Članek
Revščina
Objavljeno Apr 16, 2017

Ravno prav časa imam, da pridem pravočasno k maši, par minut prej ... Danes, na veliko noč. Stopim na kolo. Pogled mi pritegne ena ženska, v trenirki je, s kapuco na oči, odpira smetnjake, pregleduje vsebino. Že na kolesu razmišljam o maši, h kateri sem namenjena, pa o gospe, ki brska po smeteh ... Obrnem se in počasi zapeljem h gospe. Ravno je odprla rjavi smetnjak, tistega z odpadki za kompostiranje, s pokvarjeno hrano, z olupki ... Dvignila je iz njega vrečko in ugotavljala, če je v njej kaj, kar lahko odnese.

Velikokrat sem že videla kakšnega človeka, ki je iskal po smeteh, vzamejo večkrat kakšne "tehnične stvari", ampak tole danes me je še posebej pretreslo. Kapuca globoko na oči mi je povedala, da ne želi biti videna.

"Dober dan!" pozdravim in stopim s kolesa. Ženska se obrne proti meni, pokuka izpod kapuce. Odzdravi.

"Iščete hrano ali kaj drugega?" vprašam.

"Hrano in kaj drugega," pravi. "Nimam ..." Malo jo povprašam, pove o sebi, o družini, nima službe, ima dva otroka, enega v šoli, enega mlajšega.

"Če ste za to, grem lahko domov in vam kaj prinesem, od žegna ... Ste za to?"

"Sem," hvaležno pravi. "Bom počakala."

Sedem na kolo in se odpeljem proti domu, naberem vsega po malo, nekaj od žegna in še kaj zraven; vzamem še vrečko z obleko, ki jo imam ravno pripravljeno, da jo dam naprej ... in, evo, zdaj bo šla pa k tej gospe.

Čaka me pri smetjakih, kjer sva se pogovarjali, hvaležno sprejme.

Vprašam jo po kontaktu, ampak telefona nima in ne živi tukaj v našem naselju. Jaz pa tudi nisem toliko pogumna, da bi ravno ponudila svoj naslov.

Gospa odide, jaz sedem spet na kolo in se odpeljem - k maši, tokrat zares. Mašo zamudim, ravno pojejo alelujo.

Aleluja, Jezus je vstal, aleluja, Jezus živi.

Ja, to je konkretna velika noč. Praznik upanja za uboge. Če ni upanja za uboge, potem velika noč nima prave vsebine.

Peter :D

Eeeeh .. zdaj si me pa ... Moja očala so pa vedno zaflekana .. da ko jih snamem, se kar začudim, ko vidim, da v dnevni sobi v bistvu ni dima in zunaj ne megle .. ;o))) ____________ Z ljubeznijo tudi ne gre pretiravati na vsakem koraku. Včasih ni bil problem, če si videl simpatičnega otrokca na cesti, pa ga malo pobožal po glavici .. moje sine so vsi božali tako sta bila ljubka. Če pa danes hočeš na ta način pokazati, da imaš rad otroke, kot naj bi jih normalni ljudje pač imeli, se pa izpostaviš nevarnosti, da začne kaka histerična mama klicati na pomoč in te v končni fazi odpelje policija zaradi suma pedofilije. Pa če tudi kaki lepi ženski, ali pa ne prav atraktivni, daš kompliment, tak čisto običajen tipa "kako vam danes pristoji nova frizura", te lahko zlobnica, če hoče, prijavi zaradi spolnega nadlegovanja .. čeprav v letih, ko je možakar že povsem nenevaren. To zadnje sem sam doživel v DSO ****, ko sem to v navalu dobre volje in prijaznosti rekel neki strežnici, pa se je šla pritožit direktorici doma, ki me je potem poklicala na razgovor, kjer sem pojasnil, da po merilih 'Alte Wiener Schulle' kateri pripadam, to velja za lepo vedenje in ne spolno nadlegovanje. Na srečo se je strinjala. Čudno je vse skupaj s temi navodili - nekako ne deluje več kot nekoč.

VinKos in Peter Klepec, po moje moramo vedno biti pozorni na to, da smo v ljubezni ... vse drugo je manj ... Pravila nam lahko pomagajo, olajšajo, ampak natančno načrtati nekega življenja en more nihče, le vsak sam more odločati o svojem življenju ... se prepuščati Življenju. Dobro je imeti "čista očala" na nosu. Sicer včasih vidimo lastno umazanijo, misimo pa, da je umazanija na drugih. Odgovorni smo predvsem za svojo ... Tako na nek način ni prav se zanašati na neko institucijo ... povsod se lahko prikradejo farizejskost, trda in neživljenjska pravila ... Potrebno je živeti po vesti ... se po/truditi, da je čista ... očala duše naj bodo čista :)

In ne nazadnje bi omenil najbolj znanega revolucionarja Jezusa, katerega nauk govori samo o dobroti in ljubezni. In KAJ je sodrga naredila z njim? KAJ je z njegovim naukom naredil Vatikan - največji okupator sveta? Ne rečem - med verniki je veliko dobrih ljudi, ki sledijo pravemu nauku - kot naša Ana. Ampak takih je tudi v drugih družbenih skupinah veliko. Le psihopati, ki imajo izjemno nadarjenost manipuliranja z ljudmi vse skupaj popolnoma razvrednotijo in uničijo, ter tako namesto ljubezni sejejo sovraštvo med ljudi.

VinKos in Peter Klepec, zaradi nepravice izbruhnejo upori, ampak redko so posledice samo dobre. Kako močn je tista podoba, ko je pred kakšnimi tremi desetletji nekdo rekel, da je komunizem res "crknil", ampak crkovina še dolgo smrdi. Vojne imajo čisto vedno veliko hudih posledic. Žal. Morda je podobno v zakonu ... ob ločitvah. Pogosto je veliko hudega potem ... če se ne znata zmeniti in se res sporazumno raziti. Večkrat se mi zdi, da bi bilo za njuno družino, za otroke, bolje, ko bi prej zajezila svojo jezo in uredila medsebojne odnose ... Kajti "crkovina" še dolgo smrdi ...

@Vinko Revolucije? Katera je pa ljudem prinesla kaj dobrega? V celi zgodovini ni ene same, ki se ne bi najkasneje v par letih izrodila. Po revoluciji vedno spet pridejo psihopati na oblast, ki začno zlorabljati množice tako ali drugače. Ne pozabi reka starih ljudi, ki VEDO za kaj gre: "Drek zmer na vrh prplava!" Pa brez zamere. Res je - tako bo dokler bo človeštvo.

Peter ;)

:o(:::..

Danes sem govorila o Primožu z njegovo sorodnico ... Nič bolje ni ... :(

Janez, ob ljudeh, ki jih ne poznamo, imamo marsikdaj tudi pomisleke, vsakovrstne. Predvsem ali je res revež. Ampak po smeteh brskati ... Na koncu sem ji podala roko. Videla sem, da se je zavedala, da ima umazane roke in ji ej bilo zaradi tega nerodno. Tudi jaz sem šele tedaj pomislila, da ima umazane roke - kakšne bi pa pač bile, če odpira kontejnerje in pregleduje med odvrženimi stvarmi? Pa saj si roke umijem, a ne? Pa ne po pilatovsko ;)

Anka BTB <3 Radmila, kako si to lepo napisala: "... biti ljubeč in sočuten človek, kakor je bil naš Odrešenik." <3

Človeka zmrazi .... Med nami so reveži. Pravi reveži. Žalostno. Naša politika pa naseljuje nasilne muslimanske tujce v novo zgrajena stanovanja in jim nudi udobno namestitev! Grozno! Drugače pa - tvoje dejanje je več vredno, kot če bi bila 10x pri celi maši: Mt 7,12 "Tako torej vse, kar hočete, da bi ljudje storili vam, tudi vi storite njim!"

Ana.<3........v tem je smisel krščanskega praznika........biti ljubeč in sočuten človek, kakor je bil naš Odrešenik

Ana.....BTB <3