Članek
Otrok srednjega spola
Objavljeno Apr 02, 2017

Srečala sem znanko, že dolgo se nisva videli, zdaj je mamica majhnega otroka. Razveselili sva se druga druge, ustavili sva se in se začeli pogovarjati. Seveda sem hitro vzpostavila stik z otrokom ... s punčko ... no, mislila sem, da je deklica, saj je imel otrok dekliško frizurco, no, bolj dekliško kot fantovsko, če pomislim na dolge lase in čopek. Pogovarjam se z otrokom, potem mamico povprašam po otrokovem imenu in mi ga pove. Nenavadno, no, takega še nisem slišala, ne take oblike. Ok, si mislim, zanimivo, tudi prav, samo da otroka lahko pokličem po imenu, saj ime je vendar del človeka! Otroka ... dečka. Hehe, in jaz sem pomislila, da je deklica! :) No, saj oblečen je bil otrok dokaj nevtralno, ampak tisti čopek. V bistvu je vseeno, če ima dolge lase, marsikateri fantek jih ima, ker so njegovi starši kar zaljubljeni v ta otrokov okras!

Po krajšem prijetnem pogovoru, kjer je bil deček vkjučen, smo se razšli, meni se je mudilo ...

Zvečer sva se s hčerko pogovarjali, omenila mi je neka fantovska imena in ob tem sem se spomnila na popoldansko srečanje. Hčerki sem povedala ime tistega fantka.

"Pa saj to je srednjega spola," je rekla hči.

"Ja, pravzaprav res," me je preblisnilo. Srednjega spola. Tako kot ponekod v angleško govorečem okolju dajejo namerno otrokom ime pojmov, kar je v angleščini srednjega spola. In tako je lahko ime npr. Storm (Nevihta) fantku ali punčki ... In ime človeku sploh ne pove, ali je pred njim deček ali deklica.

Potem sem se spomnila na to, da so o tej moji znanki povedali, da je lezbijka.

Aha, potem mogoče pri fantku ne gre samo malo posebno ime, pač pa je to ime, ki morda pomeni strinjanje mamice z gender teorijo, s teorijo spola. Ja, morda, samo morda. V resnici ne vem, kako je izbirala otrokovo ime ... nisem je vprašala po tem.

In ko sem kasneje še kar razmišljala o tem, sem pomislila, da je bil otrok oblečen tako, da bi bil lahko fantek, lahko pa tudi punčka. Lepo je bil oblečen, ampak tako, kot bi bila lahko oblečena tudi punčka ... no, ni bil v roza hlačah :)

Mogoče moje razmišljanje ne pozna "resnice" te mamice in njenega otroka, ampak zelo verjetno sem se srečala z zagovornico teorije spola. Teorije, ki govori, da spol otroka še nič ne pomeni, spol, ki ga ugotovimo ob rojstvu, ni merodajen za to, da je človek moškega ali ženskega spola, kajti - po tej teoriji - se naj človek sam odloči, ali je fant ali punca! Kaj vem, kdaj ZARES ve, katerega spola je, v dobi odraščanja ali mlad odrasel? Naj bo to, kar hoče biti. In naj se odloči. Sam se naj odloči. Enkrat sem brala neko knjigo, namenjeno otrokom, o nekakšni mavrični maškaradi - ja, meni se je zdela - maškarada.

Lahko si fant, lahko si punca, lahko menjaš spol, kakor hočeš, danes to, jutri to, pojutrišnjim pa si morda spet tisto od predvčerajšnjim.

Jaz se ne strinjam s tem. Zdi se mi kar grozljivo pravzaprav.

Kakor vemo, se marsikakšen otrok težko odloči za poklic, za šolo ... Pa naj se odloča še o tem, ali je fant ali punca! Prepričana sem, da take stvari otroke delajo zmedene. Pa ne samo otroke ... Velika večina se, po moje, najde bolj ali manj čisto v redu v okviru lastnega spola. Vsi se gotovo ne, ampak mislim, da je mnogo slabše, če se vsem ponuja izbiranje in prehajanje med spoloma, kot če se otroke vzgaja v skladu s tem, kar po naravi so, da bi čim lažje sprejeli svoj naravni spol. Hkrati pa je potrebno pomagati posameznikom, ki se ne najdejo srečni in zadovoljni znotraj svojega naravnega spola.

Ko razmišljam o vsem tem, o izbiranju spola, se mi vse bolj zdi to pravzaprav grozno. Kako je to daljnosežno? Kako bo čez desetletja? Bo vsak človek našel svoje mesto na tem svetu - ali pa bo še večja zmeda?

Ko bo mlad človek iskal "dopolnilo" v nasprotnem spolu (če bo vedel, katerega spola sam je), ko bo iskal življenjskega sopotnika ... pa se bo tisti človek naenkrat prelevil bitje drugega spola ...? Zdi se mi, da smo v iskanju stabilnosti, varnosti, zanesljivosti ... toda, ali nam tak svet zmišljevanja (??) nudi varnost ... in s tem zadovoljno in mirno življenje? Ali svet s teorijo spola v praksi več pridobi ali izgubi?

Skratka: če bi postala teorija spola še močnejša, kot je (in je že zdaj močna), bo to vodilo še v marsikakšno zateženo situacijo. Med drugim tudi v to, kako priti do potomcev. Menda ne bodo otroci "laboratorijski"?

-----

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/90417/spol-katerega-spola-vrste-si-bi-bila-pa-ti

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/119865/teorija-spola-lahko-si-fantek-ali-puncka-kar-zelis-

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/123951/ko-fantek-izve-da-je-morda-puncka

No, tukaj je pravzaprav drugačna tema, tako da ... morda pa odpremo temo: Peter Klepec ... pa še temo Poznavalec :) In potem vse o obeh :) Ah, hec, res mi ni potrebno vedeti, Petra doživljam odprtega in odkritega, medtem ko ostaja Poznavalec neznan:) ZimZelen, ja, najlažje je tako: iz anonimnosti napasti drugega. Le izjemoma je to pametno in prav. Poznavalec, zakaj izpostavljaš ime Petra Klepca (če si je izbral nick?), medtem ko svojega imena ne poveš? Vsem želim lep dan. Prosim, naj se odslej komentira samo tematika, ki je tukaj odprta.

Včasih je pa res korajžno biti neznanec ter iz teme napadati. Kdor je ali bo nasedel na poceni potegavščine, bo itak "gor" plačal. :-) Naj ga ne bo sram in razglasi dogodivščino, tudi na PW.

Poznavalec ... aha, Peter je Jurij ... Poznavalec je pa ...? ;) Pozdravljam tudi jaz! :)

Hvala za skrb zame, Poznavalec, ampak meni se zdi Peter prav fejst fant in teme, o katerih govori, so zanimive. Sicer si bom pa nadela ščit :D Malo se hecam. Ne vidim razloga, da bi Petra Klepca ne jemala za ok človeka.

Poznavalec, res je, da je vse mogoče, da so me razočarali že nekateri ljudje, vendar lahko mirno rečem, da s Petrom nimam nobene slabe izkušnje, nasprotno, nevsiljivo je ponudil neko pomoč (konkretno ob bolezni), tako da nimam razloga, da bi imela do njega kakšne zadržke ... Pa vseeno hvala za skrb, da bo na spletu vse pošteno. Če pomislim, kaj vse so pisali ljudje o meni in na kakšne načine širili govorice o meni. Da sem klerofašistka itd. Včasih so rekli, da papir vse prenese ... zdaj pa vem, da splet še več prenese. Lep pozdrav!

Abram :)

Poznavalec, kolikor sem se jaz seznanila s Petrom Klepcem, lahko rečem, da je v redu človek (nobenih žalitev ni bilo!! nobenih grdih besed itd.), tako da ne vem, kaj naj si mislim o tvojih besedah ... sploh pa, ker so pravzaprav anonimne. Čakam, da Peter Klepec sam kaj reče. Potem se bom pa odločila o morebitnem brisanju tvojega komentarja. Te pozdravljam in ti želim vse dobro!

Strinjam se z Ano !24# ;)*

Jedrt, ene stvari so pač naravna danost - včasih sicer ne paše vse v okvir nekih običajnosti ... so ljudje, ki se res ne najdejo v okviru moškega oz. ženskega spola, ampak večina gotovo se! Marsikomu po moje more pomagati blaga usmeritev ... pomoč pri iskanju samega sebe. Gotovo je človek najsrečnejši, najbolj zadovoljen sam s seboj, če sledi svojemu jazu. Temu, kar on v resnici je. To rahlo usmerjanje je gotovo čisto nekaj drugega, kot pa otroka v najpomembnejših stvareh, ki se tičejo njega samega v najglobljem bistvu, odrasli tunkajo v to, naj se sami odločajo. V najstniški dobi se po moje večina prijateljstev razvije znotraj svojega spola. Ampak razvoj gre naprej - in fantje se potem ozirajo za dekleti, dekleta za fanti. Na tej točki čisto mogoče more dober svetovalec malo pomagati človeku, ki ne ve, kam sam s seboj ... kam sploh paše. Sicer - splošno dejstvo je, da se moramo vsi v čem prilagoditi ... kdaj popustiti ... nihče nima vsega, kar bi mogoče želel ... Mogoče je tudi to, da je sreča nekaj, česar se moremo naučiti. Sprejeti tudi svoje omejitve, svoja hrepenenja itd.

Anže? Homofob ... ?

Peter, kom. 18 - jaz nad ljudmi nisme obupala - imam okrog sebe toliko dobrih ljudi, da se prav blagrujem! :) - ampak včasih sem pa res zelo žalostna. Tvojo kratico sem sprejela kot besedo: pa bo! Pa boo! Bo že nekako :D :D Res je tudi to, da se vse skupaj neprestano razvija ... upam, da zori - in upam, da se v glavnem vendar spreminja v dobro = zori, ne pa nazaduje ... se razpušča, gnije ... se kvari. Zaupajmo ... in delajmo, kolikor zmoremo dobro!

@Ana - se strinjam. Moram pa poudariti, da evolucija človeka ni končana .. blablabla ... zato lahko pričakujemo vse sorte neprijetnih dogodkov od vojne navzdol. Jaz za razliko od drugih Zemlji rečem PABOO. Planet z Atomskimi Bombami Oboroženih Opic; kar v bistvu pomeni, da sem čisto obupal nad ljudmi. :o(

Peter Klepec, hvala za vzpodbudo k nesekiranju :) Vendar: mene je strah, ker taka miselnost pronica v pore družbe - kot voda v lesena tla ... Četudi je tak pogled neumen, se vendar nedolžnih otrok vse sorta prime. Saj je logično, a ne? Če bi otroka učili, da ej potrebno krasti, ki otrok kasneje težko razumel, da to ni prav. Če učijo islamske skrajneže, da je potrebno nevernike pobiti, kako bodo večinsko čutili v srcu, da pobijanje "nevernikov" in posiljevanje žensk ni nekaj dobrega ...? S tem, po moje, zrastejo, to je vanje položeno že "v zibelki". Zelo pomembno je, kaj dajemo otrokom, ko so še čisto majhni! Strpnost ja, širino ja. Ne pa razpuščenosti in manipuliranja ...

Alkimist, tole bom še prebrala, nisem prav hitra pri angleščini ;)

@Ana - tu pa nimam kaj pametnega povedati. Jaz se sploh ne bi sekiral. V življenju mora vsak prehoditi svojo pot .. tako starši kot njih otroci. Vse prevečkrat se te poti prezgodaj in za vedno razidejo zaradi takih oslarij, ki so v bistvu nepomembne. Oslarije s strani staršev, ki potem debelo gledajo, ko jih zavrne lasten otrok. Zavrti si tisto od Beatlesov - the words of wisdom "Let it be", prisluhni besedilu - sporočilo je zelo, zelo modro. Ali pa od Bobby-ja "Don't worry, be happy" :o)))

Janez, 11, zgodi se tudi, da človek pogleda - in ni gotov ... Ampak to so res izjeme. Takrat se je včasih menda res potrebno odločati. Ob tem sem se spomnila na neko izredno gospo, trojčico, prva od treh deklic je bila. Rojena sredi 20. let prejšnjega stoletja. Ko se je rodila, so njenemu očetu že sporočili, da je dobil sina, potem so pa popravili, da je deklica ... in rodile so se tedaj tri sestrice hkrati. Vse na E. Ta prva je Elizabeth Kübler Ross, njeni sestrici pa Erica in morda Eva. Ta prva, ki jo omenjam, je bila tista, ki je kot zdravnica spoznala, kolikokrat zdravniki bolniku lažejo, da je boljši in da bo ozdravel, bolniku se pa slabša in umre. On je bila tista, ki je začela s svojimi bolniki govoriti tudi o smrti ... ki je spremljala potem umirajoče kot umirajoče in ne kot tiste, ki bodo ozdraveli ...

Ana, (#12) Težko je biti dovolj moder, res. Glede na razne informacije iz Švedske, Pariza, Londona - o neuspelih integracijah, getih, nasilju, ... človeka zaskrbi. Begunci namreč - pravi begunci so tisti, ki zbežijo v sosednjo državo in si po umiritvi razmer želijo nazaj domov. Tile, ki jih med drugim tudi mi sprejemamo npr. iz Eritreje, Slonokoščene obale in podobno, to pa nikakor niso begunci. In nimajo namena iti nazaj domov. Javni mediji seveda o tem molčijo, kot grob. Govori se, da so te migracije organizirane s strani razni Sorošev in njemu podobnih pajdašev.... Sam sem imel v življenju priliko spoznati nekaj ljudi drugih narodnosti, kulture, vere. Predvsem v okviru prejšnje službe (multinacionalka). Z nobenim od teh nisem imel težav. Z vsemi sem se dobro razumel. To so bili v glavnem družinski ljudje, prijetni, delavni. Eden je bil iz Egipta, eden iz Nigerije itd. Ti isti ljudje danes zmajujejo z glavo, ko se govori o teh množičnih migracijah.... Čeprav so iz teh dežel prišli sami. Tudi njim se zdi nelogična takšna masa ljudi...

Mimogrede, okrog spola pa res ne rabimo teorije. Pogledaš in vidiš ;)

Janez, na nek način je edino prav, da omogočamo svobodo vsem ljudem ... vendar ni vse svoboda, kar se danes ponuja. Prava svoboda spoštuje naravne danosti in se ne norčuje iz njih. Prava svoboda tudi spoštuje dobro izročilo prednikov in ne omalovažuje spoznanj davnih generacij. Vsak begunec, ki pride v drugo deželo, je dolžan spoštovati kulturo tistega naroda, države, ki ga gosti ... ampak, tudi to je res, da imajo prišleci lahko bolj zdrav odnos do življenja kot takega kot "gnila" Evropa, ki bi imela otroke na gumb, ki bi otroke naročala kot kavo na kavomatu, grenka, sladka, z mlekom, brez mleka ... velika, majhna. Zdravi prišleci ... tisti z zdravimi pogledi an življenje, bi mogoče malo osvežili tukajšnjo kuturo, ki je včasih čisto nekultura. No, upam, da prišleci ne bodo sprejeli vseh neumnosti, ki jih predlaga "napredni svet". Ampak naj spoštujejo in sprejmejo zdrave zakone države, v katero pridejo ... (Ja, merilo, da je nekaj "zdravo"!!) Zamotano je vse to, kar govorim, upam, da se da razumeti.

Ginekof ;) Joža, saj je bila moja primerjava neumna, itak - ampak na to seme se spomnila, ko je prejšnji komentator, ginekof, omenil čez 70 spolov. Ali česa? ;) V bistvu je na nek način toliko ver, kot je vernikov, spol je gotovo jasneje določljiv, smo ženske in moški ... in so res tudi tisti, ki niso čisto gotovi - prav tako spoštovanja vredni kot drugi ... ampak tega, da cincaš, kaj sploh si, tega pa ne bi že vnaprej ponujala nobenemu otroku ... Bog ve, koliko homoseskualcev je po naravi ... in koliko jih je, ker jih je kaj potisnilo v to - ker so današnje okoliščine take?

Pri nas teorija spola, LGBT lobiji, vse za zmanjšano nataliteto in destrukcijo avtohtonega evropskega življa. Po drugi strani pa enormno nenadzorovano razmnoževanje v afriki in BV. Vsa ta masa ljudi (v glavnem muslimanov) organizirano pritiska v Evropo. Treba se bo vprašat, kdo stoji za vsem tem? In ukrepat, dokler ni prepozno! Sicer kot kažejo trendi, bo Evropa res postala črn kontinent :(

In ja ... načrt ... v čigavih glavah nastajajo takile načrti? ... zamajti človeka ... izpuliti mu korenine ... Na nek način je to, kot da ni 1+1=2, pač pa je lahko 20 ali pa 35 ali pa 49 ... kar hočeš.

Ginekofil ... to število (česa - spolov?? a ni dost, da si moški ali ženska?) pa spominja na veliko število religij ... vse bi bilo legalizirano :) ;)