Članek
Vzgoja psa - in človeka :)
Objavljeno Aug 09, 2017

Imamo psa in naš pes ima več gospodarjev (ker nas je več pri hiši) in tako je precej razumljivo, da vzgoja ni(bila) čisto enotna :) In zdaj naš pes niti ni več mlad, pač pa "zrel", ja, skoraj bi rekla, da odrasel moški :) Tako zelo človeški je!

Nekaj stvari smo mu uspeli res lepo privzgojiti - ali pa je pač to del njegovega značaja? Tako recimo zna počakati na hrano. Se zgodi, da kdaj kar hodi za človekom, potem pa le ugotovimo, da še ni dobil jesti :) In ko dobi hrano, nikoli ne plane po njej. Lepo kulturno počaka! (No, ko je bil mladiček, je pa npr. "ukradel" kos masla z mize - in vse pojedel, le embalažo ej pustil, dokaz svojega "greha"! :) )

To poletje sem jaz precej sama z njim, in ko greva na sprehod, ga spustim s povodca, kjer je veliko prostora in daleč vidim. Vsekakor pa, ko ga spustim, ga vedno nadzorujem. In pripnem, če kdo prihaja in ga ne poznam ali pa vem, če je človek s psom, pa se psa ne razumeta med seboj. Strašno zanimivo se mi zdi, ko vidim, da tudi dva psa znata iti eden mimo drugega, če nista prijatelja - prav tako kot ljudje. In samo kakšen trenutek je tisti, ko je potrebno psa opozoriti, da ne plane proti nasprotniku - za samca je pač samec nasprotnik, skorajda sovražnik. Ampak ponavadi to takoj mine.

No, ker vse to vem, ga vedno, ko ga spustim s povodca, nadzorujem.

No, in ko sva en dan šla skozi gozd po strmi potki, bolj stezi pravzaprav, ki se na vrhu priključi poti, sem pomislila, da pes ne sme hoditi pred menoj, saj jaz ne vidim, ali je pot zgoraj prazna ali ne.

Pa rečem psu: "Počakaj." (Tedaj je bil pred menoj.) "Hodi za menoj." In grem naprej. Pridem do vrha strmine. Pred menoj se odpre pogled na travnike, gozdove, gore v ozadju. Obstanem. Občudujem. Na poti desno in levo ni nikogar.

Ej, a kje je naš pes?

Pokličem ga.

Pridrvi gor po stezi!

Seveda, ko sem mu rekla, počakaj, je pač sedel in čakal!

Ejjj, pa naš pes res posluša! Razume! Kar pretresena sem. No, jaz sem mislila s svojim ukazom, naj hodi za menoj, ne pa, da sedi in čaka! :) Torej je bil ukaz premalo jasen.

Ko prideva do polja, so tam srne.

Pes se napne.

"Ne!"

Obstane. Gledava srne. Ne steče za njimi, ne prepodi jih. Sicer me niti ne skrbi, da bi jim kaj naredil, predvsem hočem, da je obvladljiv. Da zna počakati.

Ob tem razmišljam, da se da žival vzgajati menda vse življenje.

Človeka tudi?

Pomembno je, da se čovek hoče vzgajati. Samega sebe.

Da ko spozna nekaj dobrega, da naredi "vse", da tisto usvoji.

Tudi starejši človek se more učiti obvladovanja samega sebe.

Pred kratkim mi je rekel prijatelj, da kolikor je človek starejši, bolj samosvoj postaja. Bolj trmast. Res, tudi sama večkrat to vidim. Da se človek oklepa svojih navad. Ker je tako najbolj enostavno.

Sem tudi sama taka, trmasta v "brezveznih" stvareh?

Meni se zdi, da naj bi človek v zorenju opuščal nenujne stvari, vztrajal pa v res dobrih. Tako da bi bil dober zase in za tiste okrog njega.

Neumno je, če zaradi kapric (zaradi sebepolnosti) ohranja svoje navade, ki so sicer slabe, neprijazne.

H kom. 16: Ko psa spustim, ga imam pod nadzorom.

ZimZelen, se ti ne zdi, da tudi kakšen zelo bližnji ne "prede" zaradi pobožka (da ne rečem priboljška :D) :D :D V bistvu s "pobožki" sami sebi in bližnjim pomagamo, da lažje sprejmemo tudi tisto, kar nam ni všeč :) Ampak če gre za pomembne stvari, je nujno, da skušamo narediti kaj več - ne le pobožati :)

*Ana. Meni je všeč misel, bodi kar si. No ja , če hočemo preživeti v miru drug z drugim je pa velikokrat odgovor na vprašanje, kako si : "kakor drugi hočejo." Kuža se pa itak prilagaja, priboljškom :)

Babica, mravljice, čebelce, mucke, kokoške ... :) Če pomislim na Živalsko farmo, pa najdem zase kravo :) In ja, jaz poznam vsaj enega moža, ki najbrž ni bolj tih od žene, prej obratno ... in to je moj :)) Vse dobro, babica! <3

ZimZelen, to je super tema za vsako vreme! :D Saj moramo vendar v vsakem vremenu biti fejst! <3 Dejstvo je, da drugega ne moremo in ne smemo (kaj dosti) spreminjati ... je pa prav, da si povemo stvari, ki jih razmišljamo in čutimo. "Brate opominjati ...!" pravi sv. Pavel :) Ko mene doleti kritika, praviloma razmislim o zadevi. Oja, včasih nisem prav nič vesela kritike. Ko zadevo premislim, se na novo odločim, kako vidim, ali še vedno vidim tako kot prej ali pa mogoče drugače ... Ali delček drugače. Včasih pikica, pikica v pogledu pomeni veliko spremembo. (Navsezadnej en sam spermij "povzroči" življenje! :) Dejstvo je, da smo ponavadi z leti ne le bolj modri :D :D, pač pa tudi vse bolj okorni, trdi ... morda tudi trmasti. Večkrat sem slišala, kako se kakšen par, ki že bolj v letih začenja skupno pot, težko prilagaja ... preprosto zato, ker nista več mlada. Ampak če želimo, da so "na našem drevesu" dobri sadovi, moramo pustiti, da "nas obrežejo", če je potrebno. Sploh če želimo, da dozorijo ... Torej: jaz svojega nič kaj ne vzgajam, no, psa že :)))) Ampak njemu se zdi pa, da ga ... ;)

Babica! Tvoje besede so pa zame pravo veselje! Čeprav si nekoliko starejša od drugih tukaj, še vedno rasteš! "Ana, ne veš kako sem jaz vesela kadar se zopet kaj novega navadim ! Trudim se biti ne trmasta, a je tako lažje živeti tako kot si navajen Meni se zdi to pravi zaklad - če je človek pripravljen an nova spoznanja ... če razmišlja o stvareh ... sploh pa, če je pozoren na to, če koga s svojimi dejanji moti - da tedaj premisli o vsem skupaj! :) In mogoče skuša kakšno svojo navado "dodelati", restavrirati :) Odpraviti. Tebe bi pa res rada v živo spoznala! <3

Čakajoči? Si našel odgovor? Babica pravi, da mravlje :) Pa čebele :) Stalno brenčijo - kdo bi vedel, kako ej s trotjim brenčanjem? :P

Rado! :D :D Pa ti od žensk? Sicer misli, ki so šle od psa na človeka, niso čisto enake za oba :) Pes je mnogo bolj predvidljiv :D Psu veliko pomeni, če sem prijazna z njim :) Če ga peljem na sprehod. Mu dam jesti. Me ne oblaja, ko ga ponesreči butnem in pohodim. Samo prijazno me gleda - hvaležen za vsak dotik :) :) Kolikokrat se zvali na hrbet v upanju, da ga počoham - in nikoli mu ni preveč. In ni užaljen, ko neham - ali če sploh ne začnem :) Da o možu, edinem moškem mojega življenja, ne govorim :P

Janez, ja, se strinjam! Psi imajo zlato dušo :D Razen, kadar koga oblaja :) Naš je tako posrečen in tako bližnji, da me prav pretresa. Čisto drugačen, kot je bil pes mojega otroštva - tisti je bil na verigi - in ko sem mu prinašala jest, je vedno skakal name, tega pa nikoli nisem marala. :) Kaj bomo odnesli iz lekcij? Ja, je odvisno od nas. Ampak včasih kaže, da človek ni sposoben nič potegniti iz kakšne lekcije. Nekajkrat sem videla, ko je kdo zbolel in tedaj spoznal resnične vrednote in postal drugačen človek ... hvaležen za skromno življenje, hvaležen za življenje samo, četudi ni bilo več zdravja ... Včasih se mi zdi, da človek hitro pozabi ta svoja spoznanja - ko se mu izboljša zdravje, gmotni položaj ... Jaz si želim, da me vsaj tozadevni spomin ne zapusti :)

*Ana težko temo si izbrala na ta soparen dan. g.Vodeb bi bil verjetno zelo hvaležen, če bi ga povprašal, kaj si o tem misli :-) Mlado drevo se upogne in mu je mogoče dati obliko po želji, staro se pa zlomi, če ga upogibaš preko mere. Vzgaja se torej v mladosti, prevzgoja je pa težaško delo, za strokovnjake. Po lastni meri nekoga urejati in podrejati pa je lahko katastrofa! (za oba) (pes bo seveda čakal, če mu je vedno in redno, dana nagrada - tudi pohvala šteje:)

"predvsem hočem, da je obvladljiv. Da zna počakati." Večina mojih dosedanjih žensk je ravno to hotela od mene.

Menim, da imajo tudi psi dušo. Niso ljudje, ampak vseeno čutijo, ljubezen, strah ,... Najbrž to velja za vsa bitja..... Seveda na drugačni "razvojni stopnji" :) No, učimo in vzgajamo se pa do konca tuzemskega življenja - hočemo-nočemo :). Kaj se bomo učili in kako se vzgajali po koncu poti na Zemlji? To je zame zelo zanimivo vprašanje! Je pa res, da je od nas odvisno kaj bomo odnesli iz določene lekcije .... Lep dan želim!

Ugotavljam, da se psa vzgaja vse življenje - in verjamem, da se človek tudi more vzgajati vse življenje - morda je največji problem to, da človek noče, da ga vzgaja drug ... sam je pa trmast in svojeglav - in len ...