Članek
Vsi ljudje bi radi živeli na vrhu gore ...
Objavljeno Aug 16, 2016




Spoznal sem, da vsi ljudje hočejo

živeti na vrhu gore,

niso pa ugotovili,

da je prava sreča v načinu,

kako človek doseže vrh.

(Gabriel Garcia Marquez
)

Sreča je v načinu, kako hoditi, kako priti na goro. Nikoli po truplih drugih, nikoli po žrtvah drugih. Nikoli po garanju drugih.
Samo s svojimi nogami, s svojimi žulji, s svojim potom ... S svojim trudom.
Tako je pošteno.
In seveda lahko hvaležno sprejmemo roko brata ... (Kako se rada spomnim roke svojega bodočega moža, ko me je bilo strah v strmem ledenem ozebniku Jalovca!)
Na marsikateri vrh lahko pride (premožnejši) človek brez posebnega truda ... s helikopterjem, z žičnico ... Vendar najbolj osreči prigaran vrh (če ima človek zdrave noge).
Vsak človek ima pravico do sreče. Čisto vsak.
A pot do nje ni vsaka dobra. Pravzaprav dvomim, da je potem tisto sploh resničen mir ... sreča ...
Človek se zgošča tudi s tem, ko je trd do sebe, ko ne popušča lenobi, čustvom, ki bi ga vlekla k tlom, išče pravo pot ... vsak trenutek, vsak dan.
Lahko gre po neki smeri, po markirani poti, vendar je od njega odvisno, ali se bo strogo držal poti ali pa jo bo "nadgradil" tako, da bo še lepša, še bolj njegova. Če gre z utečene poti, pa tvega tudi, da zaide ... da pade ... Vprašanje je, če se bo vedno lahko vrnil.
"Čujte in molite ...!"
Ja, čujmo, bodimo pozorni ...


Sponko, potem pa gor ostani! ;) Ja, res je, spust je včasih res težak ... Morda je tudi tisti v moralnem smislu zelo težak ...

Rak! Kajne! Meni se tudi romanje zdi pot ... zame ni cilj tisto na koncu, pač pa vso pot ... Da bi le spoznali smisel poti! Tudi tebi lep pozdrav!

Anka, se strinjam! Včasih je težko najti pravo mero med tem, koliko se je potrebno res potruditi, kdaj morda preko samega sebe, in kdaj odnehati, (se) prepustiti. Zagotovo ima pa resnično vrednost, tako, ki greje v srcu, res samo tisto, kar je bilo pošteno prisluženo ... In če imamo v srcu zaupanje v Boga, je mnogo lažje kot sicer ... vsaj zdi se mi, da je tako - res je pa, da poznamo samo eno pot - svojo ... pa še to precej malo ...

Ana, že od nekdaj je moj moto, da se življenje odvija na poti. Vrh je samo skrajna točka, kjer spoznaš uspešnost in smisel poti. Lep pozdrav!

Kako res je Ana! Vsak najmanjši dosežek, ki ga dosežeš s svojim trudom in delom ima povsem drug priokus kot podarjeno, prigoljufano ali morda celo ukradeno...... Pot je samemu težka, a če povabiš na to pot Boga, je lažja....