Članek
Šentjanževka - koristna duši in telesu
Objavljeno Mar 02, 2017

O, morda bo pa tole zame, pomislim, ko opazim naslov - da šentjanževka pomaga tudi pri glavobolu.

Spominjam se, kako mi je nekoč neka ženska prinesla vrečko šentjanževkinega čaja ... <3 Po tistem, ko je zvedela, da sem izgubila otroka ...

In ja: svoj čas sem vsako leto pridno pripravljala šentjanževkino olje (oz. mi ga je pomagalo narediti samo ljubo sonce!), zdaj pa v okolju, kjer zdaj živim, ne najdem prav veliko rastlinc, tako da to, kar pa vendar kje spotoma naberem, dajem kar v čajne mešanice. "Sto" različnih rastlinc, vsega po malem :)

Tale je pa zrasla v hribih mojega otroštva! :)

---

Pa poizvejmo več o šentjanževki!

Berem:

Šentjanževko (Hypericum perforatom) so poznale že stare evropske kulture kot večnamensko čudežno zdravilo. Stari Grki so z njo ‘izganjali zle duhove’, kar se je najbrž nanašalo na njen antidepresivni učinek, zaradi katerega je rastlina danes vedno bolj cenjena po vsem svetu. V ljudski medicini pa so šentjanževko uporabljali tudi zaradi protibakterijskih, protivnetnih in protibolečinskih lastnosti.

Šentjanževka naj bi delovala podobno kot nekateri antidepresivi, ki dvigujejo raven serotonina v možganih ter tako blažijo čustveno neugodje, anksioznost, depresijo in na splošno pomirjajo. Njena največja prednost pa je to, da ne povzroča zasvojenosti in utrujenosti.

Zavedati pa se moramo, da učinek ni takojšen oz. da je zdravljenje depresije s šentjanževko pravzaprav terapija. Seveda nam bo skodelica čaja šentjanževke pomagala pri sproščanju po stresnem dnevu v službi, ko pa gre za resnejše, dolgotrajne čustvene težave, pa moramo pustiti času čas, saj naj bi trajne učinke dosegli šele po parih tednih vsakodnevnega pitja čaja.

Kako pripravimo čaj?

Dve čajni žlički suhe rastline prelijemo s skodelico vrele vode, po 10-ih minutah odcedimo. Lahko dodamo še malo medu ali limonin sok.

Koristni učinki šentjanževke

Raziskave kažejo, da šentjanževka pomaga pri številnih zdravstvenih težavah in boleznih, npr. pri nihanjih v razpoloženju, pri shizofreniji, pri bronhitisu in vnetih sinusih, pri motnjah spanca, pri težavah v prebavilih, pri slabi prekrvavljenosti, ja, tudi pri mačku, pri celjenju ran in modric (za to so obkladki ali mazila). In seveda proti glavobolu (kroničnemu!), ansioznosti, depresiji.

Varna uporaba šentjanževke

Tudi šentjanževka ima lahko stranske učinke, v kombinaciji z drugimi zdravili pa lahko pride do kontraindikacij. Opozorila o varni uporabi šentjanževke:

– Ena glavnih učinkovin šentjanževke, hipericin, povečuje občutljivost kože na svetlobo, zato se po uživanju čaja šentjanževke nikar preveč ne izpostavljajte soncu. Sončenje se namreč lahko konča z opeklinami ali srbečico! (Res zanimivo. Moram kaj več zvedeti še o šentjanževkinem olju!)

– Ne preveč šentjanževke! Sicer se lahko pojavi nekaj neprijetnih stranskih učinkov: suha usta, zmedenost, omotica, nespečnost in preobčutljivost na svetlobo.

– Nosečnica naj ne uživa šentjanževke.

– V nekaterih primerih se je potrebno pred uporabo šentjanževke posvetovati z zdravnikom, npr.: bolnik, ki jemlje nekatera zdravila, kot so antidepresivi, potem zdravila, ki vplivajo na imunski sistem (npr. po presaditvi organa) ali so proti strjevanju krvi ...

http://zenska.hudo.com/zdravje/zdravo-zivljenje/sentjanzevka-starodavno-zdravilo-proti-depresiji-in-glavobolu/

Janez, veš, kolikokrat pomislim, česa vsega nisem vprašala svojih staršev. :( Kaj vse je šlo z njima v grob. Ostarih staršev sem poznala le eno staro mamo, a ona ni živela pri nas. Imela sem jo prav rada, umrla je zame pa dosti prekmalu, da bi jaz mislila kaj na njeno znanje ... Sicer pa - moja mama glede zdravilnih rastlin najbrž tudi ni prav veliko vedela - ali pa je vse to v njej utonilo v pozabo v tako težkem življenju, kot ga je imela. Sama poslušam na razne konce, tudi kaj berem, iščem po knjigah itd. Grem s kakšno tako knjigo tudi v naravo. Lani sem končno pogruntala, kateri je baldrijan! Včasih je potrebno veliko prebrat in poslušat, posebno zato, ker kdaj pogruntajo kaj novega - da recimo borovničevih listkov za čaj ne smemo uporabljati, ker sicer res pomagajo diabetiku, ampak imajo pa tudi nek strup. Najbolj em pa zaskrbi, kadar najdem o isti rastlini različne informacije, popolnoma različne - npr. o rmanu.

To znanje, ki ga zdaj odkrivamo spet, so naše babice imele.... Spomnim se moje drage stare mame <3. Zdaj je že med angeli. Zmeraj je govorila in ponavljala, "tale rž'ca je pa za to in to". Mi smo pa samo zamahnili z roko češ: "Ej, ti si pa res za časom! Zdaj imamo za vsako težavo škatlico zdravil". Zdaj vem, da bi jo moral poslušat. Prepozno. Tako da Ana - sama 'ušesa' so me :)

Lili, ja, je mogoče! Bom skušala najti več virov. Zdaj sem pa že "dolžna" poiskat! :)

Radmila! Raste v "deželi mojega otroštva", v Pograjskih hribih, ampak tam sem zdaj res redko. V okolici Mosta na Soči najdem kaj malega, tako da polepšam šopek pri nabiranju in potem čajno mešanico ... Če se mi bo pa čas kaj bolj ponudil, bom mogoče na stara leta - teta Pehta :)

Ana :) ...še malo bo treba počakati ......kje pa jo nabiraš?

Radmila, ja! Verjamem! Škoda, da zdaj ne raste, takoj bi jo šla nabrat! <3

šentjanževka je boljše zdravilo za depresijo od antidepresivov, ki imajo številne škodljive stranske učinke

lp

Lili, e, vidiš, prav to omenjaš, o čemer sem nekaj dodala, potem pa zbrisala - namreč skušala bom ugotoviti povezavo med tem, da smo včasih uporabili šentjanževkino olje za sončenje, ti viri pa pravijo, da se je potrebno ob uživanju šentjanževke varovat sonca. Spominjam se tega, da pa sem že v davnih časih slišala tudi to, da šentjanževkino olje še "vabi", prikliče vročino v kožo. Kakor zdaj ob vsem tem mislim, ampak res bom še iskala informacije o tem!!, je tako, da bi bilo šentjanževkino olje zdravilo za po sončenju in ne za pred sončenjem! Navsezadnje smo to olje včasih uporabili po opeklinah - za opeklinske rane. Vsekakor želim zvedeti več in bom iskala o tem. Hvala za vzpodbudo!