetnosti pa označujejo kot nevedneže, nepoznavalce – češ, da ne poznajo njihovega likovnega jezika oz. se ne spoznajo na (njihovo) »visoko« umetnost. To, da tehnična dovršenost in izraznost umetniškega dela konceptualistom ne igrata pomembne vloge, verjetno ni treba posebej poudarjati. Konceptualisti so v svojem pristopu k umetniškem ustvarjanju – v svoje umetniškim stilu – seveda zaznamovani s svojimi duševnimi procesi, s svojo siceršnjo posebnostjo. Že ta zavestna obsedenost s kognitivno idejo, z načrtom oz. konceptom, ki je proizvod uma – ne pa čustev – nakazuje določene psihične/čustvene (osebnostne) specifike, če že ne deficite. Psihoanalitično gledano bi se dalo legitimno reči, da so mnogi konceptualisti v resnici nagnjeni k razpuščenosti, celo neredu oz. »neurejenosti«, morda celo anarhiji (temeljni atribut anarhizma je nespoštovanje tradicije in avtoritet). Če bi vedeli, koliko psihopatologije/psihopatije se v resnici potika po vseh teh ranjenih »umetniških« dušah, bi se zgrozili.
V stilističnem smislu je mogoče tu in tam tudi pri konceptualistih zaslediti celo nekaj obrobne »analnosti« (torej natančnosti), vendar prav veliko truda – beri: muktotrpnega umetniškega (»likovnega«) potrpljenja – v njihovih »umetninah« ni zaslediti. Čudenje – kot primarno čustvo take »konceptualnosti« – s strani »neukih« konzumenotov, je neizbežno. Takšno »moderno« (konceptualno) umetnost »bolj« sprejemajo (le) »višji« sloj, (leva) elita intelektualecev, petičnežev (ki bi radi bili vzvišeno pametni) in tudi »zafnanih« (levih) anarhistov, ki si navadno rečejo »kulturniki«. Kakšnih realno prizemljenih kmetov/delavcev ali deloholičnih podjetnikov med ljubitelji konceptualne umetnosti ne boste zasledili. Rojenih konservativcev ta tip umetnosti prav tako ne zanima. Veliko hlinjenega odobravanja – zgolj iz vljudnosti in kulturniškega bontona – je mogoče zaslediti ravno v kontekstu konceptualne umetnosti. Glede na to, da je večina konceptualistov t. r. revežev – kronične finančne težave so značilne ravno za njih – se konceptualisti poslužujejo različnih (javnih) razstavnih prostorov – še najmanj pa galerij, katerih najemi so dragi. Konceptualne umetnine niso vezane na galerije, pač pa naletimo nanje kar na javnih mestih … Zaradi narcistične ranjenosti v osebnostni strukturi so tudi konceptualisti radi (čim bolj) vidni, sprejeti, deležni množične pozornosti. Radi gredo kar na uli(či)ce, trge, parke, drevorede … – med ljudi in seveda v medije.
PS: Umetnost - "Kaj je in kaj ni UMETNOST", je bila tema ZOOM-konference/predavanja (2.7.2020), ki ga je mogoče poslupšati ne tem linku: https://www.youtube.com/watch?v=uh09ebAGiTg&t=663s
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2020-07-08 09:04:55 (Jul 08, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Samo JA je JA in NE je NE?!
Moje portretiranje
Intervju – o marsičem (»Roman Vodeb Live«)
Roman Vodeb 'Live' - o marsičem
Mila Alečković in v teorije zarote ukleščena Srbija
Cepljenje in teorija zarote
Trojni umor
Kako cenzurira DELO
Wikipedija - Roman Vodeb
Do kdaj lagati otrokom, da obstaja Dedek Mraz, Božiček, Miklavž?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(19)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
Freud
(10)
CSD
(6)
RAAM
(5)
1968
(4)
geji
(4)
eu
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
mati
(1)
SURS
(1)
RKC
(1)
NOB
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
gurs
(1)
OKS
(1)
SKZP
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
RTH
(1)
LMŠ
(1)
Jung
(1)
seks
(1)
self
(1)
DUTB
(1)
sd
(1)
sex
(1)
oče
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2021
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj