Članek
POLETNA SEZONA PIHALNEGA ORKESTRA MAREZIGE

Marezige, 8.7.2022

Objavljeno Jul 08, 2022

Leto 2022 je za Pihalni orkester Marezige še posebej pestro, saj smo po dveh sezonah omejenega delovanja zaradi epidemije koronavirusa končno prišli nazaj na stare tirnice. Prav tako so prejšnje vodstvo orkestra zamenjali mlajši člani, ki so že dokazali, da na mladih svet stoji!

Prvi večji koncert, ki ga je orkester v letošnjem letu organiziral, je bil koncert Mamma mia, posvečen materinskemu dnevu. Z orkestrom so sodelovali učenci Osnovne šole Ivana Babiča - Jagra Marezige in Glasbene šole Koper – oddelek Marezige, harmonikarska skupina pod vodstvom Žige Babiča in pevka Manca Kozlovič. Skupaj smo z raznolikim programom očarali publiko, ki je ob koncu koncerta napolnila dvorano Krajevne skupnosti Marezige z bučnim aplavzom.

 

Koncert ob materinskem dnevu

Še en večji koncert, ki smo ga organizirali skupaj s Pihalnim orkestrom Koper, je potekal 9. 4. v Avditoriju Portorož. Na ta tradicionalni spomladanski koncert smo povabili tudi KD Pihalni orkester Piran in skupaj uživali v večeru prijetne glasbe.

Pihalni orkester Marezige je skozi vrsto let delovanja pridobil veliko prijateljev, spoprijateljili smo se med drugim tudi s Puhačkim orkestrom Lovran, ki nas je v maju povabil na svoj festival »Naš svijet je glazba«, ki je potekal v Lovranu in Opatiji. Tam smo preživeli ves vikend in skupaj z orkestri s Slovaške in Madžarske sodelovali na koncertu in paradi, kjer smo mimoidoče navdušili s svojim korakanjem.

V maju smo organizirali 21. Mednarodna srečanja pihalnih orkestrov, naš tradicionalni spomladanski koncert, na katerega smo povabili orkestre iz Lovrana, Trsta, Izole, Kopra in Zagorja. Z nami so nastopale tudi mažoretke iz Kopra in Povirja, naš posebni gost pa je bil letos Slavko Ivančič, ki je zapel svojo pesem Dom refoška in ljudi ob spremljavi Pihalnega orkestra Marezige. Na tem dogodku je pred leti nastal in bil prvič uporabljen slogan orkestra »Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje«, ki popolno povzame namen našega delovanja.

 

Mednarodno srečanje pihalnih orkestrov

Nismo pa se spoprijateljili le z drugimi orkestri, ampak tudi z ostalimi glasbenimi in plesnimi skupinami. Mažoretke iz Povirja, s katerimi sodelujemo že vrsto let, so nas letos povabile na svojo 30. obletnico delovanja skupine, ki je potekala 11. 6. v Sežani. Ples in glasba gresta z roko v roki, zato je bil tudi ta dogodek prečudovit in smo ob njem uživali vsi nastopajoči.

Poleg naštetih nastopov je Pihalni orkester Marezige letos sodeloval še na marsikaterem dogodku – nastopali smo ob veliki noči, z glasbo smo pospremili tudi kresovanje v Kopru, skupaj z mažoretkami iz Kopra smo nastopali na Prazniku refoška v Marezigah, nenazadnje smo sodelovali tudi na 47. Istrskih srečanjih pihalnih orkestrov, ki so potekala v Kastavu.

Letošnjo sezono smo zaključili 18. junija s koncertom Vaja pod zvezdami, kjer sta z nami nastopila Matjaž Jelen in Samo Jezovšek iz skupine Šank Rock. Leto 2022 ni bilo leto sprememb samo zaradi menjave vodstva orkestra, ampak tudi zaradi menjave dirigenta. Januarja se je od nas poslovil naš dolgoletni dirigent Aleš Grosek, s katerim smo marsikaj dosegli, med drugim tudi zlato plaketo na tekmovanju Zveze slovenskih godb v 2. težavnostni stopnji. Za sodelovanje in druženje se mu zahvaljujemo in mu želimo srečo v njegovi prihodnji glasbeni karieri. V vmesnem času je kot projektni dirigent vskočil nekdanji dirigent orkestra Boris Babič, s katerim smo se v teh nekaj mesecih skupnega delovanja velikokrat nasmejali in neizmerno uživali. Dirigentsko paličico je Aleš uradno predal novemu dirigentu Dominiku Steklasi na Vajah pod zvezdami. Na našem zadnjem koncertu so nastopili vsi trije dirigenti, kot zadnji pa je nastopil Dominik. Orkester komaj čaka naslednjo sezono in vse prihajajoče projekte, sedaj pa gremo na več kot zaslužen poletni počitek!

 

Vaja pod zvezdami, orkester z novim dirigentom

Še preden pa smo dokončno zaprli vrata našega godbenega doma, smo organizirali zaključni izlet v Istralandijo, kjer smo neizmerno uživali.

 

Napisala: Tina Starc, članica klarinetistka POM

Foto: Uroš Železnik

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju