Članek
Neprenehoma molite!
Objavljeno Jan 03, 2017

Misel, s katero se zbudim.

Misel, ki jo tako zelo močno čutim kar naprej ... zadnje dni, tedne ...

Neprenehoma mollite.

Ljudje imamo želje, hrepenenja, v nas živijo ideali ... Ampak marsikaj se ne zgodi tako, kot si želimo. Naša tako željena pot, naš Camino, ima nepredvidene ovinke, večje spuste ali klance, kot smo jih pričakovali, tudi plazove čez pot, včasih pot odnese reka ... Ni druge možnosti, kot iskati pot naprej. Kot plezati čez ovire ... se prepustiti poti ... Zaupati, da bo vse dobro, če bomo naredili vse po svojih najboljših močeh, v prisluhnjenju notranjemu glasu ... Glasu Stvarnika v nas.

V meni zapoje pesem:

"Alabare, alabare, alabare, alabare, a mi Senor.

/.../

Gore se bodo premikale,

gore se bodo premikale,

gore se bodo premikale,

z močjo Svetega Duha."

Čutim silno prošnjo v sebi, premaknila bi goro ... A hkrati se čutim tako krhko, tako nemočno.

Počasi zorim v objemanju življenja, v sprejemanju marsičesa, kar zame ni ideal (ni bil ideal?), marsičesa, česar res ne maram, ampak ni druge možnosti, kot da sprejmem ... Vsaj zdi se mi tako.

"Tvoja vera te bo rešila." Moja vera? Sem verna? Se bo nekaj zgodilo, ker verjamem? Se bo zgodilo kljub temu, da ne verjamem, da ne morem več verjeti ...?

Vsekakor ... spoznavam, da naj stalno živim hrepenenje, hrepenjenje po živem Bogu. Sem v stiku z Njim. Molim. Sem vsak trenutek prežeta s Svetim.

In zaupam, da bo vse tako, kot je prav.

Navsezadnje nimam nobene druge možnosti.

Globoko v sebi skušam živeti svobodo, četudi me "svet" utesnjuje, veže, priklepa, zaklepa.

"Neprenehoma molite." Molite, ne govorite besed iz gole navade, ne molite na metre in kilometre, ne molite na "ure in ure", pač pa ... bodimo v srcu na razpolago Stvarniku ... orodje v Božjih rokah ... Prepustimo se Božjemu ... 

Učimo se ponižnosti.

Aleksander, molitev je pravzaprav - po moje - biti združen z Bogom ... Neprenehoma ...

AL

@goresebodopremikale, zdaj mi je pa jasno, kaj pomeni neprenehoma moliti :) Permanentno, vedno in vselej je treba častiti boga, Jezusa Kristusa, Svetega duha (tj. Sveto trojico) in zraven še Devico Marijo. In to ne glede na vse.

Neprenehoma molite ... tako čutim: bodimo prežeti s "svetim". Imejmo stalno v mislih svojega Ljubega. Prav tako kot svojo ljubljeno družino. Če je jasno, kaj (KDO) je na prvem mestu, je potem vse na prAvem mestu!

AL

@Ana Kos, hvala :)

Aleksander, imela sem res tudi srečo! No, začela sem normalno, ob delu - tako kot vsi drugi študentje ob delu. Potem so se rodili prvi otroci in sem prekinila. Čez leta sem pa skušala zaključiti - pedagoško - aja, tudi pedagoško sem delala ob delu - in so mi res šli profesorji na roko!! Res! Tako z datumi izpitov ipd. Tudi za diplomsko delo mi je edn od profesorjev rekel, naj delam pri njem! Enostavno ponudil mi je! Sicer pa: ja, študij ob delu je naporen. Sicer pa rednega študija niti ne poznam. :) Oj, nisem vedela, da imaš magisterij! Bravo, super! Ja, ti si bil vedno prizadeven učenec!

AL

@Ana Kos: Hvala za informacije. Zanima me, kako ti je uspelo ob tolikšnem številu otrok še študirati ob delu? Jaz pogosto občutim psihično utrujenost že po osmih urah dela in vem, da po službi ne bi mogel še študirati... Ko sem študiral redno, je še šlo, študij ob delu je pa gaganje. Sreča, da sem imel samo še magistrsko delo za dokončati, ko sem bil že zaposlen.

Aja, Aleksander, razumem. Kaže, da premalo poznam protestantizem, ko pravzaprav ne vem tega o delu - delu v njihovem nauku ... Ampak saj vse krščanske vere temeljijo na Svetem pismu in Jezusovem nauku (judovska vera ima le Sveto pismo Stare zaveze, medtem ko imajo krščanske vere tudi Novo zavezo). Glede veroipovedi sem povprašala, ker sem ob tvojih besedah razmišljala, čemu se tako reče :) V katoliških cerkvah poznamo molitev vero. Ta naj bi bila povzetek vsega, v kar katoličan verjame. No, nekako tako :) Moja izobrazba v to smer? Imam "katehetsko šolo", no, katehetsko pastoralno šolo, sicer pa ne vem, kako se ji danes reče. Nekaj časa že obstaja na teol. fakult. tudi reden študij, ki ni fakultativen, pač pa le visoka šola. V mojih časih je bil ta študij le kot "študij ob delu".

AL

@Ana Kos, izraz veroizpoved se uporablja v medijih. Ne vem, kako bi se temu pravilno reklo. Hvala za razlago glede molitve. No, saj mogoče niti ne vem vsega o molitvi. :/ Vidim pa, da ti veliko veš. Imaš teološko izobrazbo (oz. vsaj nekaj izpitov te smeri)?

Aleksander, oja, je treba delat, to pravi tudi Adi :) In v Svetem pismu tudi piše: "Kdor ne dela, naj ne je." No, vsaj zdi se mi, da je nekaj takega. Je tudi to: "Delavec je vreden svojega plačila." Molitev ni zahteva, je prošnja, ne, pa tudi to ni. V bistvu je molitev odnos z Bogom ... dialog z Njim. Nikokor ne gre samo za prošnje ... hehe, sicer je tako človeško govoriti tudi s sočlovekom samo s prošnjami in zahtevami ... Molitev je na nek način urejanje samega sebe ... Samega sebe uglasiti s svojim Stvarnikom. Omenjaš katoliško in protestantsko veroizpoved. Tega ne razumem. Veroizpoved?

AL

Molitev ne bo nič pomagala. Treba je delati, da si narediš tako, kot si želiš. Molitev je nekaj takega kot prositev - tj. prošnje bogu za pomoč. Kot pa vemo, prosjačenje ni ravno ideal. Večji ideal je delo, da si sam nekaj ustvariš z lastnim delom in trudom. Treba je delati. Protestantska veroizpoved ima delo v svojem nauku - protestantska delovna etika. Za katoliško veroizpoved pa ne vem, kako gleda na delo kot sredstvo, da dosežemo svoj cilj.

Janez ... Brca ... Mogoče. Marsikdaj. In vendar ... recimo, da je molitev "večplastna". Nekaj je to, da mogoče sami sebe "ovijemo" s "protibolečinskim obližem", z nečim, kar pomaga preživeti. Drugo je to, da smo res globoko povezani z Bogom. V resnici - čutim - je najlepša molitva tista, ko smo nekako "eno" z Bogom ... Ne glede na vse, kar se nam dogaja v življenju. Nebeški človek, zanimiva knjiga o kitajskem kristjanu! Kako je molil! Kako je molil med mučenjem - mučen je bil zaradi vere ... ogromno je bil po zaporih ... Sodobna zgodba ... Vse dobro ti želim!

Anka, kako te razumem! Kako blizu so mi tvoja občutja! In vendar! Tako malo je mogoče narediti ... ali pa? Morda z res dobro molitvijo predvsem delamo sami sebe mehkejše ... ne trdih src ... Objem

Molitev .... kolikokrat je potrebna poštena 'brca', da se spravimo molit. Drugače kar pozabimo. Anka, se bom spomnil tudi na tebe in tvoje v moji naslednji molitvi.

Ana, molim in molim, še posebno sedaj, ko je mama že povsem izčrpana, oče shiran, že kar okostnjak, ko je poleg vsega dobil še virozo in zavrača hrano, noče odpreti ust niti za požirek vode, Blaž je že na koncu z živci..........molim,....poskušam sprejeti božjo voljo.....hkrati pa me boli srce ob vsem......o Bog, daj mi več vere......o Bog, daj mi moč......!!