Članek
Zdaj pa vem, katera zgaga uničuje moj pušpan - pušpanova vešča!
Objavljeno Jun 28, 2016

Ja, zdaj vem. Pušpanova vešča je to.

Pušpane sva z možem zasadila - tako kot vse - z veliko ljubeznijo. Pušpani so nama še posebej ljubi, in zalivala sva jih in skrbela zanje v suši in zimi, da so postali počasi prav mogočni grmi. Večji del sva jih posadila na tisto stran vrta, kjer burja zelo brije, da pozimi nekoliko zavarujejo posamezne rastlince pred najhujšim mrazom.

... a zadnja leta sem opažala, da grmi niso na višku zdravja, oapžala sem, da se kakšne veje sušijo, videla sem sicer v grmih nekakšne pajčevine, toda mislila sem, da so res le pajčevine. (Prav zelo se pa pušpanu nisem posvečala, saj nisem redno oz. vedno tukaj.)

Toda ne, zdaj vem, da to niso pajčevine, pač pa gre za bube gosenic pušpanove vešče, ki je menda prišla k nam s Kitajske. Pred nekaj dnevi sem gosenico te vešče videla na janežu poleg pušpana in potem, ko sem pregledovala grme, je iz enega odletela vešča, verjetno je bila pušpanova, krilca so nežna in nekoliko modrikasta. (Slikca je še v fotoaparatu.)

No, zdaj imam diagnozo. Zdaj pa zdravljenje in preventiva ...

Strokovnjaki sicer priporočajo insekticide, toda jaz tega ne sprejmem, bom že našla način!! Nektarino in breskve, dokler so bile en toliko majhne, da sem večino dosegla, sem redno obtrgavala, potrgala vse skravžljane liste ... ko pa drevo zraste, ima pa že več svojih moči! Tako sem ohranila drevesa in zrasla so brez kemikalij. Res pa je mož dodal okrog nektarininega debelca bakreno žičko (kar je na blogu svetoval Abram).

No, zdaj sem vse pušpanove grme pregledala, delno sem jih obstrigla ... naprej bomo pa videli.

Strokovnjak priporoča, da povabimo ptice bližje (no, saj pri nas so dobrodošle!), jim damo pozimi tam hrano, saj del te zalege pojedo ptice, drugih naravnih sovražnikov pa pri nas pušpanova vešča nima.

Škoda bi bilo zaradi teh požrešnih gosenic, ki jih je v enem letu lahko kakšnih 5 generacij, izgubiti pušpane, ki so na Slovenskem starodavna in zelo priljubljena rastlina ...

---

12. 7. 2016:

Dodajam slikci:

---

 

http://vrtickarji.substral.si/clanek/puspanova-vesca

Dodajam: http://www.publishwall.si/ika.osem8/photos/photo/131507 http://www.publishwall.si/ika.osem8/photos/photo/131508 Lp, :)

Kazalo je, da je z našim pušpanom konec. Koliko časa sem mu lani posvetila. Ročno pregledovala grm za grmom. Obrezovala veje. Prepirala z močnim curkom vode - vsekakor pa brez vseh kemikalij. Ampak ker je bila diagnoza pozno postavljena in ker nisem stalno tam, kjer je moj vrt, je kazalo, da naših lepih grmov ne bo več. Letos tudi nisem uspela pomladi začeti z deli ... potem sem pa vsa prenečena in vesela in hvaležna opazila, da si je več grmov kljub vsemu opomoglo!! <3

Sem videla včeraj, da so ponekod še "pajčevine" ... Bom delala naprej :)

O, najlepša hvala, zdaj pa vidim! Pri meni podobno izgleda! IN sploh, če so gosenice tiste krivke, potem so fizično možno odstranljive .... drugače je, če je nek virus, ki zajame celo rastlino. Vse dobro ti želim!

Saj to, tvoj blog sem odprla vsaj dvakrat, ampak ni kar tako najdljivo :) Mi daš link? Tudi jaz mislim, da bodo moji pušpani preživeli, se bom pač z njimi veliko ukvarjala :) Vešč pa ne maram ;)

Ana - JJJ :) Fotke sem dodala na moj blog (lahko ti jih tudi pošljem) to so moji pušpani. Sedaj so vsi lepi zeleni in živijo. Sicer so mi pametovali, da ne bo nič, ker sem jih res dobro obstrigla. Nekateri so jih kar posekali... Sem mnenja, da je vedno vredno poizkusiti in korenine niso poškodovane... Sicer pa razmišljam tudi, da jih bom sedaj vedno dobro oblikovala in ne bodo imeli skrivališča in domovanja metulji, vešče pri meni... Sedaj sem dobila odgovor - vešče :D Torej vešč ne bo :D Naj ti uspe :)

Ika, ne vem, kje naj bi bile te slikce, ki jih omenjaš! Zdaj bom vrgla ven filmček o pušpanovi vešči, ker je v bistvu, žal, reklama za "strupe", dodajam pa en hudo stvaren filmček, ki sme ga zdaj našla.

Ika, vidiš, videla sem to o pušpanovi vešči - in šele potem registrirala, da je pravzaprav to reklama ... grrr ... in jaz sem dala ta filmček gor, ker je pač povedal diagnozo ... Zdravila bom pa jaz sama, brez teh strupov .... (Mi je pa rekla ena gospa, da so špricali, pa vseeno ni bilo dobro. Potem je še lažja odločitev za "ne -cidom!"!)

Ana. Poizkusi oblikovati. Morda jih rešiš. Poglej pri meni v fotografijah...sem dodala 2 slikici... Ana ne uporabljaj cide in ne delaj reklame za njih (cide). Obstaja veliko alternative in imamo izbiro.

Sponko, jedla jih ravno ne bi, ampak razmišljala sem o tem, če imajo gosenice tudi tisti cilj po preživetju ... :) Zdaj pa vidiš, kako pomembne so meditacije! Kako pomembno je to, kar poslušamo, govorimo, beremo ... in jemo :) :P

Sponko, a veš, da res ne vem, kaj bi. In to, da je gosenica živa ... in ja, morda tudi lepa, no, meni se ne zdi .... se mi zdi, kot avtobus :D IN ko je vešča zletela iz grma in sedla, pomisli!!, na figov list, sem jo kar pustila. In je prišel en moški in jo - ubil. Jaz sem pa razmišljala, kaj bi naredil g. Leon. Čisto zares sem to razmišljala ... no, razmišljala sem, kaj naj naredim z njo ... Vpliv branja, kaj! :) Doslej ravno z veščami nisem bila posebno usmiljena, vsaj ne s tistimi v stanovanju, tiste zunaj sem pač pustila v miru ...

Ika, bo šlo, kajne! Mora iti - brez -cidov :) Filmček je pač reklama za tiste -cide :)

Ana tudi jaz imam pušpane in vešče... Naredila sem korenit rez in pušpane zmanjšala, obstrigla...približno mesec dni nazaj... sprva so bili res čisto oskubljeni sedaj pa so oživeli...(grem poslikati .)... Vse obstriženo sem sežgala, da se ne bi gosenice zaredile še kje. Ne uporabljam nobenih "cidov"...