Aline Ohanesian: Orhanova dediščina

Objavil/a Ana Kos, dne 2015-09-30 ob 08:53:29

Na dušek sem "popila" knjižno zgodbo z zgodovinskim ozadjem: Orhanovo dediščino.

Zame dokaj neznan svet, Anatolija, Otomansko kraljestvo, v sedanjost je vstavljena zgodba izpred 100 let ...

Zgodba, ki govori, in še kako govori tudi skozi molčečo starko.

Postopoma njena zgodba vendar zagleda beli dan. Skoraj 80 let ni smela, ni mogla na dan.

Seba Melkonian živi v domu starih v Kaliforniji, v domu z imenom Ararat - po sveti gori v Armeniji, na kateri je po izročilu pristala Noetova barka. /.../

To je muzej živih, še dihajočih ostankov neke nepokopane preteklosti /.../.

Nobenega dostojanstva ni tukaj, pomisli Seba. Tudi nobene zasebnosti. Vedno kak tepec ali pa tepka moli glavo v tvojo sobo. /.../ Vsak je danes že amaterski zgodovinar. Izgovarjajo besede, kot sta priča in genocid, ter poskušajo zapolniti vrzel med njeno preteklostjo in svojo sedanjostjo, in to z besedami.

Ona s tem noče imeti nobenega opravka. Drugi stanovalci pa so podlegli uroku izpovedovanja. Taki so kot prastare čajne vrečke, pomočene v kalno vodo preteklosti; spet in spet ponavljajo svoje zgodbe vsakomur, ki jih je pripravljen poslušati. Kdo bi jim lahko zameril? Izgnali so jih iz domov, tokrat ne vojaki, temveč njihovi lastni bližnji, in jih strpali sem, v ta zvito poimenovani "dom", v njihovo drugo izgnanstvo. Sedi se zdi, da je po eni strani huje, kot je bilo prvič: zbirki strašnih spominov so pridali še velikanski sram preživetja, sram, ker živijo, toliko drugih pa je umrlo. /.../

Kadar se preteklost nabere v njej, Seda ve, da je ne sme izpustiti ven. ... Sedanjost umaže s krvjo in solzami iz preteklosti. Ne bi je motile luknje v spominu, ki pridejo s starostjo, a tisto, kar ji kljuje možgane, ji bliše le najbolj sveže spomine. Neprebavljeno preteklost pusti pri miru, pušča ji, da gnije, da razpada v njeni glavi. /.../

... tukaj med stanovalci doma Ararat so cenjeni kot ljudje, ki so preživeli genocid, ljudje, ki nosijo v sebi nepopisne grozote, ki so varuhi preteklosti svojega naroda.

.......

Pogovor ob razstavi v domu Ararat, Orhan in Ani.

"Zelo je impresivna," reče.

"Ja, nihče ne žaluje tako kot Armenci. /.../ Vsako fotografijo si prizadevam povezati z zgodbo, povedano v živo."

Zakaj bi hotela podobe pokvariti z besedami? pomisli Orhan.

"Namen je posneti glasove še živih prič. /.../ Prič genocida. /.../ Gre za to,  da damo našo preteklost na svetlo."

"Jaz imam svojo preteklost raje v temi," reče in se zasmeji. "Pod ključem." 

/.../

"Hja, preteklost lahko zanikujete, kolikor hočete, pa vseeno je del vas. Če jo priznate, dobite samo več moči. Skratka, zamislili smo si, da te zgodbe posnamemo za prihodnje generacije."

"Ne vem, kaj bi to dobrega prineslo," reče bolj sebi kot njej.

"Moja mati je mene hranila s svojim mlekom in z žalostjo. Iz njenega srca je stekla v prsi, skoznje pa v moje drobovje in tam je najbrž še zdaj. Ona je isto použila od svoje matere. Temu se zdaj reče medgeneracijska žalost. Mi temu rečemo, da si Armenec. Imam prijateljico, Kubanko, ki pravi, da prepozna armenske otroke v srednji šoli Glendale po žalosti v njihovih očeh. /.../ mi nimamo države, v kateri bi naš narod imel dom ..."

"Bolezen žalosti," reče Orhan.

"... res ni zdravila za podedovano žalost. /.../ Jaz sem že davno nehala poskušati ubežati tej žalosti. Sprejemam jo kot barvo svojih oči in široke boke. To je del mene."

"Ali o tem govori ta razstava? O tem, kako najti zdravilo za žalost?" vpraša Orhan.

"Ja, o tem, ali pa gre samo za to, da bi še bolj drezali v rano."

"Vi pa res znate ohranjati rano svežo."

"Nimamo izbire," reče Ani.

"Seveda jo imate. Lahko pozabite. Vsi drugi so."

"Nemogoče. To bi bilo izdajstvo."

"Kaj pa je spomin drugega kot podoživljanje neke izkušnje?" vpraša Orhan in pomisli na svojo preteklost. "Zakaj bi hoteli vse spet in spet podoživljati?"

"Ker se je zgodilo. Vse, kar imamo kljub zanikanju svoje preteklosti, je spominjanje. Tišina je sovražnik pravice /.../ Gre za to, da Turčija prizna genocid. Tragedije ne moreš preboleti, dokler storilec zanika, da se je zgodila. Zato so zgodbe prič tako zelo pomembne."

Res: Ker smo v so-odnosih, je še kako pomembno, kakšen odnos imajo do tragedij storilci. Zdi se mi, da je najtežje preboleti tragedijo, ki jo povzroči (naj)bližnji.

https://uploads.publishwall.si/imgsmedium_2/2015/09/30/publishwall_resized_1443565241_6378733.jpg Slikca s spleta (Sivas)

Leta 1915.

Leto genocida nad Armenci v Otomanskem cesarstvu. Armence (tudi iz Silasa) izselijo ... Strašen pohod.

"Kje je zdaj vaš krščanski bog?" zavpije morilec s turbanom. Lucine pomisli, da je vprašanje pravzaprav na mestu. Nihče mu ne odgovori. Niti majrig niti misijonarka. Morda čutita, kar Lucine že ve, da boga zagotovo ni tukaj, če sploh kje je.

/.../

"Kaj boste pa jedli?" zaihti Lucine.

"To," reče majrig in pogleda v svoje roke. Bedros v mesečini vidi, da ima v rokah Novo zavezo. Majrigini elegantni prsti primejo list in ga iztrgajo iz knjige: zvok, ki se sliši, je kot klofuta v božji obraz. Zmečka papir, napravi majhno kroglico, jo dvigne in si jo da v usta.

"Kaj buljita?" vzroji. "Če bog ne bo požrl svojih besed, potem jih bom jaz zanj. /.../"

Kako razumljivo je, da se včasih, v strašnih dogajanjih, človeku prav vse podre ... vsako upanje, vsako zaupanje, vsaka vera ...

Učiteljica in misijonarka, ki spremlja izgnance, prosi poveljnika za vodo za te uboge ljudi.

"To nima nobene zveze z bogom," šepne gospodična Graffam. "Naj vas opomnim, da je Nemčija, vaš zaveznik v tej vojni, krščanski narod. /.../" /.../

Po skupni molitvi, ki se ji Lucine ni pridružila:

"Nisi se pridružila molitvi," ji ob koncu reče gospodična Graffam.

"Ne potrebujem molitve," reče Lucine.

"Vsakdo potrebuje molitev, Lucine."

Turek  (torej "nasprotnik" Armencev) Kemal razmišlja ta čas na bojišču:

V tej vojni ni nobenega smisla. Kako je lahko to sveta vojna, če naši zavezniki molijo h krščanskemu bogu, naši sovražniki pa so videti, kot da nosijo s sabo molilne preproge? /.../

Kako se je lahko tako motil, ko je mislil, da je streljanje z ostrostrelsko puško prijaznejša oblika ubijanja. V strelskih jarkih se možje spopadajo /.../ in vsa orožja v diviziji streljajo hkrati in v splošno smer proti sovražniku. Nihče ne more biti bolj prepričan, koga je zadela njegova krogla, ali če je sploh koga zadela. Kemal ima edini ostrostrelsko puško ... in ga obteži odgovornost za ubite, ko ve, katere ljudi je res ubil prav on ...

Fatma najde čisto izčrpano Lucine. Da jo reši, tvega svoje življenje ...

"Z mano boš živela. ..."

Lucine zajoče ob besedah boš živela. Po žilah ji steče utekočinjen bes. Udari žensko, tepe jo po obrazu, ramenih, po prsih. Ženska ovije svoje čokate roke okrog njenega telesa in jo stisne. Lucine se zvija in upira, dokler ji ne zmanjka moči in ji udi ne ohrominjo od žalosti. Tam, z glavo, pritisnjeno na ženskino obilno oprsje, in z rokami, pritisnjenimi ob boke, Lucine podleže življenju. Zdrsne na tla in ženska jo še kar objema.

"Ljudje nismo to, kar so nam naredili," ji šepne v uho. /.../

"Jaz sem Fatma in Alah te je poslal meni v varstvo /.../. Zlato ne izgubi vrednosti, če pade v blato."

...

To so delčki zgodb iz neke dežele.

Da bi mi našli v zgodbah več kot le neko preteklost.

Da bi našli življenje.

Tistega, ki je vredno!

* Modro obarvani so dobesedni prepisi iz knjige.

Orhanova dediščina (trda vezava)

Aline Ohanesian: Orhanova dediščina

http://felix.si/zenski-romani/10903-orhanova-dediscina-trda-vezava-9789610026884.html

Armenski genocid - Wikipedija, prosta enciklopedija

Armenski genocid je skupno ime za dve obdobji, v katerem je vojska Otomanskega cesarstva na ozemlju današnje vzhodne Turčije pobila in izselila veliko število Armencev, s čimer je na tem ozemlju izumrla zahodna armenščina.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
4
Ana Kos
0
Oct 01, 2015
In ja, v ognju se preizkuša zlato ......
in goreti, zgoreti ni kar tako ...
Morda pa v ognju odpade vse, kar ni ljubezen (=zlato)?
#4
Ana Kos
0
Oct 01, 2015
Res, VinKos, zlato ne itgubi svoje vrednosti ............... morda pa jo, kadar se čisto razgubi razdrobljeno v svinjariji sveta? Če se daruje, pa morda pozlati svet ...
#3
Vin Kos
0
Oct 01, 2015
Zlato ozadje je na ikonah znamenje Vseprisotnega.
Če se njegova podoba v nas zamaže, smo odgovorni za to,
da v nas spet zasije. Bomo čisto ali umazano zlato?

Pri zlatupodobnosti je neudobno to,
da se v ognju preizkuša zlato. To
pa ni nekaj za "milo jerico" . . .

Armenski (in naš) narod je bil hudo preizkušan.
Koliko žrtvenih jagnjet, nikomur škodljivih,
je pomorjeno bilo! Za()kaj vse to?
#2
Vin Kos
1
Sep 30, 2015
"Zlato ne izgubi vrednosti, če pade v blato."
A mora biti skrbno pob(i)rano
in (o)prano.
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2015-09-30 08:53:29 (Sep 30, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Anatolija - Wikipedija, prosta enciklopedija

Anatólija (turško Anadolu, iz grščine ανατολη - »sončni vzhod«; primerjaj Orient in Levant) ali Mala Azija (iz latinščine Asia Minor) je polotok v jugozahodni Aziji, ki danes predstavlja azijski del Turčije. Na severu je omejen s Črnim morjem, na severozahodu z Marmarskim morjem ter morskima ožinama Bospor in Dardanele, na zahodu z Egejskim in na jugu s Sredozemskim morjem. Vzhodna meja ni ostro določena, pogosto jemljejo kar meje današnje Turčije.

Armenija - Wikipedija, prosta enciklopedija

Republika Armenija je celinska država v južnem Zakavkazju, ozemeljskem pasu med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom. Na severu meji na Gruzijo, na vzhodu na Azerbajdžan (in tudi na samo v Erevanu priznano tvorbo Gorski Karabah), na jugu na Iran, na jugozahodu na azerbajdžansko eksklavo Nahičevan (Naxcivan) in na zahodu na Turčijo. Pred razpadom Sovjetske zveze je Armeniji po Stalinovem odloku (iz leta 1923, ko je bil minister za narodnosti) pripadala še eksklavica Baškend znotraj ozemlja Azerbajdžana, Azerbajdžanu pa so pripadale štiri eksklave znotraj province Tavuš in še ena znotraj province Ararat. Po razpadu Sovjetske zveze in ob izbruhu napetosti zaradi Gorskega Karabaha sta obe državi zasedli te eksklavice znotraj svojih ozemelj. Trenutno sta odprti le meji z Gruzijo in Iranom, meje s Turčijo in Azerbajdžanom pa so hermetično zaprte.

Armenci - Wikipedija, prosta enciklopedija

Armenci so narod oz. etnična skupina, ki izvira iz vzhodne Male Azije[navedi vir] . Precej jih še vedno živi na tem območju, še posebej v današnji Republiki Armeniji, skoraj še enkrat toliko jih živi raztresenih po svetu.

Armenski genocid - Wikipedija, prosta enciklopedija

Armenski genocid je skupno ime za dve obdobji, v katerem je vojska Otomanskega cesarstva na ozemlju današnje vzhodne Turčije pobila in izselila veliko število Armencev, s čimer je na tem ozemlju izumrla zahodna armenščina.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Sarah Crossan: Eno
Ali dober pes laja?
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2021
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj