Članek
Mladost je veselje, starost sama žalost ...?
Objavljeno Oct 06, 2016

-

"Pravijo, da je mladost veselje, starost pa sama žalost." Stara gospa sedi na svoji postelji, Hana sedi ob njej. ... bo gospa še kaj rekla ... zdi se ji, da ni dokončala misli.

"Pa se ne strinjam," gospa, stara krepko čez 90 let, po premoru nadaljuje. "Mladost je veselje, ampak tudi starost je lepa. Ne morem reči, da sem zdaj, ko sem stara, žalostna. Noben dan nisem žalostna. Zakaj bi bila, saj sem pri dobrih ljudeh."

"Kajne, poskrbijo za vas! Noge vam res ne služijo več, pa vseeno ni vse žalostno."

"Ja, žalostno je to, da človek ne more poskrbeti sam zase. Ko ne more vstati in iti, kakor bi rad ... Se umiti. Iti na stranišče. ... Pa vendar nisem žalostna."

"Imate ljudi, ki vas imajo radi in ki poskrbijo za to, za kar sami ne morete!"

Hana čuti polnost gospejinega življenja. Kdo je tisti, ki bo lahko ocenil, katero življenje je vredno, da je?

Gospa sicer ne more hoditi in še marsičesa drugega ne more sama. Ampak kljub vsemu je polna življenja. Živi tudi v bogatih spominih, hvaležna in mirna. Fanta ji je vzela vojna. Pa potem nobenega drugega ni vzljubila.

Zdaj Hana še bolj razume pesmico, ki jo gospa večkrat pove:

"Vse pride. Vse mine.

Se vse spremeni.

Le roža ljubezni

do groba cveti."

In vedno čez trenutek ali dva doda:

"Pa še duže."

Le roža ljubezni do groba cveti. Pa še duže. Tako roža ljubezni do njenega ljubljenega fanta ... kot tudi sama ljubezen v njej. Tista širna ljubezen, ki jo vso prežema. Do smrti bo v njej ljubezen. Toplina. Tisto, ko ji zasijejo oči, ko reče: "Pri dobrih ljudeh sem!" Ali pa: "Vi ste zlati za stare ljudi."

Hana ji včasih reče: "Vi ste zlati za tiste, ki za vas skrbijo. Niso vsi bolniki tako prijazni. Z vami je vsem lepo!"

Bolniki so različni. Kakšni so jezljivi, godrnjavi, odklonilni ... Ali pa nočejo biti nič sami. Eni se jezijo na ljudi, kakšni se jezijo na bolezen, na svojo onemoglost. Taki bolniki, kot je ta gospa, so prav "za srce". Ob takih bolnikih se srce napolni s hvaležnostjo. Ob takih bolnikih je tako lahko začutiti lepoto svojega poklica, katerega vsebina je pomagati bolnim.

Hkrati je pa gotovo res, da se "izpopolnimo" še posebej v težjih situacijah, razmišlja Hana. Pa ne gre samo za zdravstveno težje situacije, pač pa za to, da ljubimo tudi takrat, ko nas bolniki odklanjajo, kregajo, nam ne zaupajo, da delamo zanje, kakor najbolje moremo ...

"Starost ni sama žalost, meni ni hudega," reče gospa.

"Ob vas je vsem nam lepo!" toplo reče Hana. "Če vas ne bi bilo, bi bilo manj ljubezni na svetu!"

Vedno gre za to, če imamo radi! pomisli. Če imamo radi. Če smo pa tudi ljubljeni, je pa še lepše.

Gospa, kot bi ujela njene misli, spet povzame svojo ljubo pesmico:

"Vse pride. Vse mine.

Se vse spremeni.

Le roža ljubezni

do groba cveti.

...

Pa še duže."

Aleksander, kako res! Tudi politiki, čeprav odločajo o vsem narodu, o vsej državi ali še širše, včasih ne vejo nič o "sosedovem vrtu", poznajo smao svojo malo gredico in mislijo, da vse vejo. Na vseh področjih je tako. Zdravnik, ki stalno ne raziskuje vseh področij, zastane ...

N

@Ana Kos, strinjam se z vami. Ljudje vse preveč enostransko razmišljajo.

Aleksander, oja, tudi take poznam tudi jaz. Eni imajo vse preveč v glavi, kaj morajo drugi narediti zanje, in ne, kaj morejo narediti sami! IN ko je v človeku ta miselnost, je podobno kot s prepranimi možgani na kateremkoli področju. Eni NIČESAR ne raziskujejo ... mislijo, da vedo vse ... in tako sploh niso pripravljeni na neko področje pokukati z druge strani ... Žal.

N

Med mladimi okoli mene pa vse polno takih, ki bi bili veseli, če jim ne bi bilo treba delati, hoditi v službo, eni bi še rit dali pucat drugemu... Res ne vem, kaj je temu folku. Ljudje so lahko srečni, da lahko delajo, hodijo v službo, sami skrbijo zase,... Ja, ko pride starost, pa jamranje, kako je bilo v mladosti lepo, ko so še lahko skrbeli zase... Ne vem, če so že v generaciji te stare ženske tako razmišljali, da bi bili veseli, če jim ne bi bilo treba delati. Če so, potem so na starost uvideli, kako to izgleda in bi lahko mladim posredovali to svojo izkušnjo. Ni vse slabo v starosti. Stari ljudje imajo tudi svoje izkušnje, ki jih lahko delijo z mladimi, prenesejo na mlade...

Dum, prava je polna miline in topline, ne pade, četudi dedec cedi sline :P

Dum? Eni pravijo, da je v peklu vroče - torej ne toplo? ;) Oja, se strinjam, brez ljubezni je vse en mrzel nič ...

Anka! Res: vsa čast tej gospe! <3

Vsa čast tej gospe......mnogi starejši so veliko obiskovani, pa jim še ni dovolj.....poznam gospo, Ki jo obiskujejo svojci, mnogi prijatelji, pa ji še ni dovolj, ona bi še.....