Članek
Še ena izmed neresničnih izjav...
Objavljeno Mar 06, 2014

Na voljo je veliko informacij o zdravem načinu življenja ter sploh o zdravem načinu prehranjevanja, a veliko je zgrešenih informacij oz. neresničnih.

Ena izmed takih informacij so zdravi napitki kot so sadno-zelenjavni smuthiji.

 

Temelj zdrave prehrane je ne mešanje hrane, tako da kombinacija zelenjave ter sadja v istem obroku ni ugodna za našo prebavo.

Kot drugo temeljno pravilo je da uživamo cele sadeže in sadne oz. zelenjavne sokove raje izpustimo.

 

Sadje je izredno zdrav del prehrane. V sadju je veliko vitaminov, mineralov, encimov, vode in vlaknin, seveda če je sadje ekološko, brez pesticidov,… Vlaknine v sadju pomagajo upočasniti prebavo, zato smo dlje časa siti in nam ne zmanjkuje energije. Sadje vsebuje tudi veliko sladkorja, imenovano fruktoza, ki dobro vpliva na raven energije.

Fruktoza, ki se nahaja v sadju, nima negativnega učinka na raven inzulina, kot  ga ima glukoza. A če zaužijemo preveč fruktoze (recimo spijemo kozarec sadnega sladkorja), je to lahko enako škodljivo kot uživanje belega sladkorja, ki ga telo shrani kot maščobo, če ga hitro ne »pokurimo«. Zgoščeni sadni sok vsebuje toliko sladkorja kot pločevinka gazirane pijače, v kozarcu svežega stisnjenega pa ga je lahko še več, saj ne vsebuje vlaknin in nič več ne zavira prehajanje sladkorja v kri. Zato tudi sadni smutiji niso priporočljivi.

Zato uživajte cele sadeže in ne pijte kalorij (v obliki smutijev). Žvečenje traja dlje, pa še bolj nas nasiti.

Vse sadje je koristno, vseeno pa omejite uživanje tropskega sadja in se omejite na uživanje sadja z našega podnebja in v skladu s sezono.

 

Zelenjava naj bo temelj vsakega obroka, ki ga zaužijete. Telesu namreč prinaša velike količine vitaminov, mineralov in vlaknin, seveda če je zelenjava ekološka.

Lahko jo uživate surovo, dušeno, pečeno ali kuhano v sopari. Zelenjava z nizko vsebnostjo vlaknin (krompir) se v telesu obnaša kot beli sladkor. Druga škrobnata zelenjava, med katero sodita korenje (predvsem kuhano) in pesa lahko tudi povzroči nezdravo dvigovanje ravni krvnega sladkorja, če ju zaužijemo v velikih količinah in brez porcije beljakovin ali maščob, ki upočasnijo njeno vsrkavanje.

Zato uživajte zelenjavo z visoko vsebnostjo vlaknin. Uživajte veliko: špinače, ohrovta, cvetačo, brokoli, zelje, repo, vodno krešo, jajčevci, bučke,…. (predvsem uživajte jajčevce in bučke če ste omejili vnos prečiščenih ogljikovih hidratov – sladkorja, izdelke iz bele moke,…).

 

Zato uživajte sadje ter zelenjavo posebej, smuthijem pa se raje izognite. Veliko bolje je popiti kozarec vode z limono ali limeto.

 

Poglavitni vzrok zgrešenega prehranjevanja so ravno kombinacije in zaradi tega se redimo, imamo vetrove, smo napihnjeni,…

 

Ne padajte na razne hitre diete, vse kar je na hitro telesu škoduje. Povzroča le še dodaten stres za telo in zaradi tega se še hitreje staramo.

Če želimo shujšati ali nameravamo spremeniti prehrano začnimo najprej z vizualizacijo. Vse se začne z glavo – psiho, potem vas same energije pripeljejo tam kakor je prav. Na pot vam pripelje razne knjige, mogoče koga spoznate ali kaj podobnega… ne prehitevajte in dajte si čas…

 

Tatjana, he he, res, prav to je, da sem v 30 letih, kar sem poročena, kar precej preizkusila - mož kot vegetarijanec je bil seveda izziv, izšla sem s skromnih kmečkih razmer, šla pa skozi klasično "zdravstveno" učenje o zdravi hrani - s čimer se že kar kmalu nisem čisto strinjala. Zaenkrat sem mnenja, da so mi ti sokovi pomagali in mi odpravili vrtoglavice, ki so minile prav ob uživanju teh sokov - prej sme imela občasno vrtoglavice že 20 let. Tako se njih kar "oklepam" :) Oja, se pa seveda lahko tudi to kdaj zruši. Predvsem pa res vedno bolj mislim, da morda ni toliko poudarka na vsebini krožnika, pač pa še bolj na tem, da količine niso velike. In ja, naj bi bilo pestro, raznoliko ... in naj bi bilo čim več "žive" hrane. Moja hči je veganka, jo podpiram ... Imam pa tudi otroke, ki se jim zdi hrana šele, če nsio samo rastlince ... ;)

Se strinjam s tabo, zmernost je mati modrosti. Tudi sama sem že veliko prebrala od raznih člankov, knjig,... pa tudi hodila sem na kemijsko šolo. Govorim pa le iz svojih izkušenj in zato lahko trdim to kar pač trdim in za temu tudi stojim. Vse kar sem do dones napisala je izrecno le iz osebnih izkušenj, le kar je preverjeno je za med ljudi. In če se kdo v prebranih besedah najde, prav če se pa ne pa tudi. Vsi imamo možnost izbrati nam primerno zadevo, mogoče pa čez čas ugotovimo da je kakšna druga še boljša.... zato se ne omejujte in se odprite. Nekateri se strinjajo s teboj nekateri se zmenoj, ubistvu pa vsi vemo da se med seboj razlikujemo. Če si zvedava, pa poskusi še to varianto, itak nimaš nič za zgubiti, mogoče se boš še bolje počutila! Testiraj se in ugotovila boš kaj je prav... Eni vsaj poskušajo izboljšat svoje zdravje, eni pa še tega ne...

Boutenkovi so prav s presno hrano in kasneje s temi sadnozelenjavnimi sokovi prišli do večjega zdravja. Kolikor vem, še vedno tako živijo - morda zdaj že 15 ali 20 let. Jaz osebno sem marsikaj slišala, prebrala, navsezadnje sem šal skozi zdravstveno šolo, ampak zdaj se mi zdi nekako najbolj prav to, da smo zmerni, zmerni, zmerni ...

Vsak se sam odloča, kaj bo spil oz. pojedel in ni nikogar ki bi vam to prepričeval, čas pa bo pokazal svoje... Kot sem že napisala pri sami prehrani so najbolj pomembne kombinacije. In žal sadno - zelenjavna kombinacija ni ugodna za naše telo. Mogoče trenutno ne čutite tega, a kot sem rekla vsak dan v svoje telo že tako ali tako nalagamo dovolj strupov in ko se kozarec napolni - pride do bolezni...

No, jaz verjamem v sadnozelenjavne napitke. Kaj dam vanje (žal jih ne delam redno)? Dam npr. razno zelenje, regačico, meliso, zeleno, regrat, kakšen listek rmana, trpotec, blitvo, koprive, celo korenje - z zelenim delom vred ... jabolko, vodo ... Zakaj bi bil takle napitek slab? Gre za to, da v njem "pojem" stvari, ki jih sicer ne bi mogla. In ne verjamem, da je to kakšna energetska bomba, vsaj ne s stališča kalorij.