Članek
Nori mož
Objavljeno Jun 29, 2016

Vprašaš me, kako sem postal nor. Takole se je zgodilo. Nekega dne, davno pred rojstvom mnogih bogov, sem se prebudil iz globokega spanca ter ugotovil, da so mi bile ukradene vse maske. Sedem mask, ki sem si jih prikrojil in jih nosil v sedmih življenjih. Sedaj sem brez vsake maske tekel skozi ulični vrvež in vpil: "Tatovi, tatovi, prekleti tatovi."
Moški in ženske so se mi smejali in nekateri so v strahu pred menoj bežali k svojim hišam.
In ko sem prišel do tržnice, je mladenič, stoječ na bližnji strehi, zavpil: "Norec je!" Zazrl sem se navzgor, da bi ga ugledal, in tedaj je sonce prvič poljubilo moj goli obraz. Prvikrat je sonce poljubilo moje lice in duša mi je vzplamtela v ljubezni do sonca. Mask si nisem želel več. Kakor v transu sem vzkliknil: "Blagoslovljeni tatovi, ki so mi ukradli maske."
Tako sem postal nori mož.
V svoji norosti sem našel tako svobodo kot gotovost. Svobodo osamljenosti in varnosti pred tem, da bi me razumeli. Kajti tisti, ki nas razumejo, zasužnjijo nekaj v nas.
Vendar naj ne bom preveč ponosen na svojo varnost. Tudi tat v ječi je varen pred drugim roparjem.


Zgodbo sem prepisala iz knjige z naslovom Nori mož (v knjigi je še precej drugih zgodb) Kahlila Gibrana.

Martinka, še dobro, da je splet, da se lahko javno dajeva :D

VinKos, in kdo si ti - tat, ropar ... ali mistik? In kaj je svoboda? Včasih je za ene to, da hodijo svobodno tja in sem, za druge pa poznajo natančno mejo ... Čudna reč je ta svoboda. V bistvu je tako, da naj nam ne bi bilo vseeno za tisto, kar imamo radi. Za človeka, ki ga imamo radi. A je potem to lastninjenje? Ali si eden lahko lasti, drugi pa ne? Potem to ni soodnos ... pač pa je ... hm, eden recimo ... diktator ;) :P :P

Normalno je lastniniti. Kupčevati, trgovati. Last spoštovati. Tega ne počno tatovi, roparji in - mistiki! Nekatere stvari so žive samo v svobodi. Zunaj umro. Tanka je meja med lastninjenjem in ljubeznijo. A ostra, stroga. Enačaja nikoli ni. Ljubezen daje dihati. Zato tudi trpi. Ali pa je ni. "Imamo radi ... kadar dajemo svobodo in si ne lastimo čez mero .... " Kdo določa mero?

VinKos, praviš: "Samo nor-ost pa človeka od-reši nor-mal-nos-ti in s tem o-last-ninje-nos-ti." Misliš, da sta normalnost in olastninjenost povezana, nujno povezana? Zdi se mi, da je marsikakšen človek, ki se ima za svobodnega (od tega in tega in tega) zelo zelo navezan na stvari ... (na stvari, ljudi ...) Pravilno videti? Mali princ je imel eno samo vrtnico ... in tista je bila njegova ... vse zemeljske vrtnice je niso mogle nadomestiti. Imel jo je rad ... Si jo je lastil? Včasih se mi zdi čisto mimo skušati razločiti med obojim. Imamo radi ... kadar dajemo svobodo in si ne lastimo čez mero ....

Birds of a feather flock together . . . Ptiči istega perja letijo skupaj. Na ozdravitev pa kar upaj! Lara - Gibrana si pa tudi naša "lasti". Največja s-last je ob-last. Samo nor-ost pa človeka od-reši nor-mal-nos-ti in s tem o-last-ninje-nos-ti.

Lara, prva misel: Gibran Larin, nori mož moj :D :D Zdaj bomo pa videli, če se oglasi kakšen nori mož :D ;) Anka, kajne! :)

Zanimiva zgodba

Gibran je itak moj moj :D