Članek
Če je že moral nekdo umreti, je dobro, da je to mama ...
Objavljeno Jun 05, 2016

Žena, mama, ki ima najstniške otroke, umira.

Kaj vse je poskusila, da bi bolezen premagala, toda ne ... Bolezen je neusmiljena. Mož in otroci se je oklepajo, ona v ljubezni črpa poslednje moči. Hvaležna je za vsak dan, ko se počuti malo bolje, ko je moči malo več ... tedaj se spet zbudijo iskrice upanja.

Pa vendar ... počasi pojema ... počasi iz nje drsi življenje.

Poslavlja se. Pripravlja še pisemca in darilca za otroke, za potem, ko nje ne bo več. Kot pozdrav iz nebes.

Nekega dne za vedno zapre oči. Prsni koš se umiri, srčni utrip zamre.

Otroci in mož jočejo.

Tudi ljudem, ki so jo spremljali, je zelo težko.

...

Kasneje se oglasi ena od osebja, ta, ki se je študijsko poglabljala v odnose med ljudmi, pa v umiranje in žalovanje, pa v življenje potem. Kako živeti brez ljubljene osebe.

"Če je že moral umreti eden od staršev, potem je bolje, da je to mama. Kajti mama je vse bistveno, za kar je na svetu kot mama, že naredila v prvem desetletju otrokovega življenje. Potem, kasneje, v času pubertete je pa tako zelo pomemben oče. Kako upam, da bo ta oče zmogel svojo nalogo ..."

Večkrat sem slišala o tem, kako zelo je pomemben oče v življenju svojih odraščajočih otrok!

In zdaj ponujam v branje opažanja neke pediatrinje v zvezi s tem, kako zelo deklice potrebujejo očeta, nekaj delčkov kopiram (spodaj je še nekaj povezav):

Videla sem dekleta, ki so zapustila svoje srednješolske teniške ekipe, nehale hoditi v šolo in si v telo vrezale ali vtetovirale začetnice in podobe različnih kultov – samo da bi videle, ali bodo očetje opazili.

Opazovala sem tudi, kako se hčere pogovarjajo z očeti. Ko v sobo vstopi oče, se deklica spremeni. Vse na njej se spremeni: njene oči, usta, kretnje, govorica telesa. V očetovi prisotnosti dekle ni nikoli mlačno.

Mati se ji morda zdi samoumevna, vi pa ne. Zasije – ali pa zajoče. Natančno vas opazuje. Oklepa se vaših besed. Upa na vašo pozornost in s strahom ali obupom čaka nanjo. Potrebuje droben gib, s katerim jo potrdite, opogumljajoče kimanje ali pa le preprost očesni stik, ki ji bo povedal, da vam je mar in da ste ji pripravljeni pomagati.                                           

Kadar je z vami, se bo vaša hči bolj potrudila, da bi blestela. Ko jo učite, si bo hitreje zapomnila. Kadar jo vodite, bo pridobila samozavest.

..

https://www.iskreni.net/druzina/starsevstvo/41-biti-oce/166563-kaj-sin-potrebuje-od-oceta.html

https://www.iskreni.net/druzina/starsevstvo/41-biti-oce/166350-zakaj-hcere-tako-zelo-potrebujejo-ocete.html

https://www.iskreni.net/druzina/starsevstvo/41-biti-oce/166301-oce-je-otrokova-socialna-maternica.html

Gita, res, zelo zelo se mi zdi, da je tako, kot pravijo ... oče je nadvse pomemben. Na srečo tudi v drugačnih okoliščinah zrastejo fejst punce, kajne ... in tudi v idealnih ne zrastejo same fejst ... No ja ... In sinovi ... podobni mami? Misliš, da vsak fant poišče ženo, podobno mami ali predvsem kakšen iz čudne družine?

Anka, objem <3

Ana <3

Anka, prijateljica! Ti si izredna mama! <3 (Pred kratkim je umrl en očka, očka dveh majhnih otrok, ostaja mamica ... in mislim nanjo ... naj jo Bog blagoslavlja. Morda je pa tako, da ostanejo same zelo močne mame?)

Moja Urška ga je imela žal le pet let......morda bi bilo bolje, ko bi jaz umrla.....