Na voljo je veliko informacij o zdravem načinu življenja ter sploh o zdravem načinu prehranjevanja, a veliko je zgrešenih informacij oz. neresničnih.
Ena izmed takih informacij so zdravi napitki kot so sadno-zelenjavni smuthiji.
Temelj zdrave prehrane je ne mešanje hrane, tako da kombinacija zelenjave ter sadja v istem obroku ni ugodna za našo prebavo.
Kot drugo temeljno pravilo je da uživamo cele sadeže in sadne oz. zelenjavne sokove raje izpustimo.
Sadje je izredno zdrav del prehrane. V sadju je veliko vitaminov, mineralov, encimov, vode in vlaknin, seveda če je sadje ekološko, brez pesticidov,… Vlaknine v sadju pomagajo upočasniti prebavo, zato smo dlje časa siti in nam ne zmanjkuje energije. Sadje vsebuje tudi veliko sladkorja, imenovano fruktoza, ki dobro vpliva na raven energije.
Fruktoza, ki se nahaja v sadju, nima negativnega učinka na raven inzulina, kot ga ima glukoza. A če zaužijemo preveč fruktoze (recimo spijemo kozarec sadnega sladkorja), je to lahko enako škodljivo kot uživanje belega sladkorja, ki ga telo shrani kot maščobo, če ga hitro ne »pokurimo«. Zgoščeni sadni sok vsebuje toliko sladkorja kot pločevinka gazirane pijače, v kozarcu svežega stisnjenega pa ga je lahko še več, saj ne vsebuje vlaknin in nič več ne zavira prehajanje sladkorja v kri. Zato tudi sadni smutiji niso priporočljivi.
Zato uživajte cele sadeže in ne pijte kalorij (v obliki smutijev). Žvečenje traja dlje, pa še bolj nas nasiti.
Vse sadje je koristno, vseeno pa omejite uživanje tropskega sadja in se omejite na uživanje sadja z našega podnebja in v skladu s sezono.
Zelenjava naj bo temelj vsakega obroka, ki ga zaužijete. Telesu namreč prinaša velike količine vitaminov, mineralov in vlaknin, seveda če je zelenjava ekološka.
Lahko jo uživate surovo, dušeno, pečeno ali kuhano v sopari. Zelenjava z nizko vsebnostjo vlaknin (krompir) se v telesu obnaša kot beli sladkor. Druga škrobnata zelenjava, med katero sodita korenje (predvsem kuhano) in pesa lahko tudi povzroči nezdravo dvigovanje ravni krvnega sladkorja, če ju zaužijemo v velikih količinah in brez porcije beljakovin ali maščob, ki upočasnijo njeno vsrkavanje.
Zato uživajte zelenjavo z visoko vsebnostjo vlaknin. Uživajte veliko: špinače, ohrovta, cvetačo, brokoli, zelje, repo, vodno krešo, jajčevci, bučke,…. (predvsem uživajte jajčevce in bučke če ste omejili vnos prečiščenih ogljikovih hidratov – sladkorja, izdelke iz bele moke,…).
Zato uživajte sadje ter zelenjavo posebej, smuthijem pa se raje izognite. Veliko bolje je popiti kozarec vode z limono ali limeto.
Poglavitni vzrok zgrešenega prehranjevanja so ravno kombinacije in zaradi tega se redimo, imamo vetrove, smo napihnjeni,…
Ne padajte na razne hitre diete, vse kar je na hitro telesu škoduje. Povzroča le še dodaten stres za telo in zaradi tega se še hitreje staramo.
Če želimo shujšati ali nameravamo spremeniti prehrano začnimo najprej z vizualizacijo. Vse se začne z glavo – psiho, potem vas same energije pripeljejo tam kakor je prav. Na pot vam pripelje razne knjige, mogoče koga spoznate ali kaj podobnega… ne prehitevajte in dajte si čas…
Mar 06, 2014