Članek
Mama, uničuješ moj lajf!
Objavljeno Jun 22, 2016

Sinu zatežim, da naj pospravi sobo. Ne prvič. In on se postavi in mi vrže pod nos: "Mama, uničuješ moj lajf!"

Ojej! Uničujem mu lajf!?

Kasneje razmišljam o tem in se spomnim, kako mi je nekaj podobnega rekel, ko je bil še precej manjši, imel je kakšna štiri, morda pet let.

V tistih časih sva šla včasih midva sama iz Ljubljane na Tolminsko in po več dni uživala v najini medsebojni družbi. Delala sem na vrtu in sinek mi je pomagal. Delala sva dolge dolge sprehode, se vračala v trdi temi iz gozda, ko sem ga spečega nosila štuporamo, imela mnogo pametnih pogovorov o življenju in smrti.


No, in nekega jesenskega dne je še spal v moji postelji, jaz pa sem delala spodaj na vrtu. Seveda fant lahko sam vstane, ko se zbudi. Mamina logika.

Ki pa se ne izkaže kot pravilna.

Kajti fant ni našel svojih hlač.

In je vpil na ves glas na pomoč, kajti brez hlač pa niti slučajno ne bo šel ven.

No, ker je sosed delal na njivi s traktorjem, nisem sinovega vpitja takoj slišala in ne pri priči pritekla na pomoč.

No, slednjič sem vendar pritekla v hišo in gor v sobo, kjer je sin sedel na postelji in mi jezno rekel: "Mama, kako mi lahko tako zapravljaš čas!" Seveda, on bi tekel ven gledat, kako sosed pospravlja koruzo, pa ni mogel, ko je bil brez hlač.

No, in ko so bile hlače na njem, je brez zajtrka stekel ven in na svoj traktor ... pomagat sosedu spravljat koruzo :)




Ja, takrat sem zapravljala njegov čas ... danes uničujem njegov lajf ...

...

Sin, pa ti ... in moj lajf? ;)

Slehernik, ki želi vplivati na družbo potrebuje vzvod preko katerega uveljavi svoje želje, svoje zahteve, ali vizije. - Recimo katehet ima vso možnost, da opere možgane svojim gojencem. Ima skupino mladih ljudi, ki redno hodijo k veronauku in katerim lahko dan za dnem vceplja ideologijo po svoji meri. - To lahko v zadostni meri počne tudi učitelj v šoli. - Delodajalec ima skozi plače odličen vzvod za discipliniranje delavca. - Vladajoča elita skozi pravni red obvladuje široke ljudske mase. - Korporacije skozi obvladovanje svetovnih cen dobrin, lahko destabilizirajo ali tudi povzdignejo ekonomijo nacionalnih držav. - Finančni, bančni lobiji skozi posojilno politiko in zadolženostjo držav lahko bistveno vplivajo na vladajočo elito zadolženih držav. Če torej govorite o domnevnem Kučanovem vplivu na karkoli, morate najprej pokazati na vzvod s katerim naj bi učinkoviti vplival na izvajalce njegove politike. Ne skrivam svojih simpatij do Milana Kučana, a vendar ali ima Kučan kakšen vzvod, da bi pritiskal name, da bi izvajal njegove zamisli? Nobenega vzvoda nima! Ne glede na vse moje simpatije do njega, še vedno mislim s svojo glavo. Poglejte primer Jankovićeve kandidature pred 5 leti. http://rado.blog.siol.net/2011/10/10/politicni-strel-v-lastno-nogo/ Kučanovo podporo Jankoviću sem ocenil kot slabo in sem jo skritiziral. Pa Kučana cenim! Toliko o vzvodih moči. Kučan danes poseduje zelo, zelo malo vzvodov. Njegov čas je minil.

Aja, Rado, sem prebrala tvoj prispevek - in naj dodam, da se včasih čisto strinjam v tvojih razmišljanjih. Kučana pa nimam posebno rada. Ampak saj nimam nobenega politika ... vsaj ne kot politika :)

Rado, ja, res, vsi ti, ki si jih (nas) naštel, na svoj način vplivajo (vplivamo) na druge. Navsezadnje tudi ti vplivaš na svoje bralce s svojimi prispevki in komentarji, najmanj s tem - drugih tvojih področij ne poznam. Vsak od nas je odgovoren za to, da uči Resnico. Vsak od nas je odgovoren, da svojo resnico pogosto preverja ... kajti včasih se izkaže, da nekaj ni resnica, čeprav se je trdilo, da je. Trudim se, da pri svojih urah poudarjam res le resnico ... poudarek je na tem, da bi otroci našli najboljše stvari v življenju ... o tem sem nekaj malega napisala pred kratkim, ko sem pisala o SOS stekleničkah. Poti k Dobremu so različne. Graditi je potrebno na resnici, ljubezni, sočutju, medčloveških odnosih itd ... Kučan? Seveda ima svoje vzvode. So ljudje, ki ga poslušajo, verjamejo temu, kar reče, upoštevajo. Ni potrebno biti aktiven politik (pa on skorajda je) niti učitelj, katehet, zdravnik ... za to. Vsak, skoraj vsak ima možnost na kakšen način vplivati na druge ... Se ne strinjaš, da je tako? In Kučan je zagotovo mnogo bolj vpliven kot marsikdo drug. Tako mislim jaz.

Rado, 8, oh, Kučan seveda dela ... Moja hči ga je videla travo kosit :) S kosilnico seveda, ne s koso. :) Sicer pa ... to, da ne dela nič, ni res. Udeležuje se vseh vrst "procesij", kjer je zelo poemembno, da je zraven. Včeraj sem malo ujela tistega na Novi24, ko naj bi bila na soočenju Kučan in JJ, pa Kučana seveda ni bilo ... le kdo je verjel, da bo?? No, in tam sem slišala, da je bil Kučan v Velenju na kaj vem kateri veselici ... Meni je bilo tisto strašno neumno, da je obstajal (ali še obstaja?) urad bivšega predsednika (ali nekaj takega). Če hoče nekdo delat tudi potem, naj vendar dela kaj za svoj denar, a ne? --- Masad, 10, se strinjam. Je še kako aktiven ...

Masad, 7, pa se mi zdi, da na tak način starši moramo uničevat lajf svojih otrok ... sicer ne bodo zrasli :) Glih vsega pa niso krivi politiki! :) Razvajeni otroci niso taki zaradi politikov, vsaj v glavnem ne. ;)

Rado, 6, pa on JE središče sveta! :D (Sin namreč, ne Kučan ... Ali pa tudi Kučan ;) ) (Oja, si ga kar pogruntal, mojega sina!)

Rado K., preberi tole mnenje s slovenskega spleta: Narod si je kriv sam, saj že 25 let voli eno in isto (lds=smc in sd) ter pričakuje spremembe, boljše življenje, drugačno politiko. Tako pa ni nič drugega kot divje plenjenje, vmes vam malo pomahajo z janševo figuro, da vas zamotijo, oni pa dalje. Saj dovoliš, da se mnogi z mnenjem o Kučanovi neaktivnosti ne strinjamo? In vidimo stvari drugače. Penzioner my ass... Mimogrede, kaj je imel iti na kavo k Bratuškovi? Si šel ti, jaz? Pa še prej romanje na magistrat? Pa še bi se našlo...

Lara, kajne, sekundarni so naši lajfi ... in to je pravzaprav normalno. V bistvu otrok marsikdaj drugače vidi šele, ko je odrasel ... in predvsem takrat, ko se sam preživlja. Zdi se mi, da je to obdobje vmes pa kar težko. Marsikdaj. Ampak tako lepše je, kadar otroci razumejo, da je to in to pač za narediti - in če to sprejmemo eni in drugi, da pač določene reči je potrebno narediti, porabimo energijo smao za delo samo, ne pa za goro izogovor, odlašanja, pregovarjanja ... Zakaj otroci (in odrasli?) mnogokrat ne pogruntajo, da če nekaj takoj narediš, je narejeno in potem človek prost? Hmmmm? Ali pač tako mora biti? ;) Spada k temu, da človek ve, da drugi vedo, da on sploh obstaja?

Kučan je penzionist in ne dela nič. V vlogo izpostavljenega ga poriva Janša, ki ga kar naprej vleče iz naftalina.

Lajf nam uničujejo Milan Kučan, Janez Janša in še kakih (bivših in zdajšnjih) 8000 politikov in bogatunov. Ne pa kakšna mama...

Ljubka zgodba! Kaže na predpubertetno stanje zavesti otroka, ko sebe postavlja in dojema kot središče sveta,

naši lajfi so sekundarni... imam tudi sama enega... točno takega ;) No, upam, da ga kaj kmalu mine. :D

Anka, ko bo sin večji, bo morda kaj takega slišal o sebi od svojih otrok :D ... sicer pa ... včasih uničujemo življenje (sebi ali drugim), se pa izkaže, da je bilo tisto uničevanje čisto koristno :)

zanimive ugotovitve :P

Dajana, hehe, pa ne, da imaš tudi ti kakšnega takega sina? :D :D Ah ti naši otroci! <3

Joj, kje je tist smajli iz Facebooka - kužek, ki skače od veselja! <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3